We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Cirurgians pediàtrics del centre han utilitzat, per primera vegada a l’Estat, una nova tècnica quirúrgica per tractar aquesta patologia, que fins ara només es podia tractar amb radiologia intervencionista i trasplantament de fetge 4 petits s’han beneficiat d’aquesta tècnica, que ha permès evitar que se’ls hagués de sotmetre a un trasplantament de fetge. La malformació d’Abernethy és una anomalia anatòmica congènita de la vena porta que pot produir complicacions molt greus. Només es dona en 1 de cada 30.000 infants i és freqüent a gossos de raça Yorkshire.
Professionals de la Unitat de Cirurgia Hepàtica del Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, liderats pel Dr. Javier Bueno, han utilitzat per primera vegada a l’Estat una nova i complicada intervenció quirúrgica per tractar infants afectats de malformació d’Abernethy, també coneguda com a derivació portocaval congènita. De moment, els cirurgians han pogut tractar amb èxit 4 infants, d’edats compreses entre els 2 i els 4 anys. Gràcies a aquestes intervencions, realitzades des de l’any 2015, els petits han pogut evitar haver de sotmetre’s a un trasplantament de fetge.
La malformació d’Abernethy és una anomalia anatòmica congènita que provoca que la vena porta, que transporta la sang de l’intestí al fetge per a la seva depuració, no acabi al fetge sinó a la vena cava, la principal vena del cos. Això fa que s’acumulin substàncies tòxiques a l’organisme que poden provocar problemes de salut greus per l’acumulació de tòxics, com ara retard intel·lectual, tumors hepàtics que poden derivar en tumors malignes i, en alguns casos, provocar el coma el malalt.
La intervenció utilitzada a Vall d’Hebron consisteix a tancar la comunicació entre la vena porta i la vena cava per aconseguir que la sang es redirigeixi cap al fetge. Malgrat això, les venes de l’interior del fetge, bàsiques per a la filtració de la sang, o no estan desenvolupades o ho fan de forma insuficient en no haver rebut prou reg sanguini. Per aquest motiu, primer la comunicació es tanca de forma temporal i, al mateix temps, es mesura la pressió a les venes de l’intestí. Si la pressió no puja en excés es procedeix a tancar-la de forma definitiva. Però si és molt alta, indicació que la sang no flueix bé pel fetge, s’opta per fer-ho en dues etapes i evitar així que la pressió provoqui el trencament de les venes i una hemorràgia massiva. En aquests casos la comunicació es tanca de forma parcial per afavorir el flux de sang i el creixement de les venes a l’interior del fetge i, en una segona intervenció, mesos després, un cop desenvolupades, es pot procedir al tancament definitiu. Com explica el Dr. Bueno, “el més delicat de la cirurgia és tancar la comunicació sense produir una altra complicació que també pot ser letal, la hipertensió portal”.
Els efectes a la salut dels pacients són ràpids. Dos dels intervinguts presentaven nivells elevats d’amoni, que pot provocar alentiment mental i retard intel·lectual. Ara han tornat a xifres normals. Els altres dos tenien tumors al fetge, que han disminuït de volum, tot i que la seva evolució es veurà a llarg termini.
Aquest tipus d’intervenció només s’ha realitzat a França i al Japó. Fins ara, només hi havia dues alternatives per al tractament dels pacients. D’una banda, introduir dispositius per tancar la comunicació entre les dues venes gràcies a la radiologia intervencionista. En aquest camp, Vall d’Hebron va ser pioner a l’Estat, gràcies a la tasca de la Unitat de Radiologia Intervencionista. Aquesta tècnica, però, no es pot realitzar en els casos en els quals la connexió és massa gran, ja que el dispositiu pot migrar cap al cor. L’altra alternativa és el trasplantament de fetge, més agressiu i que obliga els pacients a prendre medicació immunosupressora.
El Dr. Bueno apunta que aquesta tècnica “substituirà el trasplantament” als casos que no es poden tractar amb radiologia intervencionista. El trasplantament només serà necessari en aquells casos en els quals “s’hagin desenvolupat complicacions molt greus, com ara tumors malignes no tractables quirúrgicament amb la cirurgia convencional”.
Es tracta d’una anomalia anatòmica congènita que afecta 1 de cada 30.000 nens i nenes. Es recomana tractar-la a partir del primer o segon any de vida. Pot provocar complicacions com ara retard mental, coma i tumors hepàtics que es poden convertir en malignes. També insuficiència renal i hipertensió pulmonar. Com a curiositat, aquesta patologia és habitual a gossos, en particular als de la raça Yorkshire.
La malformació d’Abernethy afecta la vena porta, que no acaba al fetge sinó a la vena cava. Això provoca que la sang procedent de l’intestí no es depuri a aquest òrgan i es dirigeixi directament al cor sense eliminar les substàncies tòxiques. A més, les venes de l’interior del fetge, bàsiques per a la filtració de la sang, no es desenvolupen o ho fan de forma insuficient perquè no han rebut prou reg sanguini.
Paediatric Surgery, Children's Hospital and Woman's Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.