We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
Jocs de taula creats durant el projecte.
Josep Blancheria
Aya Djelaab i Darek Pachon
Equip del projecte.
La iniciativa busca donar visibilitat a la malaltia i afavorir el benestar de les persones afectades i, alhora, fomentar l’empatia i les vocacions científiques entre els i les joves.
Fa prop de dos anys, començava un projecte de ciència ciutadana pioner coordinat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) anomenat PAIR (Parkinson Intergenerational caRe). Ara, finalitza la segona edició d’aquesta iniciativa que té com a objectiu donar visibilitat a la malaltia i afavorir el benestar de les persones afectades de Parkinson i, a la vegada, fomentar l’empatia i el coneixement de les malalties neurodegeneratives i de la ciència entre els i les joves. PAIR neix en el marc del programa Caixa d’Eines del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació en xarxa, juntament amb l’agència de comunicació científica Eduscopi.
En un acte celebrat a la Sala d’Actes de l’Edifici Central del VHIR, ha finalitzat aquesta edició amb la presentació de testimonis en primera persona de participants del programa, tant persones amb Parkinson com alumnat i docents de l’Institut Escola Coves d’en Cimany, així com de resultats i reflexions per part de representants del VHIR, de Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, del Consorci d’Educació de Barcelona i de l’Associació Catalana par al Parkinson (ACAP).
“Ha estat una iniciativa enriquidora que ha fomentat l'intercanvi de coneixements i habilitats i on l'alumnat ha demostrat una gran empatia. Ha estat una font de motivació que ha millorat la nostra qualitat de vida”, ha afirmat Josep Plancheria, participant del programa.
Per la seva part, Aya Djelaab i Darek Pachon, estudiants de l’Institut Escola Coves d’en Cimany, han explicat la seva experiència: "hem après què és la malaltia de Parkinson. Ha estat un projecte molt dinàmic que hem gaudit molt i on hem fet bonics vincles amb els pacients".
En aquesta segona edició, han participat set persones amb Parkinson d’entre 50 i 80 anys, juntament amb 25 alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Escola Coves d’en Cimany de Barcelona. Durant vuit sessions a la Biblioteca del Carmel - Juan Marsé, han dut a terme activitats col·laboratives diverses per ajudar a fomentar la interacció, el coneixement mutu i compartir experiències i vivències.
Les vuit sessions setmanals, de dues hores cadascuna, es dividien en dues parts diferenciades. Durant la primera hora, es feien activitats diverses, com ara jocs de taula, ioga en cadira, mímica, tennis taula, entre moltes altres. La segona hora, en canvi, es destinava a un projecte en què petits grups de treball creaven el seu propi joc de taula basat en la malaltia de Parkinson. D’aquesta manera, s’afavoreix la creació de vincles més estrets entre els grups de treball i l’alumnat pot aprofundir més en els coneixements sobre la malaltia.
Les activitats han anat acompanyades d’enquestes d’avaluació de l’impacte del projecte. Un cop finalitzades les sessions, l’equip investigador va treballar amb l’alumnat per tal d’analitzar les dades, cosa que afavoreix també el coneixement del mètode científic per part dels joves.
“En les dues edicions hem observat que les persones afectades per Parkinson se senten més compreses i expressen un sentiment de millora en el seu estat d’ànim i benestar general”, assegura la Dra. Ariadna Laguna, investigadora principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR. “A més, els i les adolescents entenen què és la malaltia de Parkinson i són més empàtics. Es genera un espai de confiança on uns i altres se senten còmodes per poder compartir experiències i vivències”, afegeix.
El grau de satisfacció dels participants de les dues edicions és elevat, cosa que referma l’equip investigador en la seva convicció del fet que aquest tipus d'iniciatives per fomentar l'aprenentatge i el benestar de tots els participants són efectives. Actualment, s’està treballant en refinar els indicadors d’impacte i obtenir mesures a llarg termini per reafirmar la validesa d’aquest tipus d’intervencions.
El projecte PAIR (Parkinson Intergenerational caRe) forma part d’un programa impulsat pel Pla de Barris de Barcelona, l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona anomenat Caixa d’Eines que aposta per la introducció de pràctiques artístiques i científiques dins el currículum escolar, amb l’objectiu de reduir les desigualtats, articulant l’educació formal, la no formal i la comunitat. Als instituts escola del barri del Carmel, aquest programa té com a objectiu fer de les STEAM quelcom vivencial, proper i accessible per als alumnes, ampliar els seus horitzons i oferir noves maneres d’aprendre i de relacionar-se amb el seu entorn.
PAIR ha rebut finançament per part del programa europeu IMPETUS per donar suport a la ciència ciutadana. A més, recentment va estar nominat al premi Somos Pacientes de Farmaindustria.
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.