El Dr. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, i el Dr. Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació de Salut, visiten els laboratoris de Microbiologia i els Laboratoris Clínics de Vall d’Hebron

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha passat de fer unes 20 seqüenciacions a la setmana a prop de 200. Seqüenciar permet saber quines variants estan circulant entre la població i detectar noves mutacions que poden aparèixer. Aquesta detecció és clau per preveure com es pot comportar una corba epidemiològica i per dissenyar millors estratègies des de Salut Pública

11/03/2021

El Dr. Josep Maria Argimon, director de l’ICS i Secretari de Salut Pública, i el Dr. Robert Fabregat, Director General de Recerca de Salut, han visitat avui els laboratoris de Microbiologia i el Laboratori Central de Vall d’Hebron per conèixer de primera mà els espais on s’estudia i seqüencia el major nombre de mostres de SARSCoV2 a Catalunya.

Acompanyats pel gerent de l’Hospital, el Dr. Albert Salazar, han recorregut les diferents plantes de Microbiologia, on el Dr. Tomàs Pumarola, cap de servei,  i la Dra. Nieves Larrosa, cap clínica de Bacteriologia i Micologia, i el Dr. Andrés Antón, responsable de la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia, els han mostrat la tasca habitual dels professionals, amb especial atenció a l’esforç que s’ha hagut de fer en el pic de la pandèmia. A més, també s’ha explicat la tasca investigadora del grup de recerca en Microbiologia.

La segona part de la visita s’ha centrat en els laboratoris clínics centrals, una estructura al nivell dels millors d’Europa que ha sigut introduïda pel Dr. Ernesto Cassis, Director Clínic, qui juntament amb la Dra. Roser Ferrer, cap de Secció del Servei de Bioquímica Clínica, han explicat el funcionament d’aquesta part clau en l’anàlisi de les mostres referent a Catalunya i que durant la pandèmia ha multiplicat exponencialment la seva activitat.

La seqüenciació permet detectar les noves mutacions que experimenta un virus i, per tant, ajuda a Salut Pública a dibuixar estratègies i a avançar-se a canvis. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha passat de fer unes 20 seqüenciacions a la setmana a prop de 200. "Seqüenciar és important perquè permet saber quines variants estan circulant entre la població i detectar noves que poden aparèixer", apunta el Dr. Tomàs Pumarola. Aquesta detecció és clau per preveure com es pot comportar una corba epidemiològica i per dissenyar millors estratègies, una feina que es fa des de Salut Pública, el departament dirigit pel Dr. Argimon.

El Ministeri de Sanitat vigila fins a set variants perilloses de coronavirus. Són les que es transmeten millor o fan menys efectives les vacunes. La més estesa és la britànica, que suposa ja a prop de la meitat dels contagis a Catalunya. Un document publicat fa dues setmanes per Sanitat també posa l'ull en les variants sud-africana, brasilera, una detectada a Califòrnia, una altra detectada també a Rio de Janeiro i dos més detectades al Regne Unit, que té els laboratoris amb més capacitat de seqüenciar virus.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.