Vall d’Hebron participa en el projecte EPICKids sobre el paper de la dieta mediterrània en el càncer pediàtric

Es tracta del primer estudi internacional sobre la incidència de la nutrició mediterrània als efectes secundaris dels tractaments oncològics i la supervivència dels pacients oncològics infantils.

30/09/2022

El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el grup de recerca en Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) participarà a un projecte de recerca nutricional prospectiva de 5 anys de durada sobre el càncer infantil i la seva relació amb la nutrició al sud d’Europa. L’estudi, liderat pel Centre Mèdic Irving de la Universitat de Columbia (CUIMC) i l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC), està 100% finançat per la Fundació Aladina, la fundació líder a l’Estat en el suport a nens, nenes i adolescents amb càncer i les seves famílies.

EpicKids, El Paper de la Dieta Mediterrània en l’Evolució del Càncer Pediàtric

EpicKids té com a objectiu l’elaboració d’unes guies informatives basades en dades objectives i paràmetres crítics de nutrició que ajudin els equips mèdics a descriure la trajectòria de l’estat nutricional entre els nens i adolescents del sud d’Europa amb leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) i determinats tipus de tumors cerebrals.

Durant el període d’estudi, 5 anys, els investigadors examinaran els factors biològics (microbioma/metaboloma), comportaments d’estil de vida, factors sociodemogràfics i qualitat de vida i correlacionaran aquests indicadors amb els resultats clínics.

La informació es recopilarà a tres països del sud d’Europa (Espanya, Grècia i Itàlia) on el personal capacitat facilitarà els objectius de recerca que s’adhereixen als procediments operatius estàndard establerts pel Centre Mèdic Irving de la Universitat de Columbia (CUIMC), la Iniciativa Internacional per a Pediatria i Nutrició (IIPAN), l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC), i els comitès científics locals, integrats pels experts en oncologia pediàtrica dels hospitals participants.

El biobanc, ubicat a Lyon (França), serà proporcionat per IARC. Les dades clíniques corresponents es gestionaran a la base de dades IIPAN REDCap i seran gestionades per l’equip d’investigadors d’IIPAN a Nova York. A través d’un procés formalitzat, els investigadors i col·laboradors tindran accés a les dades amb l’objectiu de facilitar els estudis etiològics i pronòstics relacionats amb la nutrició i el càncer infantil.

La combinació de dades clíniques i biològiques proporcionada per les diferents organitzacions que hi participen obrirà un nou camp per a la creació de les dades pilot necessàries per a futurs estudis d’intervenció.

Estudi EPIC, Estudi Prospectiu Europeu sobre Dieta, Càncer i Salut

EPICKids és un treball coral inèdit a nivell internacional en l’àmbit de l’oncologia pediàtrica. Aquest estudi segueix l’estela de l’Informe Epic, al qual van participar 12 països europeus i es va sotmetre a estudi a més de mig milió de persones analitzant patrons alimentaris, diferents patrons bioquímics i supervivència. Els resultats de la comparació del consum alimentari entre els 23 centres europeus es van publicar l’any 2002 i van mostrar un efecte protector del consum de fibres, fruites i verdures sobre el càncer colorectal, un efecte protector del consum de fruites sobre el càncer de pulmó, i de fruites i verdures sobre el tracte digestiu superior, mentre que s’ha confirmat que l’alt consum de fruites i verdures no té efecte sobre el càncer de pròstata.

A més de Vall d’Hebron, a l’estudi hi participen com a organismes investigadors el Centre Mèdic Irving de la Universitat de Columbia (CUIMC) i l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) que pertany a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) així com els hospitals Niño Jesús i La Paz de Madrid, el Sant Joan de Déu de Barcelona, Virgen del Rocío de Sevilla, els italians Fondazione Monza e Brianza i la Fondazione IRCCS i l’hospital Aghia Sofia de Atenas.

Els investigadors examinaran els factors biològics, comportaments d’estil de vida, factors sociodemogràfics i qualitat de vida i correlacionaran aquests indicadors amb els resultats clínics.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.