Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El nostre Servei, des de la seva creació, ha experimentat un important creixement quantitatiu i qualitatiu en les àrees d’atenció al pacient, ensenyament i perspectiva de la recerca. El càncer cada dia és una malaltia més freqüent, nosaltres fem una assistència d’alta qualitat vinculada a la recerca clínica i translacional, que aplica el coneixement de la investigació bàsica a la prevenció i el tractament dels casos clínics. Això ens permet veure pacients de fora de la nostra àrea de referència per participar en assajos clínics. Som un referent de l’oncologia clínica en tots els àmbits.
Aquestes malalties tenen una complexitat diagnòstica i terapèutica que fa imprescindible l’enfocament multidisciplinari del seu tractament. Per això, des del nostre Servei, permetem i facilitem la incorporació de tècniques i aportacions professionals diverses per abordar tots els aspectes assistencials i integrar-los en el procés d’atenció. D’aquesta manera, millorem el procés assistencial i n’assegurem la qualitat. Exemples d’això son el consell genètic i les clíniques de prevenció d’alt risc de malaltia, entre d’altres enfocaments.
D’acord amb l’anàlisi i la previsió que recull la darrera actualització del Pla de salut de Catalunya i del Pla director d’oncologia, és necessari dur a terme accions prioritàries en el camp de la malaltia oncològica en el nostre país. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron està especialment dotat per afrontar un Pla d’atenció oncològica integral, en què els serveis treballin de manera coordinada. Això és possible per la presència d’uns serveis especialitzats com ara el d’Oncologia Mèdica,Oncologia Radioteràpica, Hematologia Clínica, especialitats quirúrgiques, especialitats mèdiques, Anatomia Patològica, Serveis de Diagnòstic per la Imatge i Atenció Primària. L’expertesa professional i la capacitat de treball en comú són la base per acomplir aquesta missió.
Per això, l’atenció a les persones malaltes oncològiques s’articula mitjançant processos que integren totes les intervencions, amb la seqüència i el període de temps adequat, partint de la visió integral del procés d’atenció. Al Servei incorporem tots els aspectes preventius, diagnòstics, terapèutics i de seguiment que aquests malalts necessiten.
Fonamentem aquesta atenció oncològica en tres pilars: els nostres professionals, l’equipament i la investigació clínica. Per una banda, garantim l’excel·lència dels professionals del Servei amb programes propis de formació en l’àmbit assistencial de l’Hospital i per les relacions de col·laboració i formatives amb altres centres de qualitat i prestigi reconeguts. Per l’altra banda, comptem amb equipaments d’alta tecnologia i portem a terme investigació clínica, translacional i bàsica.
Estem treballant per incorporar l’àmbit d’atenció primària a la xarxa de tractament oncològic de l’Hospital perquè l’enfocament de l’atenció integral en oncologia requereix la incorporació i coordinació amb tots els àmbits assistencials que han d’intervenir en els processos d’atenció als nostres malalts.
La recerca és, com dèiem, un dels pilars del nostre Servei que està convidat als fòrums internacionals més prestigiosos en què es discuteix sobre la recerca i l’assistència oncològica del futur. Participem en la plataforma sobre el càncer més important d’Europa la Cancer Core Europe, amb només sis serveis europeus més de l’especialitat.
Comptem amb un centre de recerca biomèdica integrat per científics i metges que treballen conjuntament per associar la ciència bàsica amb la investigació clínica: el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). El nostre propòsit principal és promoure i desenvolupar l’excel·lència en la recerca relativa a les malalties oncològiques.
El VHIO també treballa per augmentar les contribucions al desenvolupament de noves teràpies que millorin el tractament del càncer. Altres de les seves fites són la pràctica científica en la clínica en benefici dels pacients oncològics, la recerca científica d’excel·lència en les àrees de recerca bàsica, translacional i clínica, i la cooperació científica entre institucions de recerca nacionals i internacionals d’oncologia. La promoció de totes les activitats relacionades amb la recerca oncològica contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones.
El Servei de Física i Protecció Radiològica està format per llicenciats/graduats amb el títol d’especialista en radiofísica hospitalària, tècnics superiors en radioteràpia i en diagnòstic per la imatge.
El Servei de Física i Protecció Radiològica (SFPR) està acreditat pel Consell de Seguretat Nuclear per exercir les tasques de protecció radiològica en tot l’hospital. El servei està compromès amb la qualitat i seguretat, i disposa de la certificació ISO9001-2015.
L’activitat professional dels membres del servei comprèn bàsicament tres aspectes: l’assistència clínica, la recerca i la docència.
El nostre servei dona suport a tots els serveis de l’hospital que fan servir la radiació ionitzant per al tractament i el diagnòstic de pacients, i també als professionals que utilitzen radionúclids en l’àmbit de la recerca.
