Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia s’ocupa de l’atenció individual i col·lectiva en aquest àmbit. És un servei de salut pública destinat a servir la comunitat hospitalària i l’àrea d’influència.
El Servei, que es va crear l’any 1976, ha estat pioner a Catalunya i Espanya en l’organització de sistemes de vigilància epidemiològica de les infeccions nosocomials, que són les adquirides a dintre del centre, durant el període d’assistència hospitalària. També ho ha estat en la vigilància i prevenció del risc biològic en el personal sanitari. A més, és un centre de referència nacional pel que fa a vacunacions, i també destaca per la seva Unitat de Deshabituació del Tabac.
La Unitat Docent de Medicina Preventiva i Salut Pública està formada per diferents institucions docents adscrites al programa, com és el cas del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on s’imparteix un màster en salut pública. També hi col·labora el propi Hospital Universitari Vall d'Hebron amb formació en centres i unitats d’atenció primària especialitzada i Centres de Salut d'Atenció Primària a Barcelona juntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que es focalitza en centres d’investigació i unitats administratives amb funcions de salut pública. El Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es va crear el 1976 i va ser el primer centre d’aquest tipus creat a Catalunya i en segon a nivell estatal.
Itinerari formatiu de Medicina preventiva i salut pública
El Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia és un referent estatal en la creació de campanyes de vacunació de pacients amb patologies cròniques de risc. El procés d’aprenentatge dels residents té una durada de quatre anys. Els residents han d’adquirir coneixements en epidemiologia i salut ambiental i laboral per a la resolució eficient de problemes i la vigilància de la salut pública i prevenció del càncer. En l’assistència a nivell d’atenció primària els residents dediquen la seva rotació a la vigilància i el control de les infeccions nosocomials i de font ambiental o aquelles malalties de declaració obligatòria. A la vegada es portarà a terme el programa de vacunacions i d’epidemiologia de malalties transmissibles i de prevenció del tabaquisme.
Com a part del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), som un grup de recerca consolidat en la investigació d’Epidemiologia i Salut Pública i portem a terme investigació en epidemiologia d’infeccions associades a l’assistència sanitària i els seus factors de risc. A més, som referents en recerca per a la creació de noves vacunes preventives. Per assolir aquesta fita hem hagut de treballar en assajos clínics multicèntrics internacionals. Entre els quals destaquen les vacunes antigripals prepandèmiques i pandèmiques o vacunes com ara la de la grip estacional, sense oblidar, els assajos per a la vacuna per al virus del papil·loma humà o l’herpes zòster tant en pacients sans com immunedeprimits o la vacuna antimeningocòcica B. La implicació amb la tasca de prevenció en vacunes ha portat al servei a organitzar un curs anual d’actualització en vacunes de reconegut prestigi nacional.
Alhora, seguim treballant en la prevenció d’infeccions comunitàries convencionals com ara la tos ferina, la tuberculosi i la varicel·la, o la bronquiolitis pel virus sincitial respiratori (VRS) i l’herpes zòster.
El 2015 es van publicar fins a deu treballs d'investigació fruit de la nostra feina i s’han encetat quatre projectes competitius mereixedors de beques.
La tasca investigadora del servei té també un paper actiu en la docència del programa MIR de medicina del treball de la UPF, màster phoenix de salut comunitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el màster en salut pública de la UPF i la UAB, el màster de salut internacional de la Universitat de Barcelona i la UAB, màster de salut comunitària de l’Escola Universitària d’Infermeria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el curs de diplomats en vacunes de la investigació d’Epidemiologia i Salut Pública (IES).
Itinerari formatiu transversal comú
R1
Immersió
ABAT: Agents biològics altament transmissibles
Habilitats comunicatives
Investigació
Bioètica
R2
Biblioteca
Itinerari formatiu específic
Màster en Salut Pública
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.