Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El programa accelerarà l’arribada al mercat d’un dispositiu per a prevenir complicacions de la ventilació mecànica i d’una plataforma d’intel·ligència artificial per a trasplantaments de fetge.
Dos projectes en què hi participa Vall d’Hebron han estat escollits en la nova convocatòria CaixaResearch Validate 2021. En concret, es tracta d’Heecap, un dispositiu per a la prevenció de complicacions derivades de la ventilació mecánica; i Livercolor, una eina d’intel·ligència artificial per a la valoració de fetges candidats a trasplantament.
Aquest programa, impulsat per la Fundació “la Caixa” i orientat a projectes d’innovació precoç, té com a objectiu impulsar la innovació i la transferència de coneixement i tecnologies en l’àmbit de la biomedicina i la salut. Els projectes reben del programa fins a 100.000€ per validar les seves tecnologies i dissenyar un full de ruta per valoritzar-les.
A més del suport econòmic, els investigadors reben assessorament i mentoria per part d’experts del sector, consultors i emprenedors que els ajudaran a definir els millors plans de valorització dels seus projectes.
Heecap: Prevenció de l’atròfia diafragmàtica en pacients amb ventilació mecànica
El projecte Heecap, liderat per Sofía Ferreira, compta amb la participació del Dr. Oriol Roca, coordinador mèdic de l’UCI de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El dispositiu que han desenvolupat es dirigeix a la prevenció de complicacions derivades de la ventilació mecànica.
Tot i que la ventilació mecànica salva moltes vides en pacients amb malalties que els impedeixen respirar per si mateixos, aquesta tècnica és també molt invasiva i pot tenir conseqüències greus. Una d’aquestes complicacions és la disfunció diafragmàtica induïda per ventilació mecànica (DDIVM), la qual es desenvolupa perquè el diafragma deixa de funcionar i, per tant, els pacients necessiten estar més temps connectats al ventilador. Com a conseqüència, tenen una probabilitat més gran de patir altres complicacions.
L’objectiu del dispositiu Heecap, per tant, és prevenir la disfunció diafragmàtica mitjançant l’aplicació d’una estimulació elèctrica que manté actiu el diafragma des del començament de la ventilació mecànica. Actualment estan treballant en la validació clínica d’aquesta tecnologia.
Livercolor: Plataforma d’Intel·ligència Artificial per a la valoració dels trasplantaments de fetge
El projecte Livercolor, on participen la Dra. Concepción Gómez-Gavara i la Dra. Itxarone Bilbao, del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’àrea de Malalties Digestives i Hepàtiques del VHIR, es desenvolupa en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Aquesta eina permet, mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial, ajudar en el procés de decisió mèdica sobre si un fetge és apte per a trasplantament a partir d’una simple fotografia, en base a la tonalitat i la textura de l’òrgan.
L’excés de greix al fetge és una de les causes principals per les quals es rebutgen fetges per a trasplantament ja que augmenta el risc de complicacions postoperatòries. Actualment, la decisió d’utilitzar o rebutjar l’òrgan es basa en la valoració del cirurgià, a partir d’una anàlisi visual, un procediment amb un elevat marge d’error que depèn en gran part de l’experiència del metge. Com a resultat, s’estima que prop del 30 % dels fetges rebutjats per a donació a Espanya podrien haver estat utilitzats per a trasplantaments si se n’hagués fet una valoració precisa i objectiva.
L’ajut de CaixaResearch Validate es destinarà a un estudi de mercat i un pla de negoci, el desenvolupament de l’aplicació mòbil, la realització d’un prototip de la microcàmera i les tasques d’exploració sobre la seva patentabilitat.
Medicina Intensiva, Hospital General
Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.