Professionals i pacients de Vall d’Hebron participen a La Marató dedicada a les malalties respiratòries

La Marató de 3Cat va recaptar ahir 6.434.613 euros per a la recerca de les malalties respiratòries: professionals i pacients de Vall d'Hebron van contribuir amb la seva participació a fer-ho possible

16/12/2024

Dos milions de persones a Catalunya pateixen malalties respiratòries, que representen la tercera causa de mort després del càncer i les malalties cardiovasculars. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron té una reconeguda expertesa en el diagnòstic i tractament d’aquest grup de malalties: som centre de referència en hipertensió pulmonar i immunodeficiències, tenim la Unitat de Fibrosi Quística de l’adult més gran de Catalunya i el Programa per a l’estudi de les malalties laborals i ambientals respiratòries. També som el centre de l’Estat que més trasplantaments de pulmó realitza, amb més de cent trasplantaments de pulmó a l’any, i un dels més actius en la investigació de les malalties respiratòries, amb línies de recerca tant adults com pediàtriques al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). És per això que professionals i pacients de Vall d’Hebron han tingut un paper destacat en la 33 edició de La Marató de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries. Cinc professionals de Vall d’Hebron i prop d’una quinzena de pacients van participar en la jornada d’ahir de La Marató.

La Dra. Paula Galván, del Servei d’Al·lergologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de recerca de Malalties Sistèmiques del VHIR, va ser una de les primeres professionals a aparèixer a La Marató, que durant el matí del diumenge va tenir localitzacions exteriors a diferents ciutats de Catalunya. La Dra. Paula Galván va explicar els factors que contribueixen a l’increment de les al·lèrgies, com ara la contaminació, i com afecten la nostra salut respiratòria i qualitat de vida. També va incidir en com la recerca no només ha millorat els tractaments si no ha jugat a favor de la prevenció de les al·lèrgies respiratòries. La immunoteràpia, que ajuda a desenvolupar una tolerància gradual als al·lèrgens, ha centrat les últimes investigacions.

A continuació, va intervenir el Dr. Marc Miravitlles, pneumòleg de Vall d’Hebron, vicepresident de l’European Respiratory Society (ERS) i un dels màxims experts en malaltia respiratòria obstructiva crònica (MPOC) de l’Estat. Segons va exposar a La Marató, un 75% dels pacients amb MPOC havien estat fumadors: el tabac és un dels principals factors desencadenants de la malaltia. Dins el grup de pneumologia del VHIR, el Dr. Marc Miravitlles estudia l'MPOC i el dèficit d’alfa-1 antitripsina. Ha coordinat els tres estudis epidemiològics nacionals més importants en MPOC i la guia espanyola de pràctica clínica, entre altres fites.

L’Arcadi, pacient de Vall d’Hebron de vuit anys amb fibrosi quística, va intervenir a La Marató acompanyat de la seva mare, la Pilar, que va tenir paraules d’agraïment per a la Dra. Sílvia Gartner, coordinadora de Nens de la Unitat de Fibrosi Quística de Vall d’Hebron, dedicada a la malaltia des de fa més de trenta anys. També va destacar la importància de la recerca de cara a desenvolupar tractaments que han incrementat en les últimes dècades l’esperança de vida d’aquests pacients.

Els pacients pediàtrics de Vall d'Hebron, protagonistes de La Marató

Els pacients pediàtrics de Vall d’Hebron van tenir molta presència a La Marató d’enguany per visibilitzar les malalties respiratòries: dues germanes, la Lucía i la Iratxe, van ser el rostre de la discinèsia ciliar primària, una malaltia respiratòria poc freqüent d’origen genètic que els hi van diagnosticar a la infantesa. En l'actualitat, mantenen controlats els seus símptomes amb antibiòtics. Altres tres nens i nenes que reben tractament a Vall d'Hebron van participar en un vídeo coral per donar a conèixer les seves patologies: Fèlix, amb una hèrnia diafragmàtica congènita; Ainhoa, amb hiperplàsia de cèl·lules neuroendocrines, i Tau, amb fibrosi quística. Les principals malalties respiratòries minoritàries pediàtriques són la fibrosi quística, la discinèsia ciliar primària, les pneumopaties intersticials, la hipertensió pulmonar, la bronquiolitis obliterant i les bronquièctasis. Les mares del Fèlix, l'Ainhoa i el Tau, pacients de l'Hospital, van explicar a La Marató com és el dia a dia per als pacients que pateixen aquestes malalties: els professionals de Vall d’Hebron treballen per millorar la qualitat de vida d'aquests pacients, tant des de la tasca assistencial com des de la recerca.

