Migranya

12/05/2023

Català

Dra. Patrícia Pozo

Salut en sintonia

La migranya és un tipus de mal de cap crònic que es caracteritza per episodis repetits de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats diàries. Segons l’OMS és la setena malaltia que produeix més discapacitat.

La durada d’una crisi de migranya pot durar de quatre a setanta-dues hores i pot presentar-se des d’un cop a l’any fins a diverses vegades seguides.

Els principals símptomes són:

  • Dolor pulsatiu i intens o dolor sord en un costat del cap o en tots dos.
  • Dolor que empitjora amb l'activitat física.
  • Inapetència, nàusea o vòmit.
  • Canvis en la visió, que pot ser fins i tot borrosa o tenir punts cecs.
  • Molèstia causada per la llum, el soroll o les olors.
  • Cansament i confusió.
  • Sentir fred o suar.
  • El coll tens o sensible al tacte.
  • Un mareig lleu.
  • I sensibilitat al tacte en el cuir cabellut.

La migranya és tres vegades més comuna en dones que en homes i, generalment, s'inicia abans dels trenta anys i no més tard dels cinquanta. És freqüent que hi hagi antecedents familiars. Tot i que no sempre, en algunes persones pot desencadenar-se per estímuls o situacions com olors intenses, llums brillants, canvis de temps, alteracions del ritme del son, variacions hormonals o estrès.

Per fer el tractament habitual cal tenir en compte el relat dels símptomes de la persona afectada. Després s'ha de realitzar una exploració física i neurològica detallada, que en la persona amb migranya ha de ser normal. Segons aquesta primera aproximació, el professional sanitari valorarà la necessitat de fer altres exploracions complementàries, per descartar altres malalties i confirmar que es tracta de migranya.

Els principals tractaments són:

  • No farmacològic: amb el qual cal que la persona afectada realitzi uns hàbits de vida saludables que consisteixen en higiene del son, no saltar-se àpats i realitzar exercici de forma regular.
  • Farmacològic: amb medicaments simptomàtics, que s'utilitzen per alleugerir el dolor durant les crisis, i amb els preventius, que intenten evitar-ne l'aparició de la migranya.

Per prevenir la migranya cal controlar els horaris i evitar certs aliments o begudes que s’hagin vist com a possibles causants i dormir un nombre d’hores suficient és clau a l’