El Comitè de Tumors Hepàtics ha avaluat més de 7.000 pacients des de la seva creació el 2005

El Comitè està format per professionals de diferents especialitats i permet un abordatge integral, multidisciplinari i individualitzat.

27/10/2023

Octubre és el mes de la Conscienciació del Càncer de Fetge, també conegut com a Càncer Hepàtic. 31 dies que representen una oportunitat per augmentar la consciència sobre aquesta malaltia, educar la ciutadania sobre els riscos, la detecció precoç, les opcions de tractament, i promoure la recerca per combatre'l. En xifres, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, la incidència estimada de càncer de fetge a l'Estat el 2022 va ser de 6.604 casos (5.100 homes i 1.504 homes); suposant el 2,3% de tots els casos de càncer detectats i el tretzè per ordre de freqüència en tumors sòlids. Aquest tipus de càncer és la tercera causa de mort per càncer en l'àmbit mundial, segons dades de Global Cancer Observatory de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 
 
El Comitè de Tumors Hepàtics de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron avalua la situació clínica de cada pacient de manera individualitzada i fa un abordatge integral. El Comitè està format per professionals de diferents especialitats mèdiques: professionals d'Hepatologia, Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Oncologia Mèdica, Anatomia Patològica, Radiologia Diagnòstica i Radiologia Intervencionista, Oncologia Radioteràpica i Medicina Nuclear. Des de la seva creació l'any 2005 ha avaluat més de 7.000 pacients de manera aproximada. El Comitè avalua de mitjana entre 8 i 10 casos setmanalment. 
 
El càncer de fetge més comú és el carcinoma hepatocel·lular, també conegut com a hepatocarcinoma. Es produeix amb major freqüència en homes que en dones. En la gran majoria dels casos, els pacients que són diagnosticats amb un hepatocarcinoma pateixen una malaltia hepàtica, majoritàriament cirrosis o fibrosi avançada, que pot ser provocada per diferents causes. Aquest fet causa que a l'hora de tractar l'hepatocarcinoma, els pacients han d'enfrontar-se a dues malalties diferents: l'oncològica i l'hepàtica. La necessitat de tenir una població identificada com a població de risc de patir aquest tipus de càncer és clau. D'aquesta manera, els pacients amb cirrosi hepàtica poden sotmetre's, com a població de risc, a programes de cribratge, a fi de diagnosticar el càncer de fetge en estadis més precoços, en els quals es poden aplicar tractaments amb intenció curativa. 
 
''El Comitè es reuneix una vegada a la setmana. Les trobades serveixen per comentar tots els casos que necessiten la participació i expertesa de diferents especialitats, ja que estem parlant d'un tumor molt complex'', comenta la Dra. Beatriz Mínguez, cap de Secció d'Hepatologia Clínica del Servei d'Hepatologia i secretaria del Comitè de Tumors Hepàtics de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. A causa de la complexitat d'aquesta neoplàsia i els diferents tractaments aplicables segons la càrrega tumoral, l'extensió de la malaltia i la funció hepàtica, l'abordatge multidisciplinari d'aquest tipus de malaltia és clau i s'ha mostrat beneficiós, impactant en el pronòstic dels pacients. En les reunions, el Comitè revisa des de pacients en diagnòstic fins a pacients que reben el primer abordatge terapèutic o que han evolucionat i requereixen un canvi d'estratègia terapèutica “Existeix un marc d'evidència científica ben definit sobre el que es discuteix el millor abordatge terapèutic per a cada cas, de manera que cada pacient pugui beneficiar-se del coneixement i l'expertesa multidisciplinària", conclou.
 
La importància de la prevenció
El mes de la Conscienciació del Càncer de Fetge és una oportunitat per continuar treballant en el camp de la prevenció i la detecció precoç per un millor pronòstic i major supervivència dels pacients. Les malalties hepàtiques es caracteritzen per ser asimptomàtiques en els seus inicis i no produeixen d'entrada signes d'alarma, fins que la malaltia està bastant desenvolupada. És per aquest motiu que cal conscienciar de la prevenció i control de factors de risc que poden predisposar malalties hepàtiques, com la infecció crònica pel virus de l'hepatitis B o C, el consum excessiu d'alcohol o l'obesitat i la diabetis. Apostar per hàbits de vida saludable com una dieta equilibrada, exercici i limitar el consum d'alcohol són aspectes claus que disminueixen la probabilitat de patir una patologia hepàtica i, per tant, disminuint les probabilitats de patir un càncer de fetge.

El mes de la Conscienciació del Càncer de Fetge és una oportunitat per continuar treballant en el camp de la prevenció i la detecció precoç per un millor pronòstic i major supervivència dels pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.