Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Dra. Itxarone Bilbao
El consens estableix unes recomanacions que podrien corregir les disparitats actuals relacionades amb la massa muscular, el pes i la talla i permetria prioritzar de manera més precisa els pacients que requereixen el trasplantament més urgentment.
La llista d'espera per accedir a un trasplantament es determina en funció de la gravetat de cada pacient. Actualment, no hi ha un sistema de priorització únic a Espanya, per la qual cosa hi ha diferències entre centres a l’hora de determinar quins pacients tenen una patologia més greu i necessiten de manera més urgent un nou òrgan.
Per estimar aquesta gravetat, es va incorporar un sistema desenvolupat als Estats Units anomenat MELD, una fórmula que combina el sumatori de diversos paràmetres analítics rutinaris: la creatinina sèrica, l’INR (relacionat amb la coagulació de la sang) i la bilirubina total sèrica. Posteriorment, es va incorporar el valor del sodi, anomenant-se, per tant, MELD-Na. A més puntuació obtinguda en la fórmula, més gravetat mostra el pacient, permetent ordenar la llista d'espera d'acord amb la gravetat. La creatinina sèrica indica la funció renal del pacient, que es relaciona directament amb la mortalitat en pacients amb malaltia hepàtica terminal. Tot i això, la creatinina es veu influenciada per la massa muscular que, en general, és inferior en les dones i en pacients molt desnodrits. És a dir, “A idèntica funció renal, les dones i també els pacients amb desnutrició mostrarien xifres de creatinina més baixes, obtenint menor puntuació i, per tant, menor prioritat per rebre un trasplantament”, explica la Dra. Itxarone Bilbao, cap de secció del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora del grup de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica (HBP) i Trasplantament Hepàtic del VHIR i del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD).
Per tal de corregir aquestes diferències, Vall d'Hebron ha participat de manera activa primer en un estudi multicèntric nacional i després en un consens sobre priorització de pacients en llista d'espera, impulsat i finançat per la Societat Espanyola de Trasplantament Hepàtic (SETH). En aquest consens han participat especialistes en hepatologia i cirurgia de totes les unitats de trasplantament hepàtic de l'Estat, així com l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i ha donat com a resultat un document, publicat a la Revista Española de Enfermedades Digestivas.
La Dra. Itxarone Bilbao, explica que “entre les recomanacions del Consens hi ha la utilització de nous models de priorització que corregeixin les diferències produïdes entre homes i dones en base a la seva massa muscular, pes i talla”.
En un estudi recent, en què va participar Vall d’Hebron i els resultats del qual es van publicar a la revista eClinicalMedicine del portfoli de The Lancet, es van comparar els models MELD i MELD Na amb els nous models predictius MELD 3.0 i el GEMA Na.
A la feina, duta a terme en col·laboració amb més de 20 hospitals d'Espanya i finançat per l'Institut de Salut Carlos III, es van incloure 6.071 pacients en llista d'espera de trasplantament hepàtic en algun dels 25 centres de trasplantament hepàtic d'Espanya entre el 2016 i 2021.
Els resultats d'aquest treball van mostrar que aproximadament el 10% dels pacients que necessiten un trasplantament hepàtic no arriben a rebre'l perquè moren esperant un donant adequat o perquè durant el temps d'espera s'agreuja la seva malaltia de manera que han de ser exclosos de la llista. Això posa de manifest la necessitat d'implementar el model de gestió que prioritzi els pacients més urgents.
La probabilitat de mortalitat en llista o exclusió per agreujament en els tres primers mesos va ser 5,4% en dones enfront del 4,5% en homes, i aquestes diferències són imperceptibles a la pràctica clínica diària. Tot i això, després de controlar els possibles factors de confusió incloent la malaltia que porta al trasplantament i la seva gravetat, les dones van presentar un increment del risc de mortalitat en llista en comparació amb els homes. Es va comprovar que, efectivament, les dones presentaven xifres de creatinina inferiors a la dels homes i, per tant, una menor puntuació de prioritat en llista d'acord amb el model MELD o MELD Na.
“A l'estudi s'estimava que tant MELD 3.0 com GEMA Na disminuïen aquesta discrepància, encara que la implementació més gran s'obtenia amb el model GEMA Na. L'aplicació del GEMA Na hauria pogut evitar una de cada 18 morts en llista d'espera i, en el cas de les dones, hauria reduït una de cada 15 morts”, afirma la Dra. Bilbao.
Actualment no hi ha un sistema de priorització únic al nostre país. La majoria dels centres gestionen la llista d'espera amb criteris propis i només dues comunitats autònomes, Andalusia i Catalunya, comparteixen parcialment la llista d'espera per als pacients més greus. A aquesta heterogeneïtat cal afegir la disparitat de gènere existent en l'accés al trasplantament i l'expansió de les indicacions en els darrers anys, especialment en l'àmbit oncològic, sense que hi hagi pautes clares per a la seva priorització. Amb la idea d'establir recomanacions precises, la Societat Espanyola de Trasplantament Hepàtic (SETH) ha promogut un consens ratificat per totes les unitats de TH i per l'Organització Nacional de Trasplantaments.
S'hi estableixen que els models que inclouen el sodi sèric i els que inclouen el sexe, com el MELD 3.0 i el GEMA Na són preferibles perquè discriminen millor la probabilitat de mort i potencialment elimina la disparitat de gènere.
A Catalunya, s'està duent a terme una anàlisi retrospectiva de l'equitat de l'antic sistema MELD Na a l'accés al trasplantament, en relació amb variables com sexe, pes i talla, amb la idea d'adaptar-nos als canvis de dinàmica de gestió de llista d'espera de la manera més justa i equitativa possible.
Un estudi preliminar basat en 6071 pacients trasplantats hepàtics del nostre país, va demostrar que algorismes alternatius que inclouen a més el sexe del pacient, com són el MELD 3.0 i el GEMA-Na, podrien tenir una millor capacitat predictiva.
Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.