Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
L'objectiu ha estat traslladar un lactant des de la UCI de l'hospital sevillà fins a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de Vall d'Hebron, gràcies també a l'assistència i el trasllat final terrestre atès pel SEM.
El Centre d'Emergències Sanitàries 061 d'Andalusia i l'Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla han coordinat i atès el trasllat terrestre i aeri d'un pacient pediàtric greu que ha requerit un sistema d'oxigenació extracorpòria (ECMO) per sobreviure durant el trajecte.
L'objectiu ha estat traslladar un lactant des de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l'hospital sevillà fins a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, gràcies també a l'assistència i el trasllat final terrestre atès pel Sistema de Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya.
La derivació del lactant de 18 mesos es va realitzar el dijous 24 d'agost i va començar amb el transport terrestre des de l'UCI Pediàtrica de l’Hospital Virgen del Rocío cap a l'aeroport de Sevilla en una UVI mòbil atesa per un equip de cinc especialistes integrat per professionals de l'hospital sevillà i el Centre d'Emergències Sanitàries 061, en col•laboració amb la Guàrdia Civil.
Allà els esperava un avió medicalitzat, facilitat pel Servei Andalús de Salut (SAS), on l'equip sanitari va continuar mantenint i vigilant les constants vitals del petit i el funcionament correcte del sistema ECMO, per evitar possibles complicacions fins al seu aterratge a l'aeroport de Barcelona, dues hores més tard.
Tres unitats mòbils del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya esperaven l'arribada i es van encarregar del trasllat fins a Vall d'Hebron amb els professionals de l’Hospital Virgen del Rocío. El SEM va rebre la petició de trasllat per part del SAS i va gestionar l’assistència des de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) a través de la taula d’Interhospitalari, juntament amb la coordinació del pediatre de crítics.
El dispositiu va estar format per professionals del SEM pediàtric de l'Hospital Sant Joan de Déu (pediatre d'intensius, tècnic i infermera especialitzats en pacient crític pediàtric), i també va tenir una unitat col•lectiva i un tècnic de logística del SEM que van traslladar l'equip mèdic andalús que va fer l'ECMO.
En l'actualitat, el menor està atès a l'UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron on continuarà amb les cures específiques que necessita i serà valorat com a candidat a un possible trasplantament pulmonar en aquest hospital, de referència per a aquesta tècnica. Això ha motivat el trasllat des de l'UCI de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
La cadena humana i professional necessària
L'equip sanitari andalús encarregat d'aquesta operació complexa ha estat format per una metgessa i un infermer intensivistes pediàtrics i un perfusionista de l'Hospital Universitari Virgen del Rocío, així com una tècnica d'emergències sanitàries de Sevilla. S'hi afegeix l'equip de professionals del 061 encarregat de la gestió de tota l'operativa necessària per garantir el trasllat i el suport de la Guàrdia Civil. La complexitat d'aquesta assistència està donada perquè el menor ha necessitat viatjar connectat en tot moment al suport amb membrana d'oxigenació extracorpòria (ECMO). Això és un sistema de suport que funciona com a cor i pulmó artificial, ja que substitueix temporalment les funcions d'aquests òrgans quan fallen. D'aquesta manera, els professionals poden mantenir una circulació de la sang i una oxigenació adequada al cos del pacient fins que es practica el trasplantament o es decideix un altre tractament.
En concret, en aquest cas el pacient ha estat mobilitzat amb aquest complex sistema en tot moment. És a dir, des de l'UCI pediàtrica de l'Hospital Infantil, a l'UVI mòbil del 061, durant el vol medicalitzat, a l'UVI mòbil del SEM i fins a l'arribada a l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron. El trasllat d'un pacient per via aèria amb aquesta tècnica requereix, per tant, una gran especialització, planificació i, sobretot, una estreta col•laboració entre els diferents serveis i professionals implicats més enllà del lloc de residència del pacient.
Posada en marxa del Programa de trasllat amb ECMO pediàtric
Catalunya ha realitzat 12 trasllats amb ECMO de pacients pediàtrics en 10 anys, 10 dels quals s’han realitzat els darrers 3 anys, la majoria procedents de poblacions de fora de Catalunya que no tenen al seu abast aquesta possibilitat. El maig passat, el Sistema de Salut va crear un programa específic de trasllat amb ECMO Pediàtric que garanteix l'assistència i el trasllat de nens les 24 hores del dia a qualsevol punt del territori català. Amb la posada en marxa del Programa de trasllat amb ECMO pediàtric a Catalunya, i la garantia que es podrà activar les 24 hores del dia, es preveu que s'incrementi el nombre total de casos anuals.
Actualment, s'ha impulsat un grup de treball per desenvolupar un programa d'assistència i trasllat de malalts crítics amb ECMO a nivell estatal on tant el sistema de trasllats pediàtrics com el Programa de Trasllat de Pacients Crítics Adults de Catalunya són referents.
El maig passat, el Sistema de Salut va crear un programa específic de trasllat amb ECMO Pediàtric que garanteix l'assistència i el trasllat de nens les 24 hores del dia a qualsevol punt del territori català.
Cures Intensives Pediàtriques, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Pneumologia, al·lergologia i fibrosi quística, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Urgències Pediàtriques, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.