“Bona Nit, Vall d’Hebron” es posa en marxa per afavorir el descans nocturn dels pacients ingressats a l’hospital

“Bona Nit, Vall d’Hebron” és una iniciativa per afavorir el descans nocturn i el son reparador dels pacients hospitalitzats. A partir de les 22h del vespre es posen en marxa accions com reduir la intensitat de la llum de les habitacions, apagar els televisors, que els professionals d’infermeria facin servir llanternes en comptes d’encendre llums de més intensitat i incentivar la disminució del to de veu de professionals, pacients i acompanyants.

03/06/2019

Estudis científics posen en evidència que el descans nocturn és fonamental en la recuperació dels pacients ingressats. El descans nocturn correcte (és a dir, dormir almenys sis hores seguides) té repercussions positives sobre la salut. Per aquest motiu, Vall d’Hebron ha posat en marxa “Bona nit, Vall d’Hebron”, una iniciativa que té com a objectiu afavorir el descans nocturn dels pacients.

Com explica Consuelo Álvarez, adjunta a la Direcció d’Infermeria de Vall d’Hebron, “les interrupcions del son acostumen a ser habituals als hospitals per la pròpia activitat assistencial. A Vall d’Hebron hem decidit canviar aquesta tendència”. Com afegeix Nines Peñuelas, adjunta d’Infermeria del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, “no tenir una son reparador continuat pot generar l’aparició de delirium, amb major incidència en la gent gran. A més, té conseqüències negatives en el sistema immunitari o el dolor dels pacients oncològics”. Per tant, millorar el descans nocturn “evita la somnolència diürna, millora el rendiment cognitiu, evita conseqüències negatives en el sistema immunitari i redueix el risc de caigudes, dolor, hipertensió i alteracions de l’estat d’ànim”, remarca Nines Peñuelas.

 

A la nit, entre tots vetllem pel descans dels pacients

Molta gent pensa que els hospitals són llocs sorollosos i que no s’hi pot fer res. Però no volem que sigui així”, indica Consuelo Álvarez.Per això neix una iniciativa com “Bona nit, Vall d’Hebron (#BonaNitVH). Les accions concretes que es duran a terme a Vall d’Hebron per afavorir el descans nocturn dels pacients estan dirigides tant als professionals sanitaris com els pacients i els acompanyants. La idea és, com explica Consuelo Álvarez, “que entre tots, entre professionals i pacients hem de col·laborar per aconseguir un ambient tranquil i afavoridor del descans nocturn”. D’aquesta manera, cada dia a partir de les 22h del vespre comencen les accions de #BonaNitVH: els professionals avisen els pacients i els acompanyants que s’inicia el període de descans nocturn, utilitzen un to suau amb els pacients i altres companys. S’abaixa la llum del passadís i la zona de control. Es revisa l’habitació i s’adequa per minimitzar l’impacte de la llum i el soroll. Així, es tanca la llum de l’habitació i es deixa només la llum frontal dels llits si és necessari, s’abaixen les persianes o cortines, es revisen els dispositius que poden interferir provocant soroll o llum excessiva, i es tanca la porta de l’habitació en sortir. “Activem el ‘mode nit’, i posem uns penjadors als poms de les portes amb consells per reduir el soroll, portem xapes sobre la iniciativa, demanem als pacients i els professionals que parlin en un volum baix, que apaguin el televisor o utilitzin auriculars per escoltar la ràdio, que posin el mòbil en vibració o silenci, que si necessiten llum facin servir l’interruptor de llum suau —explica Nines Peñuelas—. Són accions que, totes sumades, permeten un descans nocturn reparador”.

Com afegeix Consuelo Álvarez, “els professionals d’infermeria fan les seves rondes nocturnes utilitzant  llanternes com a font lumínica quan els pacients dormen. La nostra filosofia és que mentre els pacients dormen, seguim treballant perquè puguin descansar tranquil·lament”. 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.