Vall d’Hebron participa en el desenvolupament de dos nous fàrmacs per a càncer de mama HER2+

Es tracta de dues noves teràpies per a pacients amb malaltia metastàtica que havien progressat als tractaments actualment aprovats, fet que suposa una nova fita en la cronificació d’aquesta malaltia. Les dades d’aquests estudis es presentaran en el marc del congrés San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2019, que se celebrarà del 10 al 14 de desembre.

11/12/2019

El càncer de mama HER2+ afecta el 15% de les pacients amb aquest tipus de tumor. Fins fa poc temps es tractava d’un dels càncers amb més mal pronòstic. Però el desenvolupament de fàrmacs específics contra HER2 ha suposat una revolució en els últims anys. I encara que el pronòstic d’aquestes pacients ha millorat de forma substancial, encara queda molt camí per recórrer.

Dos nous estudis, en què han participat investigadors de Vall d’Hebron i de l’Hospital Quirón de Barcelona i que acaben de ser publicats al New England Journal of Medicine (NEJM), han avançat en aquest sentit: “Es tracta de dues noves teràpies que s’han provat en pacients amb la malaltia en estadi metastàtic i que ja havien progressat a alternatives de tractament estàndard, de manera que aquests resultats suposen una nova fita en la cronificació d’aquesta malaltia”, explica la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama de Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia). Tots dos estudis s’han presentat al San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS), la cita més important de l’any sobre càncer de mama, i que se celebrarà entre el 10 i el 14 de desembre.

Tot i que encara falta temps perquè aquestes teràpies siguin aprovades, algunes pacients de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han pogut beneficiar-se’n en participar als assajos clínics del VHIO per demostrar-ne l’eficàcia. D’aquesta manera es conjuga el treball de recerca amb la pràctica assistencial i s’ofereix a les pacients alternatives més enllà de les opcions estàndard de tractament, amb el benefici que això suposa, ja que les permet accedir a tractaments innovadors abans de la seva aprovació.

Tots dos estudis tenen un gran valor, ja que suposen un augment en les opcions terapèutiques per a les pacients amb càncer de mama HER2+. Cal destacar la importància del paper de Vall d’Hebron per dur a terme dos assajos pioners que demostren tants beneficis i bons resultats. “Les nostres pacients han pogut, d’aquesta manera, beneficiar-se abans de la seva aprovació d’uns fàrmacs que estic convençuda que s’acabaran convertint en un estàndard de tractament”, va explicar la Dra. Cristina Saura, que ha participat en un d’aquests assajos com a coautora.

Opció prometedora en metàstasis cerebrals

El primer dels estudis que ha estat publicat a NEJM és el HER2CLIMB, l’investigador principal del qual ha estat el Dr. Rashmi Murthy, del MD Anderson Cancer Center de Houston i promogut per Seattle Genetics.

La Dra. Mafalda Oliveira, del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i investigadora clínica al Grup de Càncer de Mama del VHIO que dirigeix la Dra. Cristina Saura, és una de les seves coautores. “Aquest assaig buscava comprovar l’eficàcia d’una triple combinació en pacients amb càncer de mama HER2+ metastàtic la malaltia de les quals havia progressat després de pertuzumab i T-DM1, dos dels principals fàrmacs dirigits contra HER2 que estan aprovats en càncer de mama”, explica la Dra. Mafalda Oliveira.

En concret, es buscava validar l’eficàcia de tucatinib, un nou inhibidor tirosina quinasa específic de HER2, combinat amb l’anticòs trastuzumab i amb capecitabina, un agent de quimioteràpia que es fa servir en el tractament de càncer de mama. “Aquesta triple combinació ha demostrat que és capaç d’incrementar la supervivència lliure de progressió de malaltia i la supervivència global de les pacients d’una forma significativa”, explica la Dra. Mafalda Oliveira. En concret, després d’un any de tractament el percentatge de pacients lliures de progressió de malaltia era d’un 33%, davant el 12% al grup control. La supervivència als dos anys també gairebé s’aconseguia doblar, i passava del 27% al grup de control al 45% en les pacients que rebien la triple combinació.