La responsabilitat essencial dels membres del Servei és assegurar l’administració eficaç i sense risc de la radiació, per obtenir el millor resultat diagnòstic o terapèutic segons què estipuli la prescripció mèdica del pacient. Això inclou la protecció del pacient, del treballador i de les altres persones, així com del medi ambient, davant la perillositat potencial o l’excés de radiació.
Per desenvolupar aquesta tasca cal establir protocols de dosimetria i control de qualitat adequats, mesurar i caracteritzar la radiació, determinar la dosi administrada, i definir procediments per assegurar una bona qualitat d’imatge. També és necessari desenvolupar programes de garantia de qualitat i comptar amb la col·laboració de la resta de professionals de la salut implicats en l’optimització de l’equilibri entre el benefici i el risc de l’ús de les radiacions.
El nostre Servei va ser acreditat com a unitat docent de l’especialitat de radiofísica hospitalària l’any 1995. En l’àmbit internacional, aquesta especialitat és coneguda com a “física mèdica” i consisteix en l’aplicació de la física en el camp de la medicina. El títol d’especialista en RH s’obté després de tres anys de formació com a resident. El SFPR disposa de tres places de resident, una per cada any de la formació.
La complexitat dels diagnòstics i els tractaments que s'aborden al Servei d’Oncologia Mèdica requereixen el treball en equips multidisciplinaris formats per diferents especialistes, amb l’objectiu d’oferir un enfocament integral de la malaltia, des del diagnòstic fins a la fi del tractament. Per aquest mateix motiu funcionem a través de comitès experts en diferents tipus de càncer i avaluem conjuntament cada cas, per determinar el tractament indicat de manera personalitzada. Si et formes amb nosaltres, podràs treballar amb professionals altament qualificats i tecnologia d'última generació. La formació està garantida per programes de formació propis i per la col·laboració amb centres de qualitat i prestigi reconeguts.
Itinerari formatiu Oncologia Mèdica
El nucli d'aquesta unitat docent està format pel Servei d'Oncologia Mèdica, amb la participació dels Serveis d'Hematologia, Medicina Interna, Oncologia Radioteràpica, Radiologia, Anatomia Patològica, Malalties Infeccioses, Cures Pal·liatives, Unitat de Cures Intensives i la Unitat d'Urgències. La nostra unitat està capacitada per a la formació de tres residents per any. El procés formatiu del resident d'Oncologia Mèdica consta d'un total de cinc anys. Els dos primers anys es cursa un període de formació nuclear (troncal) i durant els tres anys següents es realitza el període específic de l'especialitat.
R1
Immersió
ABAT: Agents biològics altament transmissibles
Habilitats comunicatives
Investigació
Bioètica
CUSAM I: Habilitats en orientació diagnòstica bàsica
eTEAMS I: Habilitats no tècniques
R2
Biblioteca
eTEAMS II
CUSAM II
R3
eTEAMS III
R4
eTEAMS IV: Curs bàsic d'instructors en simulació clínica
Bioètica assistencial
Aplicació del mètode científic a la investigació clínica
Habilitats comunicatives per millorar la relació assistencial
Cerca bibliogràfica
Identitat digital
Jornada de revisió del Congrés Americà d'Oncologia Bioètica assistencial
Dolor
SEOM
Redacció comprensible i eficaç d'informes mèdics
Tertúlies oncològiques
Codi sèpsia greu
La Unitat Docent de Radiofísica Hospitalària (RH) està formada per especialistes de RH, tècnics superiors de radioteràpia i de diagnòstic per la imatge.
Itinerari formatiu de radiofísica hospitalària
El Servei de Física i Protecció Radiològica (SFPR) es va acreditar com a unitat docent l’any 1995 i és una de les primeres unitats docents acreditades a l’Estat espanyol. Alguns dels nostres residents ja estan ocupant llocs de responsabilitat en diversos hospitals de l’Estat. El fet de formar part de l’hospital més gran de Catalunya, amb un parc tecnològic en renovació constant, permet oferir una formació puntera en tots els àmbits de l’especialitat: radioteràpia, medicina nuclear, diagnòstic per la imatge i protecció radiològica en l’àmbit sanitari. Destaca la gran experiència en tècniques avançades d’oncologia radioteràpica en pacients adults i pediàtrics i l’abast de la protecció radiològica dins de l’hospital en instal·lacions clíniques i de recerca. El servei disposa d’un laboratori per fer el calibratge dels detectors de radiació de l’hospital.
Addicionalment, el Campus Vall d’Hebron obre la possibilitat de participar de forma activa en projectes de recerca nacionals i internacionals i assajos clínics vinculats als dos instituts de recerca, VHIO i VHIR.
Fonaments de física mèdica
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.