El Dr. Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva de Vall d'Hebron, nomenat editor adjunt de la revista Intensive Care Medicine

Estarà al cor de la presa de decisions de la publicació científica més rellevant a escala mundial dedicada en exlusiva a la Medicina Intensiva

23/01/2025

El Dr. Ricard Ferrer, cap de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha estat nomenat editor adjunt de la revista Intensive Care Medicine (ICM), la publicació oficial de la Societat Europea de Medicina Intensiva, considerada la més prestigiosa en el camp de la medicina intensiva. És la revista monogràfica dedicada a les cures intensives amb el factor d’impacte més alt del sector i compta amb una àmplia difusió internacional: rep 5 milions de descàrregues d’articles l’any.

Aquest nou rol situarà el Dr. Ricard Ferrer al cor de la presa de decisions editorials de la revista, juntament amb el seu editor en cap, Samir Jaber, del Saint-Eloi Hospital de Montpellier (França) i de l’altra editora adjunta, Chiara Robba, del Policlínic San Martino (Itàlia). Entre les seves responsabilitats, destaca la revisió d’articles enviats per a publicació, un treball que inclou identificar les investigacions més rellevants i garantir l’excel·lència científica. “Ser editor et permet no només estar al dia, sinó anticipar-te al que es publicarà d’aquí a uns mesos. Això obre les portes a coneixements que podem implementar als nostres equips”, explica el Dr. Ricard Ferrer.

Un referent en medicina intensiva

Aquest nomenament també reforça el posicionament de Vall d’Hebron com a referent internacional en medicina intensiva. “Més enllà de la visibilitat, és una oportunitat per enriquir-nos gràcies a l’intercanvi de coneixement i per contribuir a l’evolució de la nostra pràctica professional”, afegeix. El responsable de l’UCI de Vall d’Hebron destaca que aquesta tasca és compartida amb el seu equip, que col·labora en la revisió d’articles segons les especialitats de cada membre, proporcionant també una via de formació per als professionals més joves.

La seva trajectòria en la medicina intensiva i, en especial, la gestió de la pandèmia de la COVID-19, han estat claus per assolir aquest reconeixement. Durant la crisi sanitària, l’UCI de Vall d’Hebron es va convertir en la que va tractar més pacients de tot l’estat, destacant per la introducció d’abordatges innovadors com la fisioteràpia precoç en el maneig de casos greus.

Ucis més sostenibles i un ús personalitzat dels antibiòtics

A més de les tasques editorials, el Dr. Ricard Ferrer haurà de publicar editorials i articles d’opinió anualment. Entre les novetats recents en medicina intensiva, destaca la línia green UCI enfocada a la sostenibilitat i els avenços en l’ús personalitzat d’antibiòtics, un àmbit en el qual la monitorització dels nivells en sang s’està consolidant com una pràctica clau.

Nova guia europea sobre la sèpsia

Mirant al futur, el Dr. Ricard Ferrer també estarà implicat en l’elaboració de la nova guia europea i americana sobre la sèpsia, prevista per al 2025. Aquesta tasca arrencarà en una trobada a Chicago, on es reuniran experts per posar en comú coneixements que marcaran les pautes de tractament en els propers anys.

El reconeixement al Dr. Ricard Ferrer no és només un èxit personal, sinó també un reflex del compromís i l’excel·lència del servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, situant Catalunya al capdavant de la innovació i la recerca mèdica internacional.

 

 

“Ser editor et permet no només estar al dia, sinó anticipar-te al que es publicarà d’aquí a uns mesos. Això obre les portes a coneixements que podem implementar als nostres equips”

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.