No obstant això, un dels punts més importants és que els pacients amb metàstasis cerebrals també es van incloure a l’estudi i es va poder veure com també se’n beneficiaven. “Això és molt important, perquè aquest tipus de pacients normalment són excloses a la majoria dels assajos i disposen d’alternatives limitades per al seu tractament”, afegeix la Dra. Oliveira. Després d’un any, el 25% de les pacients amb metàstasis cerebrals tractades amb tucatinib, trastuzumab i capecitabina continuaven lliures de progressió de la malaltia, davant el 0% en el grup control. “Això, sens dubte, és una dada molt important que demostra com aquesta combinació suposa verdaderament una alternativa que s’ha de tenir en compte en un futur, i molt possiblement es convertirà en un estàndard en la pràctica clínica”, prossegueix la Dra. Oliveira, que explica que prop de la meitat de les pacients d’aquest tipus de càncer desenvolupen metàstasis cerebrals.

Més opcions terapèutiques en pacients molt pretractades

El segon estudi que ha estat publicat és el DESTINY-Breast01, l’investigador principal del qual és el Dr. Shanu Modi, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) de Nova York, i l’assaig ha estat promogut per la farmacèutica Daiichi Sankyo.

En aquest cas, han estat coautors de l’estudi la Dra. Cristina Saura i el Dr. Javier Cortés, investigador translacional del Grup de Càncer de Mama del VHIO. Aquí es tractava de veure l’eficàcia d’un nou tractament dirigit contra HER2, trastuzumab deruxtecan, un conjugat anticòs-fàrmac. Amb anterioritat ja s’havia fet un assaig per definir quina era la dosi adequada d’aquest nou tractament, i ara en aquesta segona fase s’ha buscat veure si aportava un benefici significatiu a les pacients. “Trastuzumab va suposar en el seu moment una autèntica revolució en l’abordatge del càncer de mama HER2+, ja que va ser la primera teràpia dirigida capaç d’augmentar les possibilitats de supervivència de forma molt significativa en pacients amb càncer de mama HER2+. Ara estem desenvolupant una nova generació de fàrmacs amb potents quimioteràpies unides a aquest anticòs que esperem que ajudi a continuar en aquesta línia”, explica la Dra. Cristina Saura.

En aquest cas, les pacients que van participar a l’assaig amb trastuzumab deruxtecan van ser pacients de càncer de mama HER2+ que ja havien estat tractades anteriorment amb altres fàrmacs dirigits contra HER2 i que s’havien tornat refractàries. “Els resultats indiquen que aquesta nova teràpia aconsegueix uns resultats duradors amb una activitat antitumoral significativa. Un cop més suposa oferir una alternativa per a pacients que s’anaven quedant sense opcions de tractament en veure com els seus tumors s’havien anat tornant resistents”, explica la Dra. Saura.

D’aquesta manera es va poder observar com el 60,9% de les pacients que van rebre aquest nou tractament mostraven una resposta objectiva, amb una supervivència lliure de progressió de més de 16 mesos. En un context en què es van tractar pacients amb tumors que havien progressat a una mitjana de 6 línies de tractament previ, aquests resultats suposen una fita en el control de la malaltia en aquest context.

Tots dos estudis suposen un nou pas endavant en l’esforç per incrementar el ventall d’opcions terapèutiques en el tractament del càncer. En aquest sentit és important també el paper de Vall d’Hebroni la seva capacitat per atreure assajos i investigacions amb fàrmacs pioners. “Com més opcions de tractament tenim al nostre abast, més aconseguim allargar la supervivència. Aquests dos assajos se centraven més en pacients amb tumors que havien progressat a múltiples línies de tractament, i ara gràcies a la participació en aquesta investigació han pogut accedir a aquests fàrmacs pioners”, resumeix la Dra. Cristina Saura.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.