Farmacologia clínica

La farmacologia clínica és una especialitat mèdica que avalua els efectes dels fàrmacs a l’espècie humana, tant en la població general, com en subgrups específics i en malalts concrets. En essència, analitza la relació entre els efectes beneficiosos i els efectes indesitjats, així com el cost de les intervencions terapèutiques. Eficàcia, efectivitat, eficiència, seguretat, toxicitat i relació benefici-risc són termes habituals d’una especialitat que, tant en la recerca sobre els efectes dels fàrmacs com en l’estudi del seu lloc en terapèutica, fa servir mètodes com l’assaig clínic, la farmacovigilància, els estudis de casos i controls i de cohorts, o l’anàlisi de bases de dades de prescripció.

Places acreditades

4

Grups de recerca
Document

Itinerari formatiu de Farmacologia clínica

Contacta amb la unitat docent

Amb l’especialització en farmacologia clínica s’adquireix formació en diferents aspectes, de manera que hi ha residents formats al nostre centre que estan exercint la seva professió en àmbits o vessants molt diversos:

  • Serveis de Farmacologia Clínica hospitalaris
  • Farmacologia Clínica a l’Atenció primària
  • Docència de pregrau i de postgrau
  • Indústria farmacèutica
  • Unitats d’investigació i suport a la recerca
  • Agències reguladores / administració sanitària
  • Altres institucions públiques

En el Servei de Farmacologia Clínica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron hi ha acreditades 4 places anuals per a la formació de residents i actualment se n'oferten 3. És el centre espanyol amb més places acreditades i ofertades de formació en aquesta especialitat. Fins ara, al servei s’hi han format 130 especialistes.

Què aprendràs?

L'especialització dura 4 anys. Durant la residència t’aniràs familiaritzant amb el complex entorn del medicament: la constant publicació d’estudis, comercialització de nous medicaments, alertes d’agències reguladores per qüestions de toxicitat, dubtes sobre la relació cost-efectivitat dels fàrmacs aprovats… També aprendràs:

  • A avaluar possibles efectes indesitjats a medicaments en l'àmbit hospitalari. També coneixeràs el funcionament del Sistema Espanyol de Farmacovigilància en l'estada al Centre Autonòmic de Farmacovigilància de Catalunya.
  • A planificar, dissenyar, portar a terme i analitzar diferents tipus d’estudis com assaigs clínics, estudis sobre com s’utilitzen els medicaments en la pràctica clínica i altres estudis per avaluar els riscs dels medicaments.
  • Els criteris per revisar els aspectes ètics i el mètode dels assaigs clínics que es presenten al Comitè Ètic d’Investigació Clínica.
  • A proporcionar informació sobre medicaments i terapèutica de manera acurada, i independent d’interessos comercials: interconsultes, informes, sessions, etc.
  • A identificar i valorar de manera rigorosa els estudis i altres documents sobre medicaments.
  • analitzar indicadors de prescripció (EQPF, IQF, entre d'altres), anàlisi de dades d'ECAP, i a revisar els plans de medicació tant de persones ateses a l'atenció primària com de persones institucionalitzades per tal de poder elaborar plans de millora.
  • Farmacogenètica, farmacoeconomia i toxicologia mitjançant la realització de cursos que ofereix la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica (SEFC).

Podràs complementar la teva formació amb una rotació optativa a un centre reconegut nacional o internacional.

Moltes d’aquestes activitats es realitzen en col·laboració amb xarxes internacionals de les quals en som membres com el Pharmacovigilance & Pharmacoepidemiology European Consortium (PV & PE EU), Vaccine Monitoring Collaboration for Europe (VAC4EU) o European Network Teratology Information Services (ENTIS).

Naturalment, durant la formació, adquiriràs l’experiència i la formació clínica necessàries per a fer aquestes activitats.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

  • Perquè som un hospital terciari amb serveis capdavanters. El volum de pacients del centre ofereixen un gran potencial docent i d'adquisició d’experiència.
  • Perquè cobrim la majoria d'especialitats i tindreu la possibilitat de veure patologia complexa i d’aplicar mètodes diagnòstics i de tractaments capdavanters.
  • Perquè la nostra oferta docent s’adapta a la iniciativa i vocació de cada resident, amb opcions des de la més assistencial a la més investigadora.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

R2

Biblioteca

Itinerari formatiu específic

R1

Jornada semestral de Farmacovigilància: Discussió de casos i aprenentatge sobre atribució de causalitat fàrmac-reacció

R2

Bones pràctiques clíniques

Toxicologia clínica

Jornada semestral de Farmacovigilància

Good Clinical Practice

Farmacovigilància i Farmacoepidemiologia

Individualització en terapèutica farmacològica: monitoratge de nivells de fàrmacs i farmacogenètica en terapèutica i toxicologia clínica

Farmacogenètica

R3

Avaluació de projectes i avaluació biomètica (CEIm)

Bones pràctiques clíniques

Jornada semestral de Farmacovigilància

Farmacovigilància i Farmacoepidemiologia

Individualització en terapèutica farmacològica: monitoratge de nivells de fàrmacs i farmacogenètica en terapèutica i toxicologia clínica

Toxicologia clínica

Farmacoeconomia i innovació sanitària

Tecnologies mòbils a la pràctica clínica
Farmacogenètica

R4

Bones pràctiques clíniques

Toxicologia clínica

Individualització en terapèutica farmacològica: monitoratge de nivells de fàrmacs i farmacogenètica en terapèutica i toxicologia clínica

Farmacoeconomia i innovació sanitària

Farmacogenètica

Jornada semestral de Farmacovigilància

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.