Somos un campus sanitario de referencia que comprende todos los campos de la salud: la asistencia, la investigación, la docencia y la gestión.
La profesionalidad, el compromiso y la investigación de los profesionales del Campus son elementos clave para poder ofrecer una asistencia excelente.
Apostamos por la investigación como herramienta para aportar soluciones a los retos que nos encontramos día a día en el campo de la asistencia médica.
Gracias a nuestro personal asistencial, docente y de investigación trabajamos para incorporar nuevos conocimientos para generar valor en los pacientes, a los profesionales y a la misma organización.
Generamos, transformamos y transmitimos conocimiento en todos los ámbitos de las ciencias de la salud para formar a los futuros profesionales.
La vocación de comunicación nos define. Te abrimos la puerta a todo lo que pasa en el Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus y te animamos a compartirlo.
Donación para hospital
Donación para investigación
El cap del Servei de Microbiologia Vall d'Hebron va accedir a aquesta distinció el passat 27 de febrer, en reconeixement a la seva tasca professional.
El cap del Servei de Microbiologia Vall d'Hebron i del grup de Microbiologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Dr. Tomàs Pumarola, es va convertir el passat 27 de febrer en Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. El Dr. Pumarola, que des de l'any 2009 era acadèmic corresponent d'aquesta institució, veu reconeguda així la seva trajectòria professional, docent i de recerca, un fet que ell mateix atribueix a la seva actitud durant els seus anys d'exercici. "Al llarg de la vida no només és suficient fer un bon currículum, també has de crear un entorn positiu al teu voltant", ha assegurat el nou Acadèmic Numerari.
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i Doctor en Medicina i Cirurgia per aquest centre, el Dr. Pumarola ha gestionat la secció de virologia del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i el Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Durant els seus 35 anys de professió, ha estat autor d'una norantena de capítols de llibre i ha publicat gairebé 200 articles en revistes indexades d'àmbit internacional i 82 en revistes nacionals. A la vegada, ha estat president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, president del Comitè Científic Assessor del Pla d'actuació a Catalunya enfront d'una possible pandèmia i és membre del Consell Assessor de Salut Pública del departament de Salut. Actualment és catedràtic al departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i acadèmic corresponent a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
El Dr. Pumarola ha accedit a la distinció com a Acadèmic Numerari a proposta dels acadèmics Àngela Domínguez, Jordi Camarasa i Julià García. Precisament, la Dra. Domínguez va ser l'encarregada de contestar el seu discurs d'ingrés, Reflexions a propòsit del futur de la Microbiologia Clínica. I ho va fer destacant que en ell abordava "amb profunditat els grans reptes de futur que té la Microbiologia Clínica al nostre país". La família del Dr. Pumarola, així com destacades personalitats relacionades amb la seva tasca professional, com ara el gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, i la directora assistencial del centre, la Dra. Ana Ochoa de Echagüen, van assistir a l’acte. També ho van fer el director del VHIR, el Dr. Xavier Comella, i el director dels Laboratoris Clínics Vall d'Hebron, el Dr. Ernesto Casis.
En el seu discurs d'ingrés, el nou acadèmic va destacar "l'honor i orgull" de convertir-se en membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia. A la vegada, va repassar els reptes que viuen els microbiòlegs clínics, amb la ràpida incorporació de les noves tecnologies, que modifiquen la situació professional "de forma substancial". D'aquesta manera, s'ha convertit en "un gran repte de futur" aconseguir "mantenir les essències tradicionals de la nostra especialitat amb l'adaptació constant a les demandes que la medicina actual i futura exigeix".
"Les noves tecnologies estan constituint un autèntic motor de canvi" i "no es tracta de fer-hi front, sinó tot el contrari, cal ajudar en la seva implementació, intervenint activament i mantenint un coneixement inqüestionable de la nostra especialitat", va apuntar el Dr. Pumarola, que, tot i això, va deixar clar que "ni l'automatització ni la genòmica podran substituir les observacions i la presa de decisions que el microbiòleg clínic fa diàriament".
El Dr. Tomàs Pumarola va arribar a finals de l'any 2012 a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i al VHIR. Ho feia avalat per la seva tasca a l'Hospital Clínic, i la seva experiència en l'estudi dels virus respiratoris, un moment que ell mateix qualifica de "cabdal" a la seva trajectòria. Assegura que "l'any 1999 suposa un abans i un després" a la seva carrera. Aquest camp de treball va facilitar-li l'ocasió de "sortir de l'hospital, entrar en contacte d'una forma molt especial amb l'àmbit de la salut pública del nostre país".
Recorda, però, que l'arribada a Vall d'Hebron va suposar entrar "a una muntanya russa", una veritable "sacsejada a la meva vida professional". Apunta que el laboratori de microbiologia és un dels centres de referència a Catalunya i l'Estat, però que "ho hauria de ser encara més". En aquest sentit, explica que abans del 2012, "s'havia fet un canvi espectacular, que els havia posat a la línia de sortida, la meva tasca és col·laborar en l’arrencada i arribar a la velocitat de creuer necessària”, per poder expressar “la nostra màxima potencialitat”.
El repte ara és potenciar la recerca que ja es fa i la visibilitat dels seus professionals cap a l'exterior, com a referents i líders d'opinió en el seu camp. Una tasca complicada tenint en compte la pressió assistencial que rep el Servei de Microbiologia, amb entre 600.000 i 700.000 mostres l'any, sumada a la tasca docent que s'hi desenvolupa.
En el camp de la recerca, el Dr. Pumarola considera que el grup que lidera al VHIR és "de referència a Catalunya", amb línies importants en el camp de les resistències antibiòtiques, virus respiratoris, tuberculosis i la sèpsia, així com el treball sobre les malalties de transmissió sexual i la vigilància microbiològica de patògens emergents, entre d'altres. Unes línies que es continuaran potenciant en els pròxims anys.
Gerente, Hospital Universitario Vall d'Hebron
Dirección de Docencia, Hospital General
Dirección de recursos económicos, Serveis transversals
Dirección de Comunicación, Estrategia Corporativa y Atención Ciudadana, Hospital General
La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalidad: Gestionar el contacto del usuario. Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad. Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. Procedencia: El propio interesado.