Diabetis

13/05/2023

Català

Dra. Cristina Hernández

Salut en sintonia

La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que té l’organisme per fer servir el sucre. Apareix quan el pàncrees no pot produir insulina o bé el cos no en fa un bon ús. Això provoca que hi hagi uns nivells elevats de glucosa a la sang, que si duren molt temps causen danys a òrgans, teixits i extremitats.

Podem trobar dos tipus de diabetis:

La 1 o juvenil i la 2 o d’adult. La juvenil és una reacció autoimmune en la qual el sistema de defensa ataca les cèl·lules que fabriquen la insulina i, per tant, fa que en produeixin molt poca o gens, i només es pot tractar amb insulina. La segona, en canvi, és la més freqüent i es dona en el 90 % dels casos. Pot aparèixer per resistència a la insulina, per una deficiència d’insulina o per totes dues causes alhora. Es pot prevenir fent esport, exercici o dieta, mentre que la juvenil no es pot prevenir.

Els símptomes són diversos. Alguns de rellevants i greus podrien ser:

  • Visió borrosa
  • Les infeccions freqüents
  • Els vòmits
  • Els dolors abdominals

Es pot detectar a través d’una anàlisi de sang feta en un laboratori i en la qual es mesuren els nivells de glucosa. Els casos de diabetis es confirmen quan en dues ocasions els nivells són iguals o superiors a 126 mg/dl (per decilitre). A més, es considera una glucosa anormal quan la xifra està entre els 110 i els 125 mg/dl (per decilitre).

La diabetis tipus 2 dona poca simptomatologia i poden passar molts anys abans que es detecti. Per això, es diagnostica quan apareix alguna complicació o arran d’una anàlisi de sang rutinària.

En la diabetis de tipus 1 s’administra insulina. En canvi, en la diabetis de tipus 2, normalment, el primer tractament per abaixar els nivells de glucosa a la sang és perdre pes i fer activitat física. Si això no és suficient, es prescriuen medicaments orals o injeccions d’insulina.

En el cas de la diabetis de tipus 1 no es pot prevenir. En canvi, en el cas de la diabetis tipus 2 pot ajudar a prevenir-la una dieta equilibrada i l’augment de l’activitat física. És a dir, la majoria de professionals conclouen que cal evitar l’obesitat.

Si vols saber-ne més, escolta el sisè capítol, amb la veu especialitzada de la Dra. Cristina Hernández, metgessa especialista del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de Vall d'Hebron.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.