Vall d’Hebron presenta el decàleg dels reptes de la simulació clínica

El decàleg té com a objectiu principal millorar les pràctiques educatives mitjançant la simulació clínica, una eina essencial per a la formació de professionals sanitaris.

04/06/2024

El Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada ha elaborat un decàleg pioner per abordar els reptes de la simulació clínica a Catalunya. Aquest document és el resultat del taller "Els reptes de la simulació a Catalunya", una sessió dinàmica de treball emmarcada dins de la Setmana de la Simulació, on experts i professionals del sector van treballar conjuntament per identificar i proposar solucions als principals desafiaments.

El decàleg té com a objectiu principal millorar les pràctiques educatives mitjançant la simulació clínica, una eina essencial per a la formació de professionals sanitaris. Les recomanacions inclouen la promoció de la formació i sensibilització en simulació clínica, el desenvolupament de metodologies educatives estructurades, la identificació de necessitats formatives i la creació de programes educatius específics. A més, es destaca la importància d'integrar la simulació al currículum, establir mecanismes de coordinació entre centres i garantir un ús ètic de la simulació per preservar la dignitat dels alumnes.

La Dra. Mónica Rodríguez, directora del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada, remarca que el decàleg representa un esforç conjunt per enfortir la formació dels professionals sanitaris a través de la simulació clínica. I és que la simulació clínica “ha demostrat ser una eina enormement eficient i segura per la formació dels professionals de la salut. És per això que esdevé necessari dissenyar una estratègia, per part de les autoritats corresponents, que garanteixi l’accés a simulació en tots els centres on es formen o treballen aquests professionals. El decàleg que proposem vol servir de marc de referència per ajudar al disseny d’aquesta estratègia, que suposaria un gran pas endavant introduint elements innovadors que ajuden a donar millor resposta a les necessitats actuals en salut de la ciutadania”.

Un altre aspecte clau del decàleg és la necessitat de facilitar finançament i compartir recursos per assegurar la sostenibilitat dels programes educatius. També es proposa la creació de mètodes estandarditzats i l'impuls de la investigació educativa per avaluar l'impacte de la simulació clínica en el desenvolupament dels alumnes.

"S'espera que aquest decàleg sigui un punt de trobada de totes les parts implicades, des del participant en la simulació fins a les autoritats competents, per tal d'obtenir una formació equitativa, transversal, amb resultats tangibles, d'impacte i de la més alta qualitat, contribuint així a una millor atenció als pacients”, ha destacat el Dr. Jordi Bañeras, coordinador del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada.

El Centre de Simulació Clínica Avançada de Vall d’Hebron reafirma el seu compromís amb el lideratge, la millora contínua i la innovació en aquest camp crucial.

La Dra. Mónica Rodríguez, directora del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada, remarca que el decàleg representa un esforç conjunt per enfortir la formació dels professionals sanitaris a través de la simulació clínica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.