Xarxa Oncològica de Catalunya

La Xarxa Oncològica de Catalunya és fruit d’un acord estratègic entre dues empreses públiques: l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Coordina l’atenció als pacients de càncer arreu del territori català i uneix professionals especialitzats en un model comú d’assistència que, alhora, pretén estimular la recerca. Els seus principals objectius són: garantir una atenció clínica integral als pacients oncològics i millorar la capacitat per afrontar els reptes de la medicina de precisió en el tractament del càncer.

Descripció del projecte

La Xarxa Oncològica de Catalunya abasta el 60% dels malalts de càncer de Catalunya. És la suma de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). D’una banda, l’ICS controla dos grans hospitals que ofereixen assistència oncològica: l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari Arnau Vilanova. De l’altra, l’ICO està present a l’Hospitalet, als centres de Girona, a Badalona i al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

La Xarxa neix amb la voluntat de convertir-se en un referent mundial contra el càncer. Un pol d’innovació, recerca i assistència a Europa i al món. El Pla de salut de Catalunya 2016-2020 defineix el càncer com una de les prioritats de salut. És per això que planteja aliances estratègiques i concentració de recursos per potenciar les xarxes entre centres terciaris de referència i hospitals del territori.

El model assistencial de la Xarxa Oncològica de Catalunya treballa en aquestes línies:

  • Programa de tumors freqüents i terciaris: engloba tota l’activitat assistencial relacionada amb el pacient ja diagnosticat i el procés terapèutic convencional.
  • Programa de tumors rars: pla terapèutic aplicat a pacients amb tumors rars
  • Programa de recerca clínica: comprèn tot el tractament dins d'un assaig clínic
  • Cures pal·liatives: són les cures destinades a millorar la qualitat de vida dels malalts amb càncer
  • Unitat de farmàcia oncològica mancomunada: millora de la capacitat de gestió de la farmàcia, tant en polítiques de compra com en la gestió de la prestació.
  • Registre de tumors hospitalari i sistemes d’informació: integració entre la informació dels diferents centres amb l’objectiu de facilitar una unitat d’informació compartida.

Aquest model s’emmiralla en el d’altres països punters en el tractament del càncer. Aposta per la medicina de precisió, que permet un tractament personalitzat i per la gestió del coneixement, que facilita el registre de dades, l’avaluació dels resultats i la transferència d’informació entre professionals. 

La Xarxa Oncològica de Catalunya abasta el 60% dels malalts de càncer de Catalunya.

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.