Recerca translacional en càncer per millorar la supervivència i qualitat de vida dels i les pacients

En el Dia Mundial de la Recerca en Càncer, destaquem el model de recerca oncològica del Campus Vall d’Hebron que permet que els resultats del laboratori es traslladin al més ràpid possible a la pràctica clínica.

22/09/2023

El 24 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Recerca en Càncer: un dia per destacar la necessitat d’impulsar la recerca per posar a l’abast de pacients noves eines de diagnòstic i terapèutiques per millorar-ne la supervivència i la qualitat de vida dels pacients. Des del Campus Vall d’Hebron, amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), un any més, ens hi unim per destacar el nostre model de recerca oncològica.

Els investigadors i les investigadores de Vall d’Hebron duen a terme recerca bàsica, clínica i translacional. Gràcies a la diversitat de tumors i pacients estudiats, a la proximitat dels laboratoris a l’hospital i a la participació en nombrosos assaigs clínics, els descobriments es traslladen al més ràpid possible a la pràctica clínica. Per a això, el Campus Vall d’Hebron fa un esforç conjunt amb més de 800 professionals dedicats a la recerca en càncer, que participen en prop de 800 assaigs clínics cada any i publiquen més de 700 articles en revistes científiques.

Vall d’Hebron Institut d’Oncologia: un centre de referència dedicat a la recerca translacional en càncer

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) és un centre de referència en medicina personalitzada en càncer. Destaca la seva tasca en recerca translacional, per tal que els i les pacients es beneficiïn dels resultats del laboratori d’una forma ràpida. I es tracta d’un model bidireccional, ja que s’estudia al laboratori per què els i les pacients deixen de respondre o responen diferent dels tractaments. A través de models preclínics obtinguts dels tumors dels pacients, s’investiguen els mecanismes de sensibilitat i resistència als tractaments.

Un altre de les àrees de recerca és el desenvolupament d’eines que permetin recollir, emmagatzemar i utilitzar de forma segura el Big Data. Es recullen les dades clíniques del pacient però també les dades genòmiques dels seus tumors. L’estudi exhaustiu d’aquestes dades permet avançar en el desenvolupament de la medicina de precisió o medicina personalitzada per oferir als i les pacients el tractament que més s’adequa al seu tumor preservant la seva qualitat de vida.

En els últims mesos s’han realitzat avenços importants tant des del punt de vista preclínic que obren la porta a desenvolupar noves teràpies que ja s’estan començant a provar en pacients com els dos fàrmacs desenvolupats al VHIO que ja s’estan testant en assaigs clínics de fase I, o el primer pacient tractat al Vall d’Hebron amb una teràpia cel·lular pròpia; o la recerca desenvolupada per investigadores del VHIO que ha demostrat que es podria utilitzar la llet materna en el diagnòstic precoç del càncer de mama durant el postpart. En el camp de la clínica, els investigadors del VHIO han liderat diversos assaigs de fase III que han donat com a resultat la recomanació de noves indicacions de tractament en diferents grups de pacients amb l’objectiu de millorar la seva supervivència i qualitat de vida.

El VHIO compta amb 34 grups de recerca i hi treballen més de 600 professionals. Durant el 2022 els investigadors i investigadores del VHIO van publicar 412 articles en revistes científiques amb un factor d’impacte mitjà de 19,14. Actualment, s’hi estan duent a terme prop de 700 assaigs, la meitat dels quals són estudis de fases primerenques que es realitzen a la Unitat d'Investigació de Teràpies Moleculars del Càncer UITM-CaixaResearch.

La investigació oncològica: un dels principals interessos del Vall d’Hebron Institut de Recerca

Entre les línies de recerca més destacades del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) es troba l’estudi de diferents tipus de tumors. De fet, el VHIR disposa d’un espai col·laboratori de recerca (eCORE) de Càncer, l’objectiu del qual és millorar el resultat i la qualitat de vida dels i les pacients. Aquest eCORE dirigeix els seus esforços per revelar i comprendre els mecanismes de l'origen i la progressió del càncer i traduir aquest coneixement en noves solucions diagnòstiques, pronòstiques i terapèutiques. La recerca del VHIR inclou la generació de models de malalties rellevants, estudis de biomarcadors, desenvolupament de fàrmacs i assaigs clínics.

Entre els avenços més destacats dels últims mesos destaquen les troballes en el camp del càncer infantil, com ara la identificació de noves estratègies terapèutiques basades a bloquejar, mitjançant la reprogramació epigenètica de les cèl·lules tumorals, el procés de metàstasi en pacients pediàtrics de neuroblastoma, o el desenvolupament d'un nou fàrmac peptídic per disminuir la formació de metàstasis en càncer infantil i càncer de mama.

A més, al VHIR, diferents investigadors estan estudiant com evitar la resistència de diferents tipus tumorals als tractaments i la immunoteràpia, així com el reposicionament de fàrmacs ja aprovats per a l’ús humà que podrien ser eficaços contra el càncer en determinades circumstàncies. Per exemple, s’ha identificat una estratègia terapèutica d’un subtipus de melanoma sense tractament específic mitjançant l’ús d’un fàrmac aprovat fa anys per altres indicacions, o estudiant l’expressió de gens implicats en la resistència del carcinoma de cèl·lules escamoses de cap i coll per afavorir la resposta a la quimioteràpia estàndard. Destaca també el disseny d’un diagnòstic de càncer d’endometri menys invasiu i més precís i ràpid, que permetrà una millora en la gestió de les pacients amb sospita de càncer. En el camp de la clínica, els investigadors del VHIR treballen en un projecte pioner basat a millorar el diagnòstic precoç de la neoplàsia prostàtica a través de la generació d'algoritmes d'intel·ligència artificial que permetin millorar la pràctica clínica.

El VHIR compta amb 12 grups de recerca que treballen en l’espai col·laboratiu de recerca (eCORE) del Càncer, on treballen 241 professionals. Durant 2022, els investigadors i investigadores de l'eCORE de Càncer van publicar 304 articles en revistes científiques amb un factor d'impacte mitjà de 7,77. A més, els grups que formen part d’aquest eCORE van participar en 100 assaigs clínics.

A Vall d'Hebron, més de 800 professionals es dediquen a la recerca en càncer, que participen en prop de 800 assaigs clínics cada any i publiquen més de 700 articles en revistes científiques.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.