La consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama de Vall d’Hebron ha tractat 128 dones en el seu primer any

L'Hospital Universitari Vall d’Hebron impulsa un abordatge multidisciplinari entre oncòlegs i geriatres per a dones majors de 70 anys amb càncer de mama per tal d’avaluar la seva fragilitat, comorbiditat, risc de complicacions i expectativa de vida sense càncer i administrar el tractament oncològic més adient.

19/05/2022

El càncer de mama és el que més freqüentment es diagnostica en dones, amb 34.750 nous casos a l’Estat estimats per al 2022, i el principal factor de risc per patir-lo és l’edat, ja que en la majoria de casos es presenta en dones majors de 50 anys. En un context d’augment de l’esperança de vida, l'Hospital Universitari Vall d’Hebron va posar en marxa l’abril de 2021 una consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama, que ha atès en el seu primer any 128 dones, amb una mitjana d’edat de 83 anys: un 73% de les pacients amb càncer de mama que van passar per la consulta d’oncogeriatria tenien més de 80 anys (93 dones),  i el 27% entre 70 i 79 anys (35 dones) amb signes de fragilitat.

A la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, situada a la Unitat de Patologia Mamària, un metge geriatra del Servei de Medicina Interna i una infermera del Servei d’Oncologia Mèdica fan una avaluació personalitzada de cada pacient d’edat avançada per tal de valorar la seva fragilitat, comorbiditat, risc de complicacions en sotmetre’s a un tractament oncològic i expectativa de vida sense càncer. El metge geriatra i la infermera de la consulta d’oncogeriatria participen en el Comitè de Tumors de Mama que l’Hospital Universitari Vall d’Hebron celebra setmanalment, amb participació dels professionals de la Unitat de Patologia Mamaria (integrada per ginecòlegs, cirurgians generals i cirurgians plàstics), Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Radiologia, Anatomia Patològica i la Unitat d’Alt Risc Genètic per traslladar de primera mà la seva valoració abans que es decideixi el tractament oncològic basat en la reserva fisiològica i no en l’edat cronològica de la pacient. Els professionals de la consulta d’oncogeriatria a més realitzen un seguiment de les pacients amb l’objectiu d’intervenir sobre els dèficits reversibles detectats i donar suport a les possibles complicacions derivades del tractament per tal de millorar l’adherència a la teràpia i amb això la supervivència global. 

 “L’objectiu és valorar i intervenir sobre la fragilitat de les pacients d’edat avançada amb càncer de mama i ser conscients d’altres malalties associades que puguin presentar i del seu context social i familiar, per tal d’adequar el tractament oncològic al seu perfil i millorar-ne la qualitat de vida”, resumeix el Dr. Antonio San José, cap de secció de Medicina Interna i Geriatria de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i coordinador de la Unitat d’hospitalització al pacient agut fràgil Vall d’Hebron-Sant Rafael. “L’avaluació integral del pacient geriàtric és fonamental per ajustar el tractament oncològic: si es decideix operar, cal saber quin risc quirúrgic presenta i com tolerarà l’anestèsia; si s’opta per quimioteràpia, l’estat del cor del pacient és fonamental; si es decideix un tractament amb hormonoteràpia, cal tenir en compte com pot afectar la pacient si ja presenta problemes de mobilitat”, enumera el Dr. Martin Espinosa-Bravo, cap de la Unitat de Patologia Mamària. 

Totes les pacients amb un nou diagnòstic de càncer de mama d’edat superior a 80 anys reben seguiment a la consulta d’oncogeriatria de càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i, en el cas de les dones entre 70 i 79 anys, es decideix la seva inclusió en funció si han donat positiu en un test de cribratge de fragilitat o si els seus metges especialistes –el metge oncòleg clínic o el cirurgià– ho consideren necessari. “Tan important com l’edat cronològica de les nostres pacients és l’edat fisiològica, en fer un abordatge multidisciplinari amb la Secció de Geriatria adaptem els tractaments, preveiem millor els efectes secundaris i les possibles complicacions de les cirurgies o medicaments que prescrivim”, reflexiona la Dra. Míriam Arumí, metgessa adjunta d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron: “Cada cop són més les dones majors de 70 anys amb càncer de pit que s’inclouen en assajos clínics”, afegeix. En aquesta línia es manifesta la Dra. Clara Morales,  ginecòloga adjunta de la Unitat de Patologia Mamària: “la consulta d’oncogeriatria promou un canvi de mentalitat en tractar les dones d’edat avançada. Els professionals mèdics no podem descartar cirurgies només per motius d’edat en pacients amb càncer de mama, una part important de les pacients majors de 80 anys es troben en condicions adequades per optar a una cirurgia i, si elles hi estan d’acord, els hem d’oferir un tractament òptim”, apunta. Un cop el Comitè de Tumors de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron decideix el tractament oncològic més adient, “la consulta d’oncogeriatria continua fent seguiment de la pacient i control clínic en cas que sigui necessari i, si detectem un declivi en les activitats basals, intervenim per superar aquests dèficits”, exposa el Dr. Marcelo Alvarado Cárdenas, de la Secció de Geriatria de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. “A més, el treball multidisciplinari entre els diferents especialistes de la Unitat de Patologia Mamària ens ha permès l’elaboració i millora de protocols clínics basats en l’evidència científica més l’experiència clínica que adquirim dia a dia, que reverteix en benefici de les pacients”, afegeix el Dr. Alvarado.  

La valoració de la infermera, fonamental

A la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, la valoració de la infermera s’ha convertit en un punt clau en el procés de decisió terapèutica dins l’equip multidisciplinari. En funció del grau de fragilitat de les dones que han de rebre tractament oncològic, es decideix si cal portar a terme intervencions rehabilitadores o nutricionals o intervenir en síndromes geriàtriques, tenint en compte factors socials, emocionals i físics, sense deixar de banda l’expectativa de vida i les preferències de la pacient. “La necessitat d’equips multidisplicinaris transversals d’oncogeriatria s’imposa cada cop més en un context d’envelliment de la població, no només en el càncer de mama sinó en altres tipus. Triar l’opció terapèutica més adequada d’acord amb l’observació clínica és crucial”, destaca Ángeles Peñuelas, adjunta d'Infermeria Oncològica Clínica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. “La nostra intervenció com a infermeres es basa a realitzar una valoració integral que permet detectar com la pacient es desenvolupa en les activitats bàsiques de la vida diària, si pateix algun tipus de dèficit cognitiu, el seu grau de mobilitat i risc de caigudes, el seu estat nutricional i la seva situació social, entre altres qüestions. Fer un seguiment i sobretot un acompanyament durant tot aquest procés és clau per millorar i mantenir la qualitat de vida dels pacients”, apunta Laura Cisneros, infermera de la consulta d’oncogeriatria per a pacients de càncer de mama. 

Les 128 pacients que la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama  ha atès al seu primer any van presentar una mortalitat del 3% (sis pacients). Per a les 122 pacients restants, el tractament recomanat va ser un tractament oncològic estàndard en un 37% dels casos (45 pacients), un tractament adaptat en un 46% (56 pacients) i un tractament simptomàtic en un 17% (21 pacients). Gràcies a la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama es va poder personalitzar el tractament rebut per cada pacient de forma objectiva tenint en compte la seva reserva funcional i biològica, el seu estat cognitiu i el pronòstic vital estimat, per tal d’interferir el mínim possible en la seva qualitat de vida. 

Les pacients reben un tractament oncoespecífic segons el tipus de tumor que pateixen i ajustat al seu grau de fragilitat.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.