La 6a Jornada de la Seguretat del Pacient de Vall d’Hebron posa el focus en la importància d’una bona comunicació per disminuir incidents

Més de 240 professionals participen en aquesta trobada anual que pretén sensibilitzar i incrementar la cultura de la seguretat del pacient en l’àmbit de la salut.

09/10/2024

Amb el lema ‘Una bona comunicació salva vides’, el dia 9 d’octubre de 2024 l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha organitzat la 6a Jornada de la Seguretat del Pacient. L'objectiu d’aquesta trobada anual és continuar incrementant la cultura de la seguretat del pacient entre les i els professionals sanitaris.

En l’edició d’enguany, que ha comptat amb la participació de més de 240 professionals, el fil conductor de la Jornada ha estat l’abordatge de la comunicació segura des d’un punt de vista holístic, no només entre professionals i pacients, sinó també entre professionals i equips.

Segons dades de la Joint Commission, més d’un 80 % dels incidents en l’àmbit sanitari tenen com a causa arrel un problema de comunicació. Per això, la Jornada d’enguany ha abordat temes com la comunicació estructurada, la comunicació en situacions crítiques i equips multidisciplinaris, la comunicació intergeneracional o la comunicació quan la parla no és efectiva, entre d’altres.

La Dra. María José Abadías, directora assistencial de Vall d’Hebron, ha inaugurat la Jornada convidant tots els assistents a “prendre consciència de la importància d’una bona comunicació per fer una bona medicina. Com a professionals assistencials, tenim el deure d’oferir una atenció centrada en el pacient. I això implica practicar l’escolta activa, empatitzar amb el nostre interlocutor i esforçar-nos perquè entengui el nostre missatge”.

La periodista i comunicadora Elisenda Camps ha pronunciat una conferència centrada en la importància de la comunicació en l’àmbit de la salut. Elisenda Camps ha parlat de la importància que els professionals assistencials tinguin en compte l’impacte que tenen els seus missatges en els pacients i les seves famílies. “Els professionals sanitaris heu de comunicar de manera efectiva, però també afectiva. La manera com comuniqueu un diagnòstic, per exemple, té conseqüències en el benestar emocional de la persona que el rep. Per això, la vostra capacitat de posar-vos en el lloc del pacient, de pensar com li arribarà el vostre missatge, és clau per millorar el procés de comunicació” ha reflexionat Elisenda Camps.

Després de la conferència inaugural, Roser Martín, infermera gestora de la Unitat de Seguretat de Pacients, ha presentat un cas clínic simulat d’un incident de seguretat relacionat amb la comunicació per generar debat i reflexió entre els assistents.

Tot seguit, la primera taula rodona del dia, moderada pel Dr. Cristopher Mazo, coordinador de la Unitat de Seguretat de Pacients, ha tingut com a tema central la comunicació segura. D’aquesta manera, Sandra Ruiz, psicòloga de la Direcció de Recurs Humans, ha parlat de seguretat psicològica com a eina per a la millora de la seguretat dels pacients; Eladia Tauste, supervisora de quiròfans de Traumatologia i Rehabilitació, ha abordat la comunicació estructurada; la Dra. Anna Rey, intensivista, ha explicat la necessitat d’entrenar les habilitats comunicatives per al maneig de situacions crítiques i equips multidisciplinaris; i la Dra. Eva Muñoz, oncòloga, ha tractat la comunicació com a pilar fonamental de la relació entre professional i pacient.

La segona taula rodona de la Jornada s’ha centrat en els nous reptes en comunicació i ha estat moderada per Júlia Salvador, infermera gestora de la Unitat de Seguretat de Pacients. Hi han intervingut la Dra. Maria Queralt Gorgas, cap del Servei de Farmàcia, que ha parlat de l’impacte de les generacions en la comunicació entre els professionals sanitaris i amb el pacient; la Dra. Romy Rossich, pediatra i coordinadora del programa Comunica't, que ha abordat la comunicació quan la parla no és efectiva amb pacients amb neurodiversitat; i la Dra. Dimelza Osorio, coordinadora de la Unitat d'Acreditacions i Suport a l’Estratègia, que ha presentat un projecte de cocreació d'una eina per a la notificació d'incidents de seguretat pels pacients.
 
La Dra. Soledad Romea, directora de Qualitat, Processos i Innovació, ha posat punt i final a la Jornada destacant que “Vall d’Hebron té com a objectiu estratègic millorar la seguretat dels pacients, reduint el risc de dany innecessari associat a l'atenció sanitària. Per aquest motiu, volem que aquesta Jornada anual ajudi a fomentar un canvi cultural dins l’Hospital. Busquem generar un ambient de confiança, que incentivi la notificació d’incidents per prevenir la seva aparició, afavorint una bona comunicació en benefici de la seguretat del pacient i de la millora contínua”.

La Jornada ha abordat temes com la comunicació estructurada, la comunicació en situacions crítiques i equips multidisciplinaris, la comunicació intergeneracional o la comunicació quan la parla no és efectiva.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.