Les infermeres de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual Drassanes-Vall d’Hebron reben el premi Bona Pràctica 2018 del Col·legi d’Infermeres

Es tracta d’un guardó atorgat pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona, que reconeix la visió i capacitat organitzativa de la UITS Drassanes-Vall d'Hebron

09/04/2019

La Unitat d’infeccions de transmissió sexual (UITS) Drassanes-Vall d’Hebron ha recollit aquesta tarda el Premi Infermeria i societat a la Bona Pràctica 2018, que atorga el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Amb aquest guardó s’ha reconegut la seva visió i capacitat organitzativa, que ha permès donar resposta l’augment de la incidència de les infeccions de transmissió sexual. Es tracta del principal centre d’atenció a aquest tipus de patologia de Catalunya i compta amb un equip infermer altament qualificat i amb un rol autònom en la prevenció, detecció precoç i assistència.

Les infermeres i infermers de la UITS, que integren un equip multidisciplinar format per quatre metges i cinc infermeres, atenen pràcticament el 50% de les 10.000 visites anuals que rep el centre. A través de les funcions de cribatge, seguiment i control dels usuaris, especialment en col·lectius d’alt risc, aquest equip ha contribuït a millorar la salut sexual de les persones i a interrompre la cadena de transmissió d’aquestes patologies a la comunitat. “A més de l’atenció al pacient promovem l’educació sanitària relacionada amb la prevenció de pràctiques sexuals de risc”, destaca Montserrat Llinas, supervisora d’infermeria a Unitat d’infeccions de transmissió sexual (UITS) Drassanes-Vall d’Hebron. La feina diària de la unitat els ha convertit en un model de referència i pioner, reconegut ara pel COIB.

L’equip infermer de l’UITS també desenvolupa en aquesta unitat tasques de recerca i de docència: forma alumnes d’infermeria, residents de diferents especialitats  i futurs referents en infeccions de transmissió sexual d’altres centres d'atenció primària. Les infeccions de transmissió sexual s’aborden des d’una atenció holística que té en compte els aspectes emocionals i psicològics. Es treballa per aconseguir una actitud que afavoreixi una relació terapèutica, especialment a l’abordatge de nous diagnòstics de VIH.

La Unitat d’infeccions de transmissió sexual Drassanes-Vall d’Hebron també es caracteritza per l'estudi de contactes o la cerca activa de persones potencialment exposades. Es tracta d’assegurar un diagnòstic precoç i un tractament efectiu immediat.“Una de les principals característiques que potencia la nostra unitat és afavorir l’accessibilitat a l’assistència i cobertura de proves diagnòstiques de VIH i altres ITS, amb independència dels recursos i la procedència de l’usuari”, resumeix Montserrat Llinas. En la detecció d’aquestes malalties, el paper de la infermeria és crucial.

Davant la gran demanda d’usuaris i el nou escenari epidemiològic s’ha aplicat en l'últim any un redisseny del model organitzatiu a través de la metodologia LEAN amb el suport de la Unitat de Processos de l'Hospital. El nou model implantat inclou les agendes d’infermeria de triatge, atenció immediata, atenció programada i l'agenda de diagnòstic ràpid que fomenta la detecció d’ITS en usuaris asimptomàtics d’alt risc.

* Foto cortesia de Fundació Infermeria i societat

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.