El projecte de realitat virtual de Nixi per rebaixar la por dels infants abans d’una cirurgia a Vall d’Hebron es dóna a conèixer a TMB

Vall d’Hebron, Nixi for Children i la Fundació ”La Caixa” s’uneixen per millorar l’experiència dels pacients pediàtrics que han de passar per quiròfan: creen un projecte de realitat virtual que es mostra al Metro del 13 al 19 de maig

15/05/2024

La incertesa és una de les emocions que els infants poden viure abans d’entrar en un quiròfan. Què passarà quan arribi a l’hospital? Què hauré de fer quan arribi al quiròfan? Sentiré dolor? Sentir incertesa quan no sabem què ens espera és normal, però si entenem davant què ens trobem, és més tolerable. Amb aquesta filosofia, Nixi for Children  aterra als quiròfans pediàtrics de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, amb l’ajuda de la Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb el Centre d’Institucions Barcelona de CaixaBank. Els infants de 4 a 12 anys que tinguin una intervenció quirúrgica programada pel Servei de Cirurgia Pediàtrica tindran a la seva disposició el NixiKit. Dins, trobaran una experiència de realitat virtual que condueix el Nixi, un personatge d’animació en 3D que acompanya els infants a descobrir què es trobaran dins el quiròfan i respon les seves preguntes. El kit compta amb unes ulleres plegables per submergir-se a realitat virtual i un tríptic informatiu dissenyat per ajudar els més petits a expressar els seus sentiments a través del joc i la creativitat. Podran veure des d’un quiròfan per dins al procés d’inducció a l’anestèsia.

Coincidint amb el Dia del Nen Hospitalitzat, del 13 al 19 de maig, Nixi for Children i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) conviden als passatgers, a través de les pantalles i altaveus de les andanes del Metro de Barcelona, a posar-se a la pell dels infants que han de passar per una cirurgia. Els usuaris poden escoltar al personatge de Nixi a través de la megafonia de la xarxa de Metro, en una acció que vol donar suport als pacients pediàtrics i les seves famílies. A més, l’estació de Montbau, la més propera a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, estarà vinilada amb els carismàtics personatges que apareixen al vídeo de realitat virtual per fer més lleugera l'estada hospitalària dels nens.

Anticipar ajuda a reduir l'angoixa

La preparació mental i l’acompanyament dels i les professionals als pacients i les seves famílies abans d’entrar a quiròfan és clau per rebaixar l’angoixa i la por. “Una intervenció quirúrgica és una experiència que s’escapa del nostre dia a dia i pot generar nervis. Amb aquest material volem disminuir estats d’ansietat i trastorns similars que poden patir els pacients pediàtrics i les seves famílies davant una intervenció quirúrgica”, explica la Dra. Gabriela Guillén, cap de secció de Cirurgia Pediàtrica de Vall d’Hebron.  La literatura científica constata que donar informació adequada als infants abans d’un tractament o intervenció pot reduir l’ansietat, empodera i fa partícip. I la realitat virtual ho facilita. “Sabem que anticipar als infants què els hi passarà, explicar què viuran, qui els atendrà i la seqüència de què es trobaran rebaixa l’ansietat preoperatòria”, constata Mari Ángeles Aceituno, adjunta a la Direcció d’Infermeria.

“El pacient pediàtric és molt variable i poc previsible”, avisa la Dra. Núria Montferrer, cap d’Anestesiologia i Reanimació Pediàtrica de Vall d’Hebron. “Però l’experiència ens diu que una de les coses que els hi dona més por és la pèrdua de control, esperar en una llitera, no saber què passa ni què passarà”, assenyala. La Dra. Núria Montferrer incideix també en la importància d’informar les famílies i acompanyants, perquè podran tenir eines per respondre les preguntes dels infants. De fet, el NixiKit contempla uns tríptics informatius per als infants i per als seus cuidadors. És recomanable que els pares, mares o tutors vegin el vídeo per poder parlar-ne, perquè  quan l’infant l’hagi vist li poden sorgir dubtes o sentir curiositat i és important deixar que expressi el que sent davant la situació que ha d’afrontar. “Amb aquest material volem ajudar a gestionar les emocions i els dubtes que poden tenir els infants i els adults, i si hi ha dubtes els animen a parlar obertament”, comenta Ariadna Torres, psicòloga clínica especialitzada en el pacient pediàtric. “Ens ocasions, l’ansietat que pot patir un infant la transmeten els pares o cuidadors, per això els animem a veure el contingut”, assenyala. “A Vall d’Hebron, hem adaptat els continguts perquè totes les famílies els entenguin. En comptes d’imaginar, oferim una visita virtual. A l’ésser humà li agrada tenir respostes i amb el NixiKit oferim explicacions perquè tinguin sensació de control”, resum Ariadna Torres. Val a dir, que a més,  s’acompanya les famílies durant tot el procés i es resolen telemàticament o en persona qualsevol pregunta”, recorda.

Un projecte adaptat al Servei de Cirurgia Pediàtrica de Vall d’Hebron

Darrere de Nixi for Children hi ha l’start-up d’un emprenedor, el Tomàs Lóbez, que fa quatre anys va arrencar el projecte amb la missió de crear continguts immersius per pacients. Recentment, s’han publicat els resultats d’un assaig clínic a Oncologia Radioteràpica que validen l’efectivitat de l’eina per reduir l’ansietat en pacients pediàtrics. Ara, amb l’ajuda de la Fundació “la Caixa”, arriba a Cirurgia Pediàtrica, amb alguns canvis. Un equip format per Cirurgia Pediàtrica, Anestesiologia i Reanimació Pediàtrica, Infermeria i Psicologia ha adaptat el guió i els materials. S’han gravat tres materials segons el tipus de cirurgia que hagi d’afrontar el pacient: una cirurgia sense ingrés, amb ingrés el dia abans o ingrés el mateix dia. “Hem gravat les escenes al mateix hospital i amb l’equip que atendrà els infants”, detalla Mari Ángeles Aceituno.

La Dra. Gabriela Guillén explica que a la visita preoperatòria, el cirurgià o cirurgiana concreta quin és el vídeo que han de veure segons el tipus de cirurgia. “Els vídeos estan pensats per escenes i, a cada una d’elles, un professional explica què es viurà en aquell espai i respon a les preguntes d’en Nixi, el dibuix animat que acompanya els infants”, descriu.

Fem un “Hospital Amable”

L´Hospital Infantil Vall d’Hebron, Centre, Servei o Unitat de Referència (CSUR) en 11 especialitats pediàtriques de l’Estat, va intervenir més de 3000 nens i nenes l´any 2023, dels quals, el Servei de Cirurgia Pediàtrica va realitzar prop de 1500  cirurgies: 466 cirurgies ambulatòries; 605 cirurgies amb ingrés, i 429 d’urgència. De la mà del programa “Hospital Amable”, que vetlla pel benestar emocional dels pacients i les famílies,  aquest projecte de realitat virtual s’ampliarà a altres especialitats pediàtriques: Traumatologia, Neurocirurgia, Oftalmologia o Cirurgia Plàstica. L’Hospital Amable es finança gràcies a les aportacions de persones, empreses i entitats que converteixen iniciatives com aquesta en una realitat. 

 

 

 

El Servei de Cirurgia Pediàtrica, referent en intervencions d’alta complexitat, va realitzar l’any 2023, prop de 1.500 cirurgies

Compartir:

Noticias relacionadas

Profesionales relacionados

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. 
Procedencia: El propio interesado.