Vall d’Hebron idea caixes amb il•lustracions humanitzadores per cobrir els sèrums dels pacients pediàtrics

La iniciativa Superbox d'humanització hospitalària té com a principal objectiu oferir una eina innovadora als pacients menors d'edat perquè puguin viure de forma més positiva l'experiència de la medicació i augmentar el seu benestar durant l'estada a l'hospital. Els pacients poden decidir quines il·lustracions decoren les caixes. 

04/01/2021

L'administració de medicació intravenosa pot causar ansietat, rebuig i incomprensió en els pacients menors d'edat, malgrat les bones cures dels professionals. Aquests factors se sumen al sofriment inherent a la patologia a causa de la pèrdua de qualitat de vida i les llargues estades que els nens han de passar a l'hospital. En aquest sentit, l'Hospital Universitari Vall d’Hebron ha fet una aposta ferma des de fa anys per humanitzar el tractament dels pacients i oferir-los la major qualitat de vida i benestar. Ara, Vall d’Hebron implementarà les caixes Superbox per  revestir les quimioteràpies, sèrums, transfusions i altres medicacions. Els pacients poden decidir quines il·lustracions decoraran les caixes. En una primera fase del projecte, les caixes s'estan utilitzant en els pacients pediàtrics oncològics. Seguidament, s'ampliarà el seu ús a la resta dels pacients pediàtrics i adults que reben aquest tipus de tractaments.

Com explica el Dr. Pablo Velasco, del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i coimpulsor del projecte Superbox, “metges, infermeres, pares i mares i altres familiars vèiem que, quan els nens vénen a rebre tractament amb sèrum o quimioteràpia, per exemple, molts estan inquiets perquè saben que els hauran de punxar i que hauran d'estar hores rebent tractament”. Per aquest motiu, afegeix Eunice Blanco, Coordinadora de Treball Social de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i coimpulsora del projecte, “vam pensar a crear una cobertura per als sèrums dels pacients amb il·lustracions personalitzades i motivadores que transformessin la percepció negativa de l'ingrés i del tractament, per la il·lusió que la medicació i l'estada a l'hospital els donarà la força necessària per millorar el seu estat de salut”.

 

Equip sanitari totalment segur

Per al desenvolupament d'aquest projecte s'ha seguit la metodologia del Design Thinking, que ha demostrat el seu èxit en la generació de solucions innovadores en l'entorn sanitari. D'aquesta manera, s'integren perfils que interdisciplinàriament aporten diferents perspectives i generen un valor afegit en el procés d'ideació i disseny. Per això, en el projecte Superbox han participat en els Think Tanks metges, treballadors socials, infermeres, psicooncòlogues i enginyers per a desenvolupar el disseny i garantir que compleix amb els requisits que s'exigeixen a un equip sanitari. Les caixes estan fabricades amb un plàstic segur, ecològic, 100% reciclable i resistent als productes d'esterilització. “Garantir la màxima seguretat és una de les claus d'aquest projecte –explica el Dr. Pablo Velasco–. Les caixes Superbox permeten al professional sanitari una manipulació segura de les bosses de sèrum. En la part posterior estan descobertes, la qual cosa permet la seva correcta identificació, manipulació i monitoratge. D'aquesta manera, a més, es preserva el principal valor afegit d'aquestes caixes: la humanització. Com es poden personalitzar, els nens gaudeixen d'una cosa que abans els generava angoixa i dolor”.

 

La veu dels pacients i les famílies

Una de les fases més rellevants en la implementació d'aquest projecte ha estat la realització d'un grup focal, és a dir, la implementació de les caixes en un grup reduït de nens per dur a terme una avaluació prèvia a la implementació en el Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques. Com assenyala Eunice Blanco, “hem valorat el projecte quantitativament amb enquestes a pacients, familiars i professionals i qualitativament mitjançant un grup focal que mesura l'experiència dels nens a través del mètode científic. Tant els nens com els pares i els professionals les han valorat molt positivament”.

D'altra banda, també s'ha constituït Superbox Think Tank, “un grup de professionals amb perfil innovador com treballadors socials, metges, infermeres, psicòlogues, professionals del Servei de Farmàcia, professionals del servei de Medicina Preventiva i del Banc de Sang, pares i enginyers per avaluar contínuament l'experiència dels pacients i actualitzar les caixes en cas que sigui necessari”, explica el Dr. Pablo Velasco.

 

Missatges positius per transformar l'experiència negativa del tractament

En els grups d'experiència de pacient organitzats durant el disseny de les caixes Superbox, es va comprovar que cada pacient té una motivació diferent per cobrir la seva medicació amb una il·lustració que l’il·lusioni. La seva família, la seva mascota, el seu equip de futbol o el seu cantant preferit són alguns dels motius que ajuden els pacients a trobar les forces per fer front als moments difícils en l'administració de la medicació a l'hospital. En altres ocasions, els pacients prefereixen expressar la seva tristesa o malestar, emocions que es poden transmetre a través de les il·lustracions.

“Cada petit triomf és un èxit”, “Junts fem un gran equip”, “Som-hi, ho estàs fent més que bé”. Aquests són alguns dels textos amb el disseny de Mr. Wonderful que donen missatges positius i de força als pacients mentre reben el tractament. Missatges que van de la mà de dibuixos simpàtics com ara cors, astronautes i animalets, que tenen l'objectiu de despertar un somriure en els nens. Es tracta de dissenys exclusius de Mr. Wonderful per a les cobertes Superbox. La selecció de les frases i les il·lustracions s'ha fet per tres grups d'edat per connectar de la millor forma amb els nens. D'aquesta forma, els dissenys es classifiquen en tres grups: entre els 0 i els 6 anys, amb dibuixos més infantils i menys text; entre els 6 i els 12 anys; i majors de 12 anys, amb més text.

Eunice Blanco explica que aquest projecte ha estat possible gràcies a la gran família Superbox. “Sense tots ells no hauríem arribat tan lluny i, per això, volem reconèixer la seva generositat i professionalitat. Així mateix, aquest agraïment el volem retornar als nostres pacients. Els beneficis de Superbox es destinaran a la recerca de la leucèmia infantil, per tots ells i pel somriure de tots aquells que ja no hi són”.

L'empresa Vecmedical ha estat la responsable del desenvolupament i la fabricació de les caixes. També ha col·laborat d'una forma molt important la Fundació Anima (Olga Adell i Ferran Martínez). Una part essencial del projecte ha estat la participació de diferents il·lustradors com: Mr. Wonderful (Laura de Luque), Chispum Studio (Javier Royo i Idoya García de Cortázar), Ignasi Blanch, KeilaElm, Pilarín Bayés, Eduard Bertran, @inyetbook, Manel&Marc, Josep Bel, Irene González i AFANOC. Els fotògrafs que han cedit les seves imatges han estat Toni Soriano, Marina Cano i Pere Soler. Ha posat música al projecte Miki Núñez i el seu equip (Global Talent Services Universal Music). També han contribuït al projecte les donacions de particulars com Francesc Ribalta i María del Carmen Sánchez (en memòria de Francisco Sánchez Olmos i Emilia Conesa Martínez). Karine Fric, Noemí García i empreses com  copisteria Pelegrín, Miaportación, Vygon i Baxter han estat fonamentals per arribar fins aquí. Famosos com Ferran Martínez, Rosalía, Marc Márquez, Alex Márquez, Dulceida, Darko Peric i Oriol Bonet de Love of Lesbian han cedit les seves imatges per motivar als pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.