Seminari de Recerca- Dra. Jezabel Rodríguez-Blanco "Gli driven Sox2 cells, the executors of pediatric brain tumor relapse"

 
  Sala d'Actes Planta 0 Hospital General —
27/06/2022
27/06/2022 -- De 15:00h a 16:00h
Organiza :
Recerca Vall d'Hebron
Modalidad: Presencial y en línea
Compartir:
Seminari de Recerca- Jezabel Rodríguez-Blanco "Gli driven Sox2 cells, the executors of pediatric brain tumor relapse"

En alguns càncers, la propagació del tumor és impulsada per un rar nínxol de cèl·lules mare marcades amb SRY (regió determinant del sexe Y) -box 2 (SOX2). A causa dels seus papers clau en el manteniment del creixement del tumor, proporcionant quimio-resistència i impulsant la recaiguda del tumor, és fonamental dilucidar els mecanismes subjacents que propaguen aquestes cèl·lules SOX2+ per desenvolupar teràpies dirigides. Les anàlisis de dades de seqüenciació de cèl·lules unicel·lulars realitzades en el tumor cerebral maligne pediàtric més comú, el medul·loblastoma (MB), van revelar l'existència d'un clúster astrocític enriquit amb Sox2 que expressava biomarcadors de senyalització Sonic Hedgehog (SHH). Curiosament, el tractament amb un inhibidor de SHH que actua sobre Smoothened (Smo), vismodegib, va provocar augments de cèl·lules semblants als astròcits que expressen Sox2, així com els efectors SHH aigües avall Gli1/Gli2 que suggereixen la seva resistència a la inhibició de Smo. Utilitzant cultius MB enriquits amb SOX2, vam observar que les cèl·lules SOX2+ no només expressaven proteïnes GLI, sinó que requerien la seva senyalització per propagar-se. A diferència de la massa tumoral altament proliferativa, en què la senyalització SHH es desencadena principalment per mutacions en components SHH, a les cèl·lules MB SOX2 +, la via SHH es va activar aigües avall de Smo de manera dependent de MYC. És important destacar que la inhibició de la senyalització SHH mitjançant inhibidors de GLI funcionalment diferents va esgotar cèl·lules SOX2 + resistents a vismodegib de teixits MB derivats de ratolí i humans, reduint la seva capacitat per empeltar encara més in vivo i augmentar la supervivència sense símptomes en models de medulloblastoma resistents i sensibles al vismodegib. Els nostres resultats posen l'accent en la importància d'utilitzar teràpies dirigides a GLI per esgotar les cèl·lules SOX2+ i, per tant, proporcionar una remissió tumoral estable.

Amfitrió: Dr. Miguel Segura, Cap del Laboratori de Tumors Neurals-Grup de Recerca Translacional en Càncer Infantil i Juvenil-Vall d'Hebron Institut de Recerca, VHIR.

Connexió Online: https://gencat.zoom.us/j/95784666530

Actividades relacionadas

Introducción a la hidrocefalia y alteraciones de la dinámica de LCR

02/09/2024 - 09:00
Más información

XIX Curso teórico-práctico de Ecocardiografía básica y avanzada en medicina de urgencias, intensiva y anestesia

16/09/2024 - 09:00
Cardiología, Medicina Intensiva, Anestesia y Reanimación, Neurología
Más información

Fundamentos fisiopatológicos de la hipoxia tisular y monitorización del aporte cerebral de oxígeno

30/09/2024 - 09:00
Facultativos especialistas, residentes y personal de enfermería interesados ​​en el manejo del paciente neurocrítico
Más información

II Curso CARE ME

03/10/2024 - 08:45
Cardiología y Nefrología
Más información

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. 
Procedencia: El propio interesado.