We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Vall d’Hebron és el primer centre català que utilitza la tecnologia robòtica per operar un pacient afectat de Síndrome d’Apnea Obstructiva del Son. Ja s’han tractat set pacients amb aquest innovador sistema.
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer de Catalunya que tracta la Síndrome de l’Apnea Obstructiva del Son (SAOS) amb cirurgia robòtica. L’equip del Servei d’Otorrinolaringologia Vall d’Hebron, liderat pel seu cap de servei, el Dr. Juan Lorente, ja ha utilitzat amb èxit aquesta tècnica per tractar set pacients afectats per aquesta patologia. El Dr. Lorente ha assegurat que “la cirurgia robòtica transoral és un pas endavant a l’evolució de la cirurgia mínimament invasiva a la patologia faringolaríngia”. La seva aplicació assegura al cirurgià una millor visió de la zona que cal intervenir i més llibertat de manipulació.
La hipofaringe, la part més inferior de la faringe, i la base de la llengua són dos components anatòmics d’obstrucció importants en aquesta patologia. La utilització del Sistema Da Vinci® per a la resecció de part d’aquestes estructures, de difícil accés per via convencional, permet un abordatge mínimament invasiu, sense traqueostomia, i, a la vegada, reduir el temps d’intervenció (uns 90’) i l’estada hospitalària mitjana, així com les seqüeles estètiques i funcionals que pot patir el pacient. Comparat amb els altres tipus d’abordatge, la cirurgia robòtica assoleix una major resecció de teixit, redueix el nombre d’apnees, garanteix menys somnolència diürna i una millor oxigenació nocturna. A la intervenció, els cirurgians tenen una visió de l’àrea millor i més estable i un control més precís dels instruments, amb més llibertat de moviments.
Per aconseguir dominar la tècnica, dos cirurgians de Vall d’Hebron, el mateix Dr. Lorente i el Dr. Juan Fernando Fuentes, han fet els cursos teòrics i pràctics de cirurgia robòtica a Espanya i França. A més, el cap del Servei d’Otorrinolaringologia ha realitzat estades de formació a Itàlia amb l’equip del Dr. Claudio Vicini del Primus Forli Medical Center, un dels principals especialistes en l’aplicació de la cirurgia robótica en aquest camp.
En el primer cas tractat, un home de 43 anys amb hipertensió que seguia tractament des de l’any 2015 amb CPAP (tractament de pressió positiva continuada per via aèria), l’operació va ser un èxit. El pacient va rebre l’alta quatre dies després de la intervenció, amb una bona funció respiratòria i sense problemes de deglució o sagnat. L’equip del Dr. Lorente ha intervingut sis malalts més també amb bons resultats. Els pacients que es poden beneficiar d’aquesta tècnica són aquells que pateixen apnea obstructiva del son en els quals no funcioni el tractament convencional amb CPAP, i que tinguin teixit limfoide, mucós o muscular obstruint la via aèria superior.
L’apnea obstructiva del son o SAOS és un problema de salut cada vegada més freqüent al món desenvolupat. Consisteix a la interrupció recurrent completa (apnea) o parcial (hipopnea) del flux aeri durant la nit. Té una prevalença entre el 4 i el 6% dels homes i entre el 2 i el 4% de les dones. Es calcula que a l’Estat hi ha entre 1.200.000 i 2.150.000 persones afectades, de les quals només s’ha diagnosticat i tractat entre el 5 i el 9%.
Aquesta patologia provoca hipoxèmia nocturna (disminució anormal de la pressió parcial d’oxigen a la sang de les artèries), excitació repetida i posterior somnolència diürna excessiva. S’associa amb malalties greus, com la hipertensió pulmonar i sistèmica, la diabetis, l’infart de miocardi i altres problemes cardíacs greus, l’accident cerebrovascular i la mort causada per accidents de trànsit. El principal tractament és la pressió positiva continuada sobre la via aèria (CPAP), amb la qual es redueix el risc de desenvolupar seqüeles cardiovasculars i neurològiques greus. Però la taxa d’adherència dels pacients al tractament (seguiment amb èxit) es mou entre el 50 i el 70%.
El Campus Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat que va comptar amb dos quiròfans equipats amb la tecnologia robòtica Da Vinci© per al seu ús clínic. Un d’ells està situat a l’Hospital Maternoinfantil i l’altre al nou bloc quirúrgic, inaugurat el mes de setembre del 2016. En aquest cas, es tracta d’un robot d’última generació, el model Da Vinci Xi.
La posada en marxa d’aquest segon quiròfan robotitzat va permetre ampliar la utilització d’aquesta tecnologia a noves especialitats. A la urologia, ginecologia i cirurgia cardíaca i de l’obesitat mòrbida, es van poder afegir la cirurgia colorectal, l’oral i maxil·lofacial, la toràcica i l’otorinolaringologia. Amb la suma dels dos quiròfans es podran realitzar fins a 900 cirurgies complexes cada any.
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.