Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Ferran Rosés
Sonda transesofàgica 4D
Aquesta nova tecnologia ofereix una qualitat d’imatge mai aconseguida amb les sondes transesofàgiques pediàtriques i neonatals ja existents, oferint una correlació exacta entre la imatge cardíaca 3D en temps real i l’anatomia del pacient pediàtric, la qual cosa permet planificar amb major precisió les intervencions quirúrgiques i els cateterismes.
Les cardiopaties congènites són les malformacions congènites més comunes: vuit de cada mil nens que neixen a tot el món les pateixen. Només a Catalunya, cada any neixen uns 600 nens amb cardiopaties congènites, dels quals al voltant d’un 25% necessitarà una intervenció quirúrgica, la majoria abans de complir un any de vida. Per millorar el diagnòstic i el tractament quirúrgic de les cardiopaties congènites, conèixer la fisiologia del cor exacta de cada pacient pediàtric és crucial.
Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i General Electric Healthcare, empresa multinacional líder en imatge cardíaca, han codesenvolupat la primera sonda transesofàgica 3D en el món que permet l’exploració del cor de tots els pacients pediàtrics: des de nadons a partir de cinc quilos fins a adolescents, la 9VT-D. “La nova sonda transesofàgica 9VTD té una qualitat d’imatge extraordinària, que ofereix una correlació exacta entre la imatge cardíaca i l’anatomia dels pacients, la qual cosa permet planificar amb major precisió les intervencions quirúrgiques i els cateterismes que convinguin més a cada nen. I tot això amb una grandària mínima, la qual cosa permet utilitzar-la fins i tot en nounats a partir de 5 kg de pes”, destaca el Dr. Ferran Rosés, cap clínic de Cardiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron, centre de referència CSUR a Catalunya en l’atenció de pacients pediàtrics amb malalties cardíaques i l’únic centre a Catalunya amb un programa d’insuficiència cardíaca pediàtrica i trasplantament cardíac pediàtric. “La nova tecnologia de la sonda 9VT-D ha estat construïda de forma miniaturitzada, agrupant l’última tecnologia 4D en una sonda flexible que té un diàmetre de 3,5 mil•límetres, enfront dels més de 10 mil•límetres de la qual s’empra per al pacient adult. A causa d’aquest gruix, la sonda transesofàgica 4D d’adults no es podia fer servir en pacients de menys de 20 kg, en els quals s’utilitzava fins ara una sonda transesofàgica 2D que ofereix menor informació i detall d’imatge”, afirma la Dra. Gemma Giralt, cardiòloga pediàtrica de Vall d’Hebron.
En opinió de Luis Ortega, General Manager d’Ultrasons per a GE Healthcare Ibèria: “en el nostre compromís per crear un món on la cura de la salut no tingui límits, hem desenvolupat l’última tecnologia en cardiologia pediàtrica pionera en el mercat que permet al professional sanitari comptar amb una sonda pediàtrica 4D per a millorar el diagnòstic i poder actuar com més aviat millor fins i tot en nounats que pateixen cardiopaties”.
Per a Carolina Bonilla, especialista clínica d’innovació de GE Healthcare, “el desenvolupament d’aquesta sonda és una gran satisfacció personal, així com per al nostre equip de R+D per les oportunitats que dona als pacients cardíacs més vulnerables, els nens, i culmina el treball d’innovació iniciat fa set anys amb un equip de fantàstics professionals liderats pel Dr. Ferran Rosés”.
L’ecografia transesofàgica empra ultrasons per produir una imatge del cor i veure com funciona, igual que l’ecocardiografia convencional transtoràcica, però les ones sonores s’envien a través d’un tub que s’introdueix per la boca i la gola, fins a arribar a l’esòfag. D’aquesta manera, les estructures cardíaques s’aprecien amb molta més precisió, en estar el cor en contacte amb l’esòfag i no entorpir l’ecografia el greix de la pell, les costelles i els pulmons. La zona 9VT-D ofereix imatges tridimensionals amb moviment en temps real del cor, compta amb una longitud de 90 centímetres i permet un camp de visió de 90°. A més d’una vívida qualitat d’imatge, equiparable a la d’una ressonància magnètica, té aplicacions com el dual crop, que permet veure de manera simultània la secció del cor que es triï des de dues perspectives –per exemple, des del ventricle i des de l’aorta–. També compta amb marcadors 4D per a marcar punts que actuen com a guia durant l’ecografia i es mantenen en canviar la imatge de bidimensional a 4D.
Les cardiopaties infantils són un grup de malalties del cor heterogènies, que inclouen les cardiopaties congènites, les arrítmies cardíaques, les cardiopaties hereditàries com a miocardiopaties i les malalties adquirides com la miocarditis. Durant la fase de diagnòstic l’ecografia és una eina essencial, però s’utilitza habitualment l’ecografia transtoràcica, que no implica la utilització d’anestèsia per a la seva realització, ja que només implica utilitzar una sonda sobre el tòrax dels nens. Aquesta nova sonda està especialment dissenyada per ser utilitzada durant els procediments de tractament de les malalties cardíaques infantils, en les quals el pacient està anestesiat i per tant es pot utilitzar l’accés transesofàgic que ofereix major qualitat d’imatge. El Dr. Ferran Rosés destaca que “aquesta sonda serà una revolució a nivell mundial per guiar de manera precisa als cirurgians cardíacs durant les cirurgies cardíaques de nounats i nens petits, i als cardiòlegs durant els cateterismes cardíacs intervencionistes i estudis electrofisiològics per tractar arrítmies infantils oferint una imatge d’alta precisió destinada a millorar l’eficàcia i la seguretat durant els procediments. Tot això, amb la visió de continuar avançant cap a una medicina de precisió i d’excel•lència per als nens i nenes amb cardiopaties infantils”.
Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i General Electric Healthcare han codesenvolupat la primera sonda transesofàgica 3D en el món que permet l’exploració del cor de tots els pacients pediàtrics: des de nadons a partir de cinc quilos fins a adolescents, la 9VT-D.
Cardiologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.