Vall d’Hebron celebra la jornada Parlant clar sobre el Càncer d’Ovari

Dirigida a pacients i familiars, així com a professionals de la salut, abordarà des de múltiples perspectives el sisè càncer més freqüent entre les dones, amb 205.000 nous casos a l'any arreu del món, la meitat concentrats a països desenvolupats  

07/05/2019

Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ha organitzat juntament amb l’Associació d'Afectades per Càncer d'Ovari (ASACO) jornada Parlant clar sobre Càncer d'Ovari, dirigida tant a pacients i familiars com a professionals de la salut. El pròxim 8 de maig, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, la jornada analitzarà des de múltiples perspectives el sisè càncer més freqüent que pateixen les dones, amb 205.000 nous casos a l’any arreu del món, la meitat concentrats a països desenvolupats. Segons l’Associació Espanyola contra el Càncer, a l’Estat es diagnostiquen uns 3.300 casos anuals, el que representa el 5,1% del total dels càncers de les dones, per darrere dels de mama, colorectals i de cos d’úter.

L’acte central de la jornada Parlant clar sobre el Càncer d’Ovari consistirà en una taula rodona, moderada pel Dr. José Luis Sánchez Iglesias, ginecòleg oncòleg de Vall d’Hebron i coordinador de la jornada juntament amb la Coordinadora d’ASACO Barcelona, Charo Roda. En aquesta taula rodona, professionals de diversos centres sanitaris debatran i atendran a les preguntes del públic. Entre els participants figuren la Dra. Asunción Pérez Benavente, cap de la secció de ginecologia oncològica de Vall d’Hebron, i el Dr. Antonio Gil, cap del servei de Ginecologia i director d’investigació bàsica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

La jornada Parlant clar sobre el Càncer d’Ovari dóna protagonisme al seu programa als aspectes psicològics, claus en la recuperació de les pacients i en la millora de la seva qualitat de vida mentre pateixen la malaltia. Una de les xerrades es dedicarà, per exemple, a l’acompanyament en processos oncològics des de l’artteràpia i anirà a càrrec de la psicòloga Gloria Martos i l’artterapeuta Annette Stössel. Posteriorment, Gloria Martos i Annete Stössel dirigiran el taller d’artteràpia Cicatrius d’Or. Per la seva part, la Dra. Teresa López-Fando, psico-oncòloga de l’AECC, impartirà la xerrada Canvi de paradigma professional com a gestor de les emocions, dirigida al personal sanitari en contacte amb les pacients de càncer d’ovari.

“Està demostrat que les pacients que se senten millor des d’un punt de vista psicològic es recuperen abans, ingressen menys i viuen millor el tractament”, reflexiona el Dr. José Luis Sánchez. En aquest sentit, “Vall d’Hebron ha posat en marxa el programa perioperatori ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), que compta amb una part psicològica, nutricional i física que les prepara per afrontar l’impacte de la cirurgia”. Com a punt i final, la jornada comptarà amb la xerrada Viure i treballar amb entusiasme, dirigida per Víctor Küppers. També Charo Roda d’ASACO Barcelona destaca la importància que les dones que pateixen càncer d’ovari “se sentin acompanyades durant el procés tant per part del seu entorn com dels professionals que les atenen”. El paper de les associacions de pacients resulta crucial, en la mesura que “poden atendre i acompanyar a pacients i familiars i donar visibilitat a la malaltia i els seus símptomes”.

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer d’Ovari altres ciutats celebraran jornades d’aquest tipus: Saragossa, Madrid i Oviedo, a més de Barcelona. Es tracta de conscienciar d’un càncer que pateixen en la seva majoria dones de mitjana edat, amb la majoria de casos diagnosticats entre els 45 i els 75 anys. El més comú és el carcinoma epitelial, que afecta les cèl·lules epitelials, que recobreixen l’ovari, i arriba a representar entre el 70 i el 90% de tots els tumors ovàrics, seguit dels tumors de les cèl·lules germinals i els tumors de l’estroma. Encara no existeix una tècnica o mètode per a la detecció precoç del càncer d’ovari. De fet, només un 20% de les pacients es diagnostiquen en estadis inicials de la malaltia, sobretot perquè no existeixen símptomes específics al principi, el que provoca que les dones consultin a un especialista quan el càncer d’ovari s’ha disseminat i és més difícil de curar.

Un pa amb xocolata solidari per lluitar contra el càncer

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer d’Ovari, la Unitat de Ginecologia Oncològica del Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el VHIR també han posat en marxa una campanya per sensibilitzar sobre aquesta malaltia de forma diferent. El mestre forner Daniel Jordà, de Pans Creatius, recupera un tàndem clàssic d'esmorzars i berenars a la nostra gastronomia, el pa amb xocolata, amb una finalitat solidària: vendre-ho al preu simbòlic de dos euros per donar a conèixer el càncer d'ovari.

El pa creat per Daniel Jordá és una interpretació de la delicada recepta del brioix francès amb ingredients equilibrats i xocolata amb un regust de vainilla i textura cremosa. Es vendrà en les cafeteries de Vall d’Hebron el mateix dia i a la botiga de Daniel Jordà, Pans Creatius (a la plaça Garrigó 5).

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.