Vall d'Hebron, primer hospital català en realitzar cistectomies radicals amb derivació ileal intracorpòrea utilitzant el Sistema Da Vinci®

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer de Catalunya en utilitzar el Sistema Da Vinci® de cirurgia assistida per robot, per a realitzar una cistectomia amb derivació ileal intracorpòrea, és a dir, l’extracció de la bufeta i la creació de la ileostomia sense obrir al pacient. La tècnica, realitzada pel Dr. Carles Raventós, del Servei d’Urologia Vall d’Hebron, ja s’ha utilitzat en tres casos, amb un gran èxit. Aquest procediment és el pas previ a la realització d’una bufeta nova sense obrir el malalt i permet preservar les funcions del pacient, pel que fa a la continència urinària i a la capacitat d’erecció, sense necessitat d’obrir l’abdomen i amb una important reducció de l’estada hospitalària. La cirurgia robòtica permet ser més acurat en la dissecció, ajudant a preservar la funció sexual.

03/01/2016

La primera intervenció d’aquest tipus utilitzant el Sistema Da Vinci® es va realitzar el passat mes de novembre. Fins ara, els cirurgians només disposaven de tècniques més invasives o per laparoscòpia, que obligaven a realitzar la derivació urinària de manera oberta. La cirurgia assistida per robot permet evitar-ho, la qual cosa pot reduir el temps d’intervenció, el risc de sagnat i millorar la recuperació del malalt. De fet, fins ara s’havia utilitzat aquest sistema en 21 ocasions, 19 homes i 2 dones, però en tots els casos s’havia optat per obrir el pacient a l’hora de realitzar la reconstrucció de la via urinària. Amb l’experiència adquirida per l’equip de cirurgians liderat pel Dr. Raventós, ara es podrà crear un programa per realitzar una intervenció d’aquest tipus al mes.

 

Pacients amb càncer de bufeta

La cistectomia radical amb neobufeta es practica a pacients amb càncer de bufeta. Està indicada en pacients joves, sexualment actius i preocupats per l’estètica de l’estoma a l’abdomen, l’alternativa en els casos d’extracció de la bufeta. La intervenció consisteix a extreure aquest òrgan i crear el que s’anomena neobufeta, utilitzant per aconseguir-ho un segment d’intestí prim, l’ili.

En el cas de la intervenció assistida per robot, s’evita realitzar grans incisions a l’abdomen del pacient. De fet, resten les mínimes cicatrius de l’entrada dels instruments robòtics. A diferència de la tècnica laparoscòpica, permet una més gran maniobrabilitat. A més, aquest sistema permet al cirurgià tenir una millor visió i més mobilitat. A la vegada, es pot conservar la capacitat d’erecció i s’aconsegueix una millor recuperació de la continència urinària quan es realitza una bufeta nova amb intestí.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.