Contaminació i malalties respiratòries, objecte d'anàlisi

Ja al vespre, el Dr. Xavier Muñoz, cap de Pneumologia de Vall Hebron i investigador principal de Pneumologia del VHIR, va mostrar des del plató de 3cat com la contaminació pot provocar malalties respiratòries i empitjorar els símptomes en cas de tenir-ne: exacerbacions d'MPOC i asma, més infeccions respiratòries i fins i tot càncer de pulmó en són efectes. A més, Vall d’Hebron aposta per investigar l’impacte de la contaminació i el canvi climàtic a la salut. Segons apunten diferents estudis desenvolupats des del VHIR, reduir la contaminació podria prevenir un 10% la mortalitat dels trasplantats de pulmó, millorar els símptomes de l’asma i fins i tot el rendiment escolar.

El tabac és un dels principals agents externs que pot provocar malalties respiratòries, va quedar clar a La Marató. El periodista Llucià Ferrer va reafirmar al plató de TV3 el seu compromís per deixar de fumar: ho ha intentat i recaigut fins a dos cops, un hàbit que l'ha portat a Vall d’Hebron amb episodis respiratoris greus. Rebre assessorament sanitari per deixar l’hàbit, posar data i ser conscient que es té una addicció i que no es pot fumar mai més són els consells en els quals coincideixen els experts.

Pacients i professionals de Vall d'Hebron, cabdals per parlar de trasplantament de pulmó

El trasplantament de pulmó va tenir un paper destacat a La Marató i pacients i professionals de Vall d'Hebron en van ser protagonistes. Ja el 2018, Vall d’Hebron va ser el primer centre de l’Estat i un dels cinc d’Europa en superar els 1.000 trasplantaments pulmonars. Pacients com el Juan Carlos, un dels pacients trasplantats més antics de Vall d’Hebron, al 1995, que va explicar a Albert Om com una inhalació aguda d'amoníac va portar-lo a necessitar uns nous pulmons. O l’Alexander Mandl, en l’actualitat en llista d’espera, que va viure l’11-S a la zona zero de Nova York i, a causa de l’exposició massiva a la pols, pateix una malaltia intersticial difusa fibròtica de caràcter progressiu. 

Eva, Sergio, Albert i Elena, pacients que han requerit un trasplantament de pulmó, van compartir amb La Marató la seva història. L’angoixa de l’espera i la nova vida gràcies a l'altruisme dels donants i les seves famílies, van ser objecte d'anàlisi. 

Els espectadors de La Marató van poder veure com s’efectua a Vall d’Hebron un trasplantament de pulmó gràcies al José Antonio, que va permetre gravar als professionals de 3cat la seva intervenció, efectuada pel Dr. Albert Jauregui, cap de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar i investigador del grup de Cirurgia General del VHIR. Posteriorment, la Dra. Cristina Berastegui, pneumòloga de Vall d’Hebron i investigadora principal de Pneumologia del VHIR, va explicar a La Marató què succeeix abans i després d'un trasplantament de pulmó: els criteris per avaluar si el pacient se'n pot beneficiar, el postoperatori i quines cures ha de seguir a casa seva van destacar entre les qüestions que van tractar-se.

Catalunya, líder en recerca en el camp de la pneumologia

Els 6.434.613 euros recaptats per La Marató aniran destinats a la recerca en el camp de la pneumologia, de la qual Catalunya és capdavantera. Ampliar el coneixement de les 350 malalties que conformen aquest grup, 71 de les quals són molt freqüents, i reduir la seva incidència i mortalitat en són els principals reptes. La incorporació de la telemedicina i la telemonitorització en el seguiment dels pacients, trobar nous biomarcadors i dianes terapèutiques, el desenvolupament d'anticossos monoclonals per al tractament de les al·lèrgies respiratòries o el càncer de pulmó, l'increment de la innovació tecnològica i la implementació de cribratges preventius són algunes de les àrees de la recerca que se'n veuran beneficiades.

La incorporació de la telemedicina en el seguiment dels pacients, trobar nous biomarcadors i dianes terapèutiques, el desenvolupament d'anticossos monoclonals per al tractament de les al·lèrgies respiratòries o el càncer de pulmó, l'increment de la innovació tecnològica i la implementació de cribratges preventius són algunes de les àrees de la recerca que se'n veuran beneficiades

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.