L’Hospital Infantil Vall d’Hebron ja té Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent gràcies a The Ricky Rubio Foundation i la Fundació ”la Caixa”

L’Hospital Infantil es dota d’un gimnàs de rehabilitació per a infants i adolescents a l’alçada dels grans centres pediàtrics del món, que permet atendre un 37% més de pacients l’any i ampliar horaris a la tarda

12/12/2023

“Mamà, això sí que és un gimnàs xulo, mira!”. És difícil traduir en paraules l’emoció amb la qual la Martina explicava a la seva mare les sensacions que va tenir el primer dia que va entrar a la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, impulsada per The Ricky Rubio Foundation i la Fundació ”la Caixa”. La Martina (9 anys) és una de les pacients habituals de rehabilitació pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Els dimecres a les 17.00 hores, té cita amb la seva fisioterapeuta, la Glòria. Fins ara, els infants i adolescents com la Martina s’havien de desplaçar a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats per arribar al gimnàs, i en el cas d’estar hospitalitzats, feien teràpia a la mateixa habitació. Però aquest tràfec s’ha acabat. Gràcies a l’empenta de The Ricky Rubio Foundation i la Fundació ‘la Caixa’, l’Hospital Infantil acaba d’estrenar el seu propi ‘gimnàs’ dissenyat per a nens, nenes i adolescents. ‘Gimnàs’ entre cometes perquè és molt més que això. La nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent és una realitat que ha permès fer un salt en la qualitat assistencial dels pacients. “Més enllà d’evitar desplaçaments i facilitar la seva recuperació, la concentració de l’activitat i els recursos en un espai ampli, accessible i pensat per als pacients pediàtrics i adolescents en ajuda a millorar l’assistència”, destaca el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El nou espai permet incrementar en un 37% el nombre de pacients que reben tractament de rehabilitació. “Hem passat de tractar 540 pacients l’any a 750”, detalla el Dr. Albert Salazar.

Vall d’Hebron, centre de referència a l’Estat

“La nova àrea terapèutica de rehabilitació ofereix un entorn acollidor i agradable, tant per als joves com per als infants. Amb el joc i l'esport com a elements motivadors, aquest espai fomenta l'entusiasme dels pacients per assistir-hi i situa l’Hospital Infantil Vall d’Hebron a l’alçada dels grans hospitals pediàtrics del món”, destaca Josep Heredia, coordinador de The Ricky Rubio Foundation. Vall d’Hebron és junt amb l’Hospital La Paz de Madrid referent a l’Estat en aquesta àrea. Entre altres, compta amb acreditacions CSUR (Centre, Servei i Unitat Referent) en ortopèdia infantil; trasplantament renal, cardíac, pulmonar i hepàtic pediàtric, o malalties neuromusculars i rares. Un dels nostres objectius és acompanyar els pacients pediàtrics i les seves famílies i no podíem tancar els ulls davant aquesta necessitat. Estem orgullosos d’haver participat en un projecte que a més juga amb l’esport com a teràpia en la recuperació de llargues hospitalitzacions, de pacients oncològics, traumatismes, grans cirurgies i trasplantaments, explica Josep Heredia.

 “Volem contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones que més ho necessiten, en aquest cas els pacients pediàtrics”, explica Joana Prats, directora de l’Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació “la Caixa”. “Per això hem volgut impulsar aquesta nova àrea, que servirà per humanitzar l’espai hospitalari i per potenciar la rehabilitació dels infants i adolescents en situació de malaltia o en procés de recuperació”, afegeix.

El nou dispositiu ha permès a la Dra. Judith Sánchez-Raya, cap de Medicina Física i Rehabilitació, i al seu equip capgirar el servei. El premi Nobel de Medicina Bernard Houssy animava a imaginar grans coses per avançar, i això han fet. “Hem creat programes de rehabilitació en grup que abans no podíem fer per espai. Ja funcionen per a pacients oncològics, amb escoliosis o pectus excavatum”, explica la Dra. Judith Sánchez-Raya. “També tenim programes de telerehabilitació i seguim amb el nostre projecte d’oferir un tractament holístic. Fem fisioteràpia respiratòria a la mateixa UCI Pediàtrica i continuem durant l’hospitalització dels pacients, segons les seves necessitats, amb fisioteràpia motora, teràpia ocupacional o logopèdia, i ambulatòria”, explica la Dra. Sánchez Raya.

Atletisme, bàsquet i surf, l’esport com a motor per recuperar-se

La nova àrea té 220 metres quadrats distribuïts entre una sala diàfana polivalent per a pacients ingressats i ambulatoris; dues sales per fer tractaments individuals; dues sales de teràpia ocupacional i una segona sala polivalent que es pot obrir i tancar, segons les necessitats, on es farà fisioteràpia respiratòria. El seu disseny juga amb la idea d’enfocar la recuperació cap a un entrenament esportiu alhora que sanitari i per connectar els valors de l’esport amb el procés de tractament. A la sala polivalent hi ha dibuixada una pista d’atletisme, al final de la qual hi ha un mirall que fa la sensació d’estar a una pista circular. Les parets recorden a un rocòdrom. I per traslladar els i les pacients que ho necessiten, del sostre penja una grua blava en forma d’onades que porta als infants i adolescents a imaginar que fan surf. Hi ha bicicletes el·líptiques, espatlleres, peses, lliteres hidràuliques i matalassos, entre altres elements, adaptats a les necessitats de nens, nenes i adolescents. I la paperera que hi havia a l’antic gimnàs per practicar tirs de bàsquet ha estat substituïda per una cistella de veritat que convida al joc.

Més horaris per conciliar amb l’escola i amb les famílies

L’altra gran novetat són els horaris: el servei obre 8.00 a 20.00 hores. El coordinador de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional de Vall d’Hebron, Álex Ginés, no amaga la seva alegria, perquè fins ara els i les pacients només disposaven d’horaris al matí. “Hem creat un nou equip de dos fisioterapeutes, una terapeuta ocupacional, administrativa i TCAI de tarda”, explica. “I hem obert una franja específica de 15.00 a 17.00 hores per als pacients hospitalitzats. Sortir de les habitacions per anar al gimnàs genera emocions positives: deixen la planta per anar a un lloc a recuperar-se”, reflexiona Àlex Ginés.

L’ampliació en horari de tarda està pensada perquè els pacients ambulatoris no hagin de saltar-se classe i les famílies tinguin més horaris per facilitar la conciliació. Com el cas de la Martina. Seguint amb el fil narratiu que guia els pacients i les seves famílies per l’interior de l’Hospital Infantil a través de les cultures del món, l’Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent està a la planta zero, a l’espai dedicat a les civilitzacions de la Mediterrània. “Com feien els grecs, hem convertit la rehabilitació i l’exercici en un joc, gràcies a un espai més accessible, amable i adequat als infants i adolescents”, conclou Consuelo Álvarez, adjunta a la Direcció d’Infermeria.

El disseny del nou gimnàs connecta els valors de l’esport amb el procés de tractament i enfoca la recuperació cap a un entrenament esportiu per millorar la motivació dels i les pacients

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.