La consellera Alba Vergés ha inaugurat la nova smart UCI de Vall d’Hebron

La nova Unitat de Cures Intensives (UCI), que té una extensió de 3.500 m2 i 56 boxes, tots individuals, és la més gran de l’Estat. Ha comptat amb un pressupost de 20 milions d’euros i atendrà 2.200 pacients cada any. Es tracta d’una UCI intel·ligent, amb la tecnologia més avançada i connectada a l’Smart Display, un programa únic a l’Estat que integra totes les dades clíniques i de seguretat i les transforma en informació que facilita la presa de decisions per part dels professionals. Per primera vegada a Europa, els llits estan també connectats al sistema Smart Display. La nova smart UCI permetrà que pacients i familiars es beneficiïn d’unes instal·lacions i equipaments a l’alçada dels professionals que els tracten.

 

 

12/09/2018

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquesta tarda la nova UCI de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La recentment estrenada Unitat de Cures Intensives és intel·ligent (smart) perquè està equipada amb la tecnologia més avançada de monitoratge i diagnòstic i perquè totes les dades generades per l’equipament es centralitzen en el programa Smart Display. Es tracta d’un programa pioner a l’Estat en una unitat de cures intensives, que permet generar informació que faciliti la presa de decisions i, a més, millorar el funcionament de la unitat.

Acompanyada pel Dr. Adrià Comella, director del CatSalut, i el Dr. Josep Maria Argimon, gerent de l’ICS, a més de la Direcció de l’Hospital, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat les noves instal·lacions, ha conegut de primera mà els professionals que hi treballen, i ha tingut l’oportunitat de conèixer els testimonis d’alguns pacients i familiars.

La inauguració de la nova UCI és un fet llargament esperat pels professionals de Vall d’Hebron, que treballaran en unes instal·lacions al nivell de les millors UCI del món. Aquest assoliment té com a gran beneficiari el pacient i els seus familiars, que des d’ara gaudiran d’una UCI a l’alçada dels professionals que els tracten i tot plegat revertirà en una millor atenció.

Durant la seva visita, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que “la nova UCI de Vall d’Hebron, la més gran de l’Estat i una de les més grans d’Europa, permetrà que els professionals treballin en millors condicions i, per tant, això millorà també la seguretat dels pacients. Aquesta atenció com a país és molt bona, i ve d’un esforç que com a país fem des de fa anys, i que s’ha intensificat en els últims dos anys amb inversions. Hem d’estar orgullosos com a país”. A més, la consellera ha destacat “la inversió econòmica, de 20 milions d’euros, que ha suposat la nova UCI”.

Per la seva banda, el gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, ha afirmat que la nova UCI “és un assoliment llargament esperat pels professionals de Vall d’Hebron, que ajudarà a donar la millor de les assistències als pacients”. El Dr. Martínez Ibáñez ha remarcat el fet “que aquesta és una smart UCI, i totes les dades que s’hi generen s’aprofitaran per millorar-ne la gestió”.

 

La més gran de l’Estat

La nova UCI de Vall d’Hebron és la més gran de l’Estat, amb una extensió de 3.500 m2 i 56 boxes (setze més que abans), tots individuals (en l’antiga UCI eren dobles). La nova UCI està estructurada en tres sectors, cadascun amb la seva àrea de control. El pressupost ha estat de 20 milions d’euros (10 milions en infraestructures més 10 milions en equipament).

Gràcies a l’elevat nivell d’expertesa dels professionals de medicina intensiva, es tracta d’una UCI molt complexa, en la qual des del 1970 reben tractament pacients adults de totes les patologies que precisen cures intensives, incloent-hi trasplantats d'òrgan sòlid (fetge, pulmó, ronyó) i hematològics, patologia vascular cerebral aguda (hemorràgia subaracnoidal), fallida multiorgànica que precisi suport d'òrgans vitals, com és la teràpia amb ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria), i patologies que requereixen tractaments complexes com la immunofèresi. Cada any hi passen més de 2.200 pacients per l’UCI de Vall d’Hebron (2.000 a l’antiga), amb una estada mitjana de 10 dies. Hi treballen més de 350 professionals, la major part dones, entre metges, residents, infermeres, auxiliars d’infermeria, zeladors i administratives.

Cal destacar que la nova ubicació agilitza i facilita el trasllat de pacients. Situada a la planta 3a de l’Hospital General, la nova UCI està sota del Bloc Quirúrgic i per sobre d’Urgències. Compta amb un accés directe mitjançant ascensors des del Bloc Quirúrgic i les Urgències. El trasllat dels pacients és més àgil i s’evita d’aquesta manera creuament de circulacions amb el públic i pacients i professionals d’altres unitats.

 

Una smart UCI que serà cada vegada més intel·ligent al servei del pacient

Com explica el Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, el fet de ser una smart UCI implica que “totes les dades de tots els equips es recullen per generar informació que faciliti la presa de decisions i, a més, millori l’organització de l’UCI. Per tant, la nova UCI es beneficiarà de l’experiència per aprendre i millorar”.

Les dades clíniques que genera l’equipament mèdic (per exemple, pressió arterial dels pacients) o que provenen de la història clínica (analítiques) s’envia al programa Centricity Critical Care (CCC), que converteix les dades en informació clínica per prendre decisions. Paral·lelament, es recullen dades relatives a seguretat (informació del llit, respiradors, etc.). Aquestes dues classes de dades s’integren en el sistema Smart Display, programa innovador i únic a l’Estat en una UCI, per generar nova informació (per exemple, quantes vegades el pacient vol respirar i el respirador no li permet). A més, la informació de tots els pacients es trasllada en temps real a un gran monitor situat a l’Àrea de Control dels professionals per facilitar la presa de decisions.

A més, el sistema Smart Display està connectat amb el sistema Smart Building, que controla l’edifici de l’UCI. Gràcies, per tant, a la domòtica, l’edifici també col·labora en l’atenció als pacients. Per exemple, quan s’activa un Codi Blau (els equipaments mèdics detecten una aturada cardíaca), l’Smart Building encén una llum blava davant del box, s’activa la llum de treball i s’obren les portes del box. A més, també com a novetat, l’Àrea de Recerca està integrada físicament en la nova smart UCI. Recerca integra tota la informació generada en els anteriors nivells. I facilita l’aprenentatge i la millora de la nova UCI. Per exemple, des de Recerca es pot establir que, en cas de Codi Blau, caldria que l’equipament necessari per atendre el pacient es desplacés automàticament al box.

Com remarca el Dr. Ferrer, “d’aquesta manera, l’UCI s’ha dissenyat per aprendre gràcies a l’experiència i la tasca dels professionals. Això permetrà millorar–ne la gestió, prendre millors decisions, i ser més eficaços en l’atenció als pacients”.

 

Llits intel·ligents i llums que imiten el cicle natural dia-nit

La nova UCI de Vall d’Hebron incorpora novetats tecnològiques que contribueixen a millorar l’experiència dels pacients i els familiars. “Els nous llits intel·ligents estan connectats a l’Smart Display, un fet pioner a Europa, i envien informació al sistema sobre el pes del pacient, posició perquè no passi molt temps immòbil, moviments o alçada de la barana per evitar caigudes”, afegeix el Dr. Ferrer. També s’ha incorporat un sistema d’il·luminació que imita el cicle de llum natural dia-nit, fet que afavoreix una millor orientació dels pacients i la regulació hormonal, així com alarmes de detecció de soroll per millorar l’estada dels pacients. A més, els boxes individuals garanteixen la tranquil·litat i intimitat dels pacients i disminueixen el risc d’infeccions creuades.

I hi ha balises que controlen en tot moment la localització de cada llit. Els nous respiradors amb tecnologia turbina innovadora i sistemes de ventilació són més adequats per a pacients crítics, ja que incorporen una ventilació menys lesiva. I les solucions de ventilació assistida mòbil permeten que els pacients puguin caminar i fer rehabilitació precoç durant la seva estada.

Cal destacar que alguns boxes estan separats per envans que es poden córrer per doblar l’espai en cas d’atendre pacients d’alta complexitat com en el cas d’una ECMO, la tècnica que es fa servir en pacients crítics que pateixen malalties molt greus respiratòries i/o cardiològiques mitjançant la qual es fa circular la sang de forma extracorpòria.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.