Medicina intensiva

La medicina intensiva és l’especialitat que s’ocupa dels pacients crítics, aquells pacients que es troben en situació de risc vital susceptibles de recuperació. Això ens permet una visió molt àmplia de tota mena de pacients i patologies i ens porta a ser una de les especialitats més transversals del nostre sistema de salut actual. La Unitat Docent de Medicina Intensiva incorpora, juntament amb la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital General, l'UCI de Traumatologia, la Unitat de Postoperats de Cirurgia Cardíaca i les àrees de semicrítics generals i traumàtics.

El nostre servei de Medicina Intensiva és referent en patologies com el trasplantament pulmonar, ECMO, neurocrítics, lesionats medul·lars, pacients oncohematològics, cremats i gestants, entre d’altres. Això ens diferencia d’altres centres, ja que ens permet tenir accés a la pràctica totalitat de patologia crítica amb l’excel·lent formació consegüent.

Els residents de medicina intensiva distribueixen la seva formació en àrees diferents: urgències, especialitats mèdiques, sala d’operacions i, principalment, les àrees de crítics com ara la Unitat de Cures Intensives General i l’UCI de Traumatologia i Cremats.

La seva activitat assistencial es caracteritza per una presència constant en les àrees de crítics, així com en les  guàrdies durant tota la residència. D’aquesta manera, es familiaritzen amb la medicina intensiva i adquireixen capacitat per orientar els problemes dels malalts crítics i dur a terme les teràpies necessàries des del primer dia de la residència. Aprenen fonaments d’hemodinàmica, ventilació mecànica, teràpies extracorpòries, maneig farmacològic de vasoactius i antibiòtics, entre d’altres. A més, són part fonamental de l’equip d’emergències i atenció a la parada cardiorespiratòria.

L’adquisició de les competències específiques de l’especialitat es complementa amb la formació en habilitats transversals com ara la comunicació, el treball en equip i el lideratge, la qual cosa permet que guanyin autonomia progressivament, sempre tutoritzats pels especialistes referents.

Som una unitat docent amb diversos grups de recerca, entre els quals es troben el Grup de Patologia Respiratòria, Sèpsia, Hemodinàmica, Infeccions, Pacient Neurocrític, Cures Nefrològiques, Politraumàtics i Cremats. Al VHIR estem representats pel Grup SODIR (Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació), un grup molt actiu amb nombrosos projectes i assajos clínics. A més, formem part de la UNINN (Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia) i, amb el grup de Cirurgia Plàstica i Cremats, pioners al món en aconseguir el primer trasplantament facial total i en el tractament de cremades amb desbridament enzimàtic.

El Servei promou i facilita la presentació de comunicacions als congressos de l’especialitat o la redacció d’articles per a les revistes més influents del sector, activitats que establiran les bases per desenvolupar les tesis doctorals dels seus membres.

Simulació com a eina d'aprenentatge

La simulació està integrada a l'Itinerari Formatiu en cada any de residència per ajudar a adquirir tant habilitats tècniques com no tècniques.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

  • Som una de les Unitats Docents de Medicina Intensiva dotades amb una UCI polivalent (Smart-UCI) i tres de monogràfiques (Postoperats de Cirurgia Cardíaca, Politraumàtics i Cremats) i dues unitats de semicrítics.
  • Som centre de referència de trasplantament pulmonar, ECMO, lesionats medul·lars, cremats, oncohematològics i patologia obstètrica greu. A més, tenim molta experiència en el pacient neurocrític, que compta amb els sistemes més avançats en neuromonitoratge
  • Els nostres residents estan integrats en tot moment a totes les activitats de la unitat des del primer dia, ja que és la primera rotació del seu itinerari formatiu
  • Desenvolupem formacions específiques per als residents, on incorporem la simulació com a metodologia fonamental per a la seva formació (habilitats tècniques, algoritmes diagnòstics i treball en equip)
  • Formem el SODIR (Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació), grup de recerca del VHIR que ens facilita treballar amb investigadors reconeguts a escala nacional i internacional.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

eTEAMS I: Habilitats no tècniques

CUSAM: Habilitats en orientació diagnòstica bàsica

R2

Biblioteca

eTEAMS II

R3

eTEAMS III

R4

eTEAMS IV: Curs bàsic d'instructors en simulació clínica

Itinerari formatiu específic

R1

SVI

SIM UCI

R2

SVA

SEMICONDUCTOR

Ruta aèria difícil

CUSAM II

SIM UCI

R3

SIM UCI

R4

SVAP

SVAT

SIM UCI

R5

ECMO bàsic

ECMO avançat

ECMO Barna

SIM UCI

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.