Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron posa en marxa una nova Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia. Aquesta unitat és pionera a l’Estat ja que és l’única que està dedicada exclusivament a les noves teràpies cel·lulars contra el càncer, sobretot de la sang i dels ganglis limfàtics, com la teràpia CART. La nova unitat ha comptat amb el suport de la Fundació Vila Casas.
Com explica el Dr. Francesc Bosch, cap del Servei d’Hematologia, “aquesta unitat és única ja que està ideada amb un concepte nou, que és haver creat una unitat amb professionals dedicats exclusivament als pacients amb càncer hematològic, com són la leucèmia limfoblàstica aguda i els limfomes més agressius , i les teràpies cel·lulars avançades”. La unitat compta amb 12 habitacions amb la tecnologia de monitoratge dels pacients més avançada. “En realitat, té les condicions d’una semi unitat de cures intensives, amb les habitacions amb una pressió de l’aire positiva, per evitar infeccions”, indica el Dr. Francesc Bosch. Es tracta, per tant, d’una unitat que redefineix el tractament dels pacients amb càncers hematològics, que permet concentrar en un únic espai les teràpies més innovadores i professionals dedicats exclusivament a ells. A més, en la unitat treballen de forma multidisciplinària altres professionals, com són neuròlegs, intensivistes, infectòlegs i immunòlegs. Cal destacar que gràcies als nous espais, es podran tractar cada any fins 140 pacients.
Per la seva banda, el Sr. Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas, ha remarcat “que estem molt contents de poder ajudar en la creació d’aquesta nova Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia que pertany a la sanitat pública”.
Vall d’Hebron ha estat seleccionat pel Ministeri de Sanitat per a l’administració de teràpia CART i és l’únic centre autoritzat a Espanya que tracta nens i adults. “Això garanteix el millor continuum assistencial dels pacients”, explica el Dr. Francesc Bosch. La teràpia CART (acrònim de receptor d’antígen quimèric T en anglès) és un pas més en el camp de la immunoteràpia. Com explica el Dr. Francesc Bosch, “consisteix a extraure del pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents a la sang, els limfòcits T del pacient, mitjançant un procés anomenat limfoafèresi. Les cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir-hi el receptor d’antígen quimèric T mitjançant teràpia gènica”. Aquest receptor està dissenyat per dirigir-se únicament a les cèl·lules tumorals. Després, aquests limfòcits T modificats s’administren al pacient. “Per tant, el que fem és agafar cèl·lules del sistema immunitari del pacient per enfortir-les i dirigir-les selectivament contra els tumors. És un fàrmac viu”, indica el Dr. Francesc Bosch. Els pacients han d’estar sota vigilància durant dues setmanes, ja que alguns dels efectes secundaris poden ser importants i requerir atenció urgent. “Per això és tan important la nova unitat, ja que són espais idonis per realitzar tractaments llargs, que impliquen l’atenció de molts professionals i que requereixen que els pacients han d’estar ingressats dues setmanes”, afegeix el Dr. Francesc Bosch.
Cal destacar, d’altra banda, que el Vall d’Hebron ha participat des de l’inici en els assajos clínics que han permès desenvolupar aquest tractament innovador. Gràcies a aquesta nova teràpia, un 35% dels pacients (que fins ara no tenien altra alternativa terapèutica) poden rebre aquest tractament. “Aproximadament, la teràpia CART ofereix resposta en el 80% dels pacients amb leucèmia i el 40% dels pacients amb limfoma —indica el Dr. Francesc Bosch—. A més, és probable que aquest tipus de tractament s’extengui en el futur a altres neoplàsies no hematològiques”.
El Servei d’Hematologia té com a missió l’assistència, la docència i la investigació en hematologia. Es tracta d’un servei de referència interna i externa en l’especialitat, ja que és capdavanter pel que fa a l’assistència i a la recerca de nous medicaments, gràcies a la Unitat d’Assajos Clínics, que tracta pacients hematològics d’alta complexitat de Catalunya i la resta de l’Estat, oferint-los els millors tractaments i la possibilitat d’accedir a nous fàrmacs.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.