Vall d'Hebron és el centre públic líder a Catalunya en trasplantament de còrnia

L’Hospital va superar el seu rècord de trasplantaments de còrnia l’any passat, amb 114. El Servei d’Oftalmologia ofereix totes les tècniques disponibles en aquest camp. El 70% van ser trasplantaments lamel·lars, és a dir,  de només una part del gruix corneal, que permeten una recuperació més ràpida dels pacients. El 2016 es van registrar 338 donants de còrnies a Vall d’Hebron, una xifra rècord al centre.

07/06/2017

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va ser l’any passat, de nou, el primer centre públic en nombre de trasplantaments de còrnia. L’equip del Servei d'Oftalmologia va realitzar 114 trasplantaments, una xifra rècord a l’Hospital. Es va registrar un increment del 40% respecte al 2015, quan se’n van realitzar 82. A més, el 70% van ser del tipus lamel·lar, de només un part del gruix corneal, que garanteix una recuperació més ràpida i segura del pacient. En total, el 2016 se’n van fer més de 1.000 a Catalunya, liderant aquest tipus d’intervenció a l’Estat, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments.

El trasplantament de còrnia està indicat per a la recuperació visual dels pacients. Les patologies més habituals que poden derivar en aquesta intervenció són l’edema de còrnia, sigui per distròfia o per una cirurgia prèvia, queratocons (aprimament de la còrnia d’origen no inflamatori més habitual a pacients joves), infeccions o rebuig d’un trasplantament previ.

 

Excel·lència a Vall d’Hebron 

L’equip de trasplantament de còrnia del Servei d’Oftalmologia Vall d’Hebron està format per 4 cirurgians, el Dr. Javier Puig Galy, la Dra. Laia Bisbe, la Dra. Marta Calatayud i la Dra. Sara Martín, que ofereixen totes les tècniques existents en aquest camp. Com explica Dr. Puig Galy, “un dels avantatges de Vall d’Hebron és que tots els cirurgians estem capacitats per a realitzar totes les tècniques”. Les intervencions es realitzen al mateix Hospital o a la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés Vall d’Hebron, situada al Parc Sanitari Pere Virgili.

El trasplantament de còrnia pot ser penetrant o lamel·lar. En el cas de la tècnica penetrant, es trasplanta la totalitat del teixit. És una de les tècniques més agressives, ja que cal posar 16 punts de sutura, fet que allarga la recuperació a un període entre 6 mesos i un any. El trasplantament lamel·lar anterior, que afecta només la part frontal de la còrnia, té com a avantatge que es redueix el rebuig i no cal exposar l’interior de l’ull durant la intervenció.

La tècnica que s’ha desenvolupat de forma més recent i la que ofereix més bons resultats, és la del trasplantament lamel·lar posterior, en el qual es canvien les capes profundes de la còrnia, incorporant menys teixit estrany al cos. A més, només cal posar entre 1 i 3 punts de sutura, fet que permet una recuperació visual més ràpida. El Dr. Puig Galy destaca que, així, el pacient “de seguida té una recuperació visual molt bona i els hi podem donar l’alta abans”.

Normalment, els pacients no requereixen quedar ingressats i poden rebre l’alta el mateix dia de la intervenció. A la vegada, no fa falta administrar medicaments immunosupressors, ja que presenten un risc menor de rebuig.

En relació a la donació de còrnies, l’any 2016 es van registrar 338 donants a Vall d’Hebron, un 60% més que el 2015. Al conjunt de Catalunya, el nombre de donants l’any passat va ser de 1.418, davant els 908 de l’any anterior.

A banda del treball en el camp del trasplantament de còrnia, el Servei d’Oftalmologia és centre de referència CSUR per tumors intra i extraoculars (retinoblastoma i rabdomiosarcoma) en pacients pediàtrics, en tumors orbitaris i reconstrucció de la superfície ocular complexa (queratopròtesis).

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.