Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Foto del Servei de Cardiologia Pediàtrica.
Dra. Paola Dolader
Vall d'Hebron, pioner a Europa en utilitzar una nova tècnica d'implant de vàlvula pulmonar per catèter que evita la cirurgia a cor obert a pacients amb cardiopaties congènites
El Dr. Pedro Betrian amb el Joan i el seu pare
El dispositiu Alterra Adaptive Prestent permet implantar vàlvules per catèter a pacients amb cardiopaties congènites que pateixen insuficiència severa de la vàlvula pulmonar.
Les cardiopaties congènites són les malformacions congènites més freqüents, afectant entre 5 i 12 de cada 1000 nadons (a prop de 600 nous casos cada any a Catalunya). Algunes d'aquestes cardiopaties es caracteritzen per tenir una estretor a la sortida del cor cap al pulmó (vàlvula i artèria pulmonars) i poden requerir tractament quirúrgic fins i tot a l'època de nounat. A conseqüència d'aquests tractaments és freqüent que la vàlvula pulmonar es faci insuficient i que en requereixi anys més tard la substitució. La tecnologia ens ofereix avui dia vàlvules pulmonars que es poden implantar per catèter, però un nombre important d'aquests pacients no són bons candidats a causa de la gran dilatació que presenta la zona a tractar, i que impedeix que les noves vàlvules per catèter puguin quedar ben ancorades i estables en ser implantades.
Vall d'Hebron és pioner a Europa a utilitzar, el maig del 2023, un stent autoexpandible (Alterra Adaptive Present) que funciona com a "adaptador" per poder convertir pacients no candidats a rebre una nova vàlvula pulmonar mitjançant un catèter, en bons candidats. “Gràcies a aquest dispositiu, es pot implantar la vàlvula pulmonar per catèter a pacients que no eren prèviament candidats al tractament percutani, evitant d'aquesta manera una cirurgia a cor obert amb tot el que això comporta", explica el Dr. Pedro Betrián, responsable de la Unitat d'Hemodinàmica Pediàtrica, que amb el seu equip ha dut a terme aquesta nova tècnica.
Joan és un pacient de 17 anys amb Tetralogia de Fallot que va ser operat amb vuit mesos de vida per corregir-la, però en arribar a l'adolescència havia desenvolupat una insuficiència de la vàlvula pulmonar severa que requeria tractament. Sense aquest nou dispositiu Joan s'hauria hagut de sotmetre a una operació a cor obert, però va poder rebre una nova vàlvula pulmonar per catèter i a les 24 hores ja era a casa amb la nova vàlvula funcionant perfectament. La recuperació va ser tan ràpida que Joan va poder estudiar per a l'examen de selectivitat que se celebrava poques setmanes més tard i actualment iniciarà estudis universitaris.
Davant l'èxit d'aquesta primera intervenció, es va realitzar la mateixa tècnica per a un segon pacient, també adolescent, amb estenosi pulmonar congènita, tractada mitjançant una dilatació amb catèter al període neonatal, que també havia desenvolupat una insuficiència pulmonar severa, amb el mateix bon resultat i ràpida recuperació.
"Un nombre significatiu de pacients que requereixen l'implant d'una vàlvula pulmonar, es podran beneficiar d'aquest nou dispositiu i evitar així una cirurgia a cor obert", exposa el Dr. Pedro Betrian.
L'Hospital Universitari Vall d'Hebron és l'únic centre de Catalunya que disposa d'un equip de professionals que atenen les cardiopaties congènites des de la vida fetal a l'adulta i fa una assistència integral al mateix centre, oferint continuïtat assistencial i assegurant la millor atenció durant la fase de transició de l'edat pediàtrica a l'adulta, un període sensible. El programa de Cardiocirurgia i Cardiologia Pediàtriques, liderat pels Dr. Raúl Abella, i el Dr. Ferran Rosés, compta amb més de 40 anys de trajectòria, i més de cent professionals involucrats en l'atenció al pacient pediàtric amb cardiopatia congènita. Vall d'Hebron és centre de referència a l'estat (acreditació CSUR) en Assistència integral del pacient pediàtric amb cardiopatia complexa, Hipertensió pulmonar complexa pediàtrica i Trasplantament cardíac pediàtric.
Vall d'Hebron és pioner a Europa a utilitzar, el maig del 2023, un stent autoexpandible (Alterra Adaptive Present) que funciona com a "adaptador" per poder convertir pacients no candidats a rebre una nova vàlvula pulmonar mitjançant un catèter, en bons candidats
Cardiologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.