Ricard Ferrer, nou president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries

El fins ara vicepresident de la SEMICYUC, assumeix el càrrec per un període de dos anys amb la voluntat de treballar per la visibilitat social de la figura de l'intensivista 

17/06/2019

El Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Recerca Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR),  ha estat nomenat president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC). Ferrer, fins ara vicepresident de la SEMICYUC, assumeix el càrrec per un període de dos anys, en substitució de la Dra. María Cruz Martín.

“Estic molt orgullós de ser el nou president de la societat de referència en el coneixement científic del pacient crític i em sento molt compromès amb els companys intensivistes de tot l’Estat, treballaré perquè el nostre coneixement es tradueixi en un millor resultat clínic pels pacients”, avalua el Dr. Ricard Ferrer. Des de la SEMICYUC s’esforçarà en què la figura de l’intensivista guanyi visibilitat social i en millorar els serveis als membres de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries. També en potenciar la formació continuada als socis.

“Sovint el pacient de l’UCI no sap que el professional que l’atén és un especialista en malalt crític, és una figura que no existeix en altres països del món”, recorda el Dr. Ricard Ferrer. No obstant això, es tracta d’una especialitat de futur, on s’obren horitzons molt interessants com els àmbits del big data i la intel·ligència artificial. “L’UCI és un entorn altament tecnificat, hi ha molts sistemes de monitorització del pacient i també de suport artificial, podem suplir temporalment la funció d’òrgans com el pulmó, el ronyó o el cor”, reflexiona Ferrer: “Tots aquests dispositius produeixen dades contínuament i això dóna lloc a sistemes d’intel·ligència artificial, podem veure quin malalt probablement empitjorarà i quina és la millor estratègia de tractament”.

Una smart UCI inaugurada el 2018

En aquest sentit, Vall d’Hebron va inaugurar l’any passat la nova Unitat de Cures Intensives, amb una extensió de 3.500 m2 i 56 boxes individuals. Es tracta d’una UCI intel·ligent, amb la tecnologia més avançada i connectada a l’Smart Display, un programa únic a l’Estat que integra totes les dades clíniques i de seguretat i les transforma en informació que facilita la presa de decisions per part dels professionals. Per primera vegada a Europa, els llits estan també connectats al sistema Smart Display. L’smart UCI permet que pacients i familiars es beneficiïn d’unes instal·lacions i equipaments a l’alçada dels professionals que els tracten.

El Dr. Ricard Ferrer

El Dr. Ricard Ferrer és cap del Servei de Medicina Intensiva Vall d’Hebron des del setembre del 2016. És llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i les seves àrees d’interès són la sèpsia greu i xoc sèptic, les infeccions nosocomials i la síndrome de distrès respiratori agut.

És l’investigador principal o coinvestigador de 20 assaigs clínics i autor o coautor a més de 100 publicacions indexades. També és coordinador de la Xarxa de Recerca Edusepsis, investigador del CIBER Malalties Respiratòries i presidente de sepsis de la Societat Europea de Medicina Intensiva (ESICM, en les seves sigles en anglès). A la vegada, és membre del comitè científic de la Surviving Sepsis Campaign.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.