Un projecte per imprimir models anatòmics de fetus en 3D, iniciativa més destacada de la 1a Jornada Jo Innovo

Avui s’ha celebrat la 1a Jornada Jo Innovo, coorganitzada pel Campus Vall d’Hebron i Roche Farma, que ha reconegut el talent de quatre projectes innovadors en els àmbits de la seguretat dels pacients i dels professionals, la sostenibilitat econòmica i energètica, la satisfacció dels pacients i la satisfacció dels professionals.

14/03/2018

Avui s’ha celebrat la 1a Jornada Jo Innovo, coorganitzada per Vall d’Hebron i Roche Farma, que ha reconegut el talent innovador dels professionals del Campus Vall d’Hebron. El projecte més destacat ha estat “Models anatòmics 3D com a eina didàctica en ecografia obstètrica”, dissenyada per professionals del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de Vall d’Hebron. Gràcies a aquest projecte, que s’implementarà a l’Hospital, es podran imprimir models anatòmics de fetus en tres dimensions (3D), que serviran com a eina didàctica per als professionals i els metges residents del servei.

Com ha explicat la Dra. Alba Farràs, una de les responsables d’aquesta idea, “podrem imprimir models anatòmics de fetus reals amb patologies, per tal d’explicar als pares els problemes que pateixen els fetus. A més, podrem imprimir models de fetus reals sense patologies perquè els pares amb discapacitats visuals puguin conèixer amb el tacte com són els seus futurs fills”. Dues de les responsables d’aquest projecte viatjaran al Massachussets Institut of Technology de Boston per viure en primera persona com es treballa en un dels centres més innovadors del món.

El concurs Jo Innovo, que va posar en marxa Vall d’Hebron el passat juny, estava obert als professionals de l’Hospital. La iniciativa ha tret a la llum totes les idees i experiències innovadores en els diferents àmbits professionals que contribueixen a millorar l'experiència de pacients i professionals a l'Hospital. Per això, el concurs es va dividir en quatre categories: seguretat dels pacients i dels professionals, sostenibilitat econòmica i energètica, satisfacció dels pacients, satisfacció dels professionals. La convocatòria del concurs va ser tot un èxit, amb més de 170 projectes presentats pels professionals amb un nivell de qualitat i d’innovació molt destacables. La Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron, presidida pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, es va encarregar de la selecció dels 16 projectes que han arribat com a finalistes a la 1a Jornada Jo Innovo.

Durant aquesta jornada, que mostra el ferm compromís de Vall d’Hebron i Roche Farma per impulsar la innovació en el camp de l’assistència sanitària, s’han escollit els quatre projectes més destacats (un en cada àmbit). En la categoria de “Satisfacció dels pacients”, el projecte més destacat ha estat “Fisio-Tracing, continuïtat del procés rehabilitador”, una app i un web perquè els pacients enviïn imatges de l’entorn on realitzen rehabilitació perquè els professionals n’adaptin els exercicis. En la categoria “Seguretat dels pacients i dels professionals”, la iniciativa més valorada ha estat “Evitant interrupcions, guanyem tots”, que consisteix en la implantació d’un sensor fotoelèctric que activa un sistema d’infrarojos que avisa que hi ha una infermera preparant medicació, fet que ajuda a no patir interrupcions i a reduir errors en aquesta tasca. Pel que fa a la categoria de “Sostenibilitat econòmica i energètica”, el projecte “Material d'un sol ús per a aïllaments” ha estat el més destacat, ja que ajuda a estalviar material sanitari mitjançant l’elaboració de kits per a diferents procediments i tècniques (com un kit específic de material per treure sang). Finalment, en la categoria de “Satisfacció dels professionals”, el projecte més destacat ha estat: “Models anatòmics 3D com a eina didàctica en ecografia obstètrica”, que també ha estat reconegut per l’audiència present a la jornada com la iniciativa més rellevant de totes quatre.

 

Implementació dels projectes

Vall d’Hebron impulsarà que els 16 projectes que han arribat com a finalistes a la Jornada Jo Innovo es duguin a terme, ja que poden contribuir a millorar l’assistència i la qualitat de vida dels pacients de l’Hospital. En aquest sentit, Vall d’Hebron ha realitzat una important aposta per la innovació gràcies a la creació de la Direcció de Gestió Integral i Innovació i també a la Comissió d’Innovació, presidida pel Dr. Ramos-Quiroga, un òrgan específic encarregat de l’organització, l’impuls i la revisió de tots aquells temes relacionats amb la innovació assistencial. No només en l’àmbit de la tecnologia, sinó en tot allò que estigui relacionat amb el canvi i la millora en l’àmbit sanitari, ja siguin processos, procediments, eines o d’altres iniciatives.

Durant la jornada, David Elvira, director del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha destacat que “aquesta jornada evidencia que la innovació no ve només de dalt, sinó que també prové de la interacció entre els professionals i entre els professionals i els pacients”. Per la seva banda, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha posat l’èmfasi en el fet que “el repte del nostre centre és que la innovació estigui present en tots els àmbits. Tenim com a objectiu impulsar la innovació per millorar, sobretot, el benestar dels pacients i també la feina dels professionals”.

Mónica Palomanes, directora de Regional Access&Business Roche Farma España, ha afirmat que “la nostra aposta per la innovació, el talent dels nostres professionals sanitaris i investigadors, passa per donar suport a iniciatives com la que ha posat en marxa l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Hem de promoure projectes que permetin millorar la societat en la qual vivim i anticipar-nos a les necessitats futures dels pacients de demà”.  Des de Roche Farma, el suport a la innovació col·laborant en iniciatives com Jo Innovo és part del repte per impulsar la innovació i la recerca en la societat. Roche Farma és la companyia farmacèutica que més inverteix en innovació en el món i està en el top 10 d’empreses innovadores en tots els sectors.

 

Diàleg sobre la innovació en salut

D’altra banda, durant la jornada s’ha dut a terme el diàleg “Innovem per la salut del pacient del futur”, moderat pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, que ha comptat amb la participació de Marta Aymerich, vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la UOC; Helena Torras, cofundadora i CEO de B-wom; Jesús Miguel Pérez, director d’Aliances Estratègiques i Associacions de TedCas, i Ventura Barba, director executiu del Sónar. El diàleg ha fet palès que gràcies a l’eclosió de la tecnologia, però, sobretot, al talent dels professionals, es poden dur a terme projectes innovadors per donar resposta als principals reptes en el camp de la salut, com l’envelliment de la població.

Posteriorment, Mara Balestrini, CEO d’Ideas for Change, ha realitzat la conferència de clausura i ha destacat que “fins fa pocs anys, la innovació depenia de molt poques persones, però, avui dia, tothom pot innovar”.

 

Experiència binaural, en la pell del pacient

Un dels moments més interessants de la jornada ha estat quan els assistents han pogut sentir la suma de sorolls que escolta un pacient a l’Hospital. Gràcies a l'experiència binaural proposada per Sónar + D, els assistents han pogut escoltar a través d’uns auriculars connectats als seus mòbils tot allò que sent un pacient de Vall d’Hebron al llarg d’un dia. L’experiència ha permès que els professionals es posin a la pell del pacient i visquin les seves sensacions amb una perspectiva de 360º. Des d’ara, tots els nous professionals i residents que s’incorporin a l’hospital experimentaran aquesta sensació per alinear-se amb les necessitats del pacient. D’aquesta manera simbòlica i a la vegada real, Vall d’Hebron continua apostant per treballar amb processos i solucions al servei del pacient des d’un punt de vista innovador.

La tria dels sorolls que formen part de l’àudio que vol posar al professional a la pell del pacient és fruit d’una pluja d’idees sobre els sons més habituals a l’hospital. Des de llocs a situacions, passant per aparells, roba o veus. Així, es poden escoltar respiradors, aspiradors, alarmes de monitors, bombes d’infusió, el moviment de les lliteres, soroll de sabates, de passes, de trasllat intern de la zona quirúrgica, sons de familiars esperant, quiròfans, teclejats d’ordinadors, timbres o proves d’ecocardiografia situats a la unitat de crítics, a la de cures intensives, al bloc quirúrgic, a sales d’espera o la zona d’hospitalització.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.