Ajuda’ns a mapejar les plantes al·lergògenes de Barcelona amb l’app Planttes

L’aplicació Planttes està pensada perquè siguin els mateixos al·lèrgics els que identifiquin la planta que pot perjudicar-los, la situïn al mapa i facin fotografies del seu estat de floració

27/05/2019

Informar a les persones que pateixen al·lèrgies ambientals sobre les plantes del seu entorn que els hi poden afectar i del seu estat de fenològic (si tenen flors obertes, tancades o fruits) és l’objectiu de l’aplicació Planttes, una iniciativa del Punt d’Informació Aerobiològica de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) inscrit a l’Oficina de Ciència Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona. “Com a professionals, ens sembla d’especial interès que els pacients amb al·lèrgia al pol·len sàpiguen les rutes més segures en èpoques especialment sensibles com la primavera, actualitzades en temps real, i aquelles zones que convé que evitin perquè poden patir més símptomes”, resumeix la Dra. Paula Galván, del Servei d’Al·lergologia de Vall d’Hebron.

L’aplicació Planttes està pensada perquè siguin els mateixos al·lèrgics els que identifiquin la planta que pot perjudicar-los, la situïn al mapa i facin fotografies del seu estat de floració. “Nosaltres validem que la informació sigui correcta, la idea és que cada ciutadà apadrini les plantes al·lergógenes que estan més a prop de casa seva, vagi vigilant-les i les registri quan observi canvis”, explica Concepción De Linares, professora associada i investigadora del Punt d’Informació Aerobiològica de la UAB. 

La web del Punt d’Informació Aerobiològica de la UAB ja publica amb periodicitat setmanal els nivells de pol·len i espores al·lergògenes. Amb l’app Planttes es guanyarà en precisió, ja que els punts de captació d’informació es multipliquen, i l’actualització de la informació serà contínua. “Es tracta d’un projecte que converteix al ciutadà en científic i fa que ajudi a altres amb la seva investigació”, resumeix De Linares.

“L’al·lèrgia al pol·len és la segona en importància a Barcelona, per darrere dels àcars”, explica la Dra. Paula Galván: “la rinoconjuntivitis (congestió nasal, esternuts, llagrimeig i picor d’ulls) i asma bronquial són els seus símptomes habituals”. Per tal d’afavorir el benestar de les persones que pateixen al·lèrgia al pol·len, especialment pertinaç a la primavera, l’arbrat viari hauria de planificar-se atenent a criteris de diversitat, tant d’espècies com de sexes.

“A Barcelona, i a altres grans ciutats de l’Estat com Madrid i Saragossa, predominen els arbres mascles, més frondosos i que creixen més ràpid, també els que generen més pol·len malauradament”, explica Galván. Per espècies, els majoritaris són els plàtans i els lledoners, amb 44.167 exemplars i 19.530 sobre un total de 157.098 arbres plantats, segons dades de l’Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona corresponents a 2018. Per tal de donar a conèixer el projecte i l’app Planttes s’estan celebrant xerrades als diferents districtes de Barcelona. Avui ha tingut lloc l’última d’elles, a càrrec de la Dra. Paula Galván i de Concepción De Linares, a la sala polivalent de Montbau.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.