Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Aquesta certificació reconeix el compromís de l’Hospital per avançar en el diagnòstic i el tractament dels pacients amb aquesta malaltia, evitant la seva pèrdua dins del sistema sanitari.
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha rebut el Certificat d’Excel·lència en la implementació del Decàleg per a l’Eliminació de l’Hepatitis C que lliura l’Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), en col·laboració amb la companyia biofarmacèutica AbbVie. Aquesta certificació reconeix el compromís i la tasca feta per l’Hospital per avançar en el diagnòstic i el tractament dels pacients amb aquesta malaltia.
El Decàleg per a l'Eliminació de l'Hepatitis C està avalat per l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) i el Grup d'Estudi de les Hepatitis Víriques (GEHEP). L’estratègia que presenta està concebuda per orientar els centres hospitalaris en l'adopció de pràctiques que contribueixin a erradicar aquesta malaltia viral.
Es tracta d’un document de consens que vol incentivar i facilitar el procés des del diagnòstic fins a la curació del pacient, evitant-ne la pèrdua dins del sistema sanitari. Engloba diferents accions com ara el diagnòstic en un sol pas i descentralitzat quan calgui; un sistema d'alertes i derivació directa a l'especialista; la simplificació en l'avaluació basal, la dispensació i el tractament; el cribratge universal i per perfils de pacients; o la cerca de “pacients perduts”, que són aquells que ja han estat diagnosticats, però encara no han rebut tractament.
La Dra. Maria Buti, consultora sènior del Servei d'Hepatologia i investigadora principal del grup de recerca en Malalties Hepàtiques del VHIR, destaca que “aquesta certificació és un premi per als nostres pacients, que poden gaudir d’una atenció d'excel·lència a Vall d’Hebron com a centre lliure del virus de l’hepatitis C”.
Vall d’Hebron du a terme una intensa tasca de recerca en hepatitis virals i disposa de protocols clínics específics per a l’abordatge i la reducció del virus de l’hepatitis C a l’Hospital. Amb el lideratge del Servei d’Hepatologia, s’aposta per un treball multidisciplinari i coordinat, no només entre serveis intrahospitalaris, sinó també amb la comunitat –equips d’atenció primària i centres d'atenció i seguiment a les drogodependències de la zona–. “Aquesta feina compartida ens ha permès, per exemple, reduir a la meitat la prevalença del virus a Urgències, ja que detectem pacients infectats aprofitant el seu pas per aquest servei, o disminuir les complicacions derivades de l’hepatitis C, com son la cirrosi o altres malalties hepàtiques irreversibles”, explica la Dra. Buti.
L’hepatitis C a Catalunya
L'hepatitis C és una malaltia infecciosa que afecta exclusivament el fetge i que està produïda pel virus de l'hepatitis C. Aquest virus es transmet a través de la sang, principalment per l'ús de material contaminat, i és fins a 10 vegades més contagiós que el VIH/Sida. A diferència de l'hepatitis A i B, no hi ha vacuna per prevenir l'hepatitis C, però sí que hi ha tractament.
Entre un 50% i un 70% de les persones infectades evolucionen cap a una hepatitis crònica. L'hepatitis C crònica pot cursar de manera totalment asimptomàtica o acompanyar-se de símptomes inespecífics i, tot i que pot avançar de forma molt lenta, el virus pot afectar progressivament el fetge. Alguns casos que progressen cap a la cronicitat poden desenvolupar una cirrosi i, més rarament, un càncer de fetge.
L'hepatitis C és la infecció hepàtica crònica més comuna a Europa i una de les causes de trasplantament de fetge a Catalunya. La seva elevada transmissibilitat, la inexistència d'una vacuna per protegir-se'n, el nombre de persones no diagnosticades ni tractades (en molts casos per manca de símptomes o per símptomes inespecífics) i les complicacions greus que se'n poden derivar, converteixen aquesta malaltia en un greu problema de salut pública. Per tal que deixi de ser-ho l'any 2030, d'acord amb els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al nostre territori es duen a terme diverses accions incloses en el marc del Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya.
Reconeixement i motivació per avançar
En aquest context, el treball conjunt i coordinat de tots els agents implicats en l’abordatge de l’hepatitis C és essencial per assolir l’objectiu d’eliminació de la malaltia marcat per l’OMS. La certificació rebuda per Vall d’Hebron, a més de reconèixer la feina feta, suposa una motivació per als professionals implicats per continuar treballant per aconseguir aquest objectiu.
L’acte de lliurament del Certificat d’Excel·lència en la implementació del Decàleg per a l’Eliminació de l’Hepatitis C ha tingut lloc el dimecres, 22 de gener de 2025, i ha comptat amb la participació del Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; el Dr. Alejandro Forner, representant de l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge; el Dr. Joan Genescà, director clínic de l'Àrea de Malalties Digestives i cap de grup de Malalties Hepàtiques del VHIR; la Dra. Maria Buti, consultora sènior del Servei d'Hepatologia i investigadora principal del grup de recerca en Malalties Hepàtiques del VHIR; i Rita Bau, gerent de Relacions Institucionals d’Abbvie.
Vall d’Hebron du a terme una intensa tasca de recerca en hepatitis virals i disposa de protocols clínics específics per a l’abordatge i la reducció del virus de l’hepatitis C
Hepatologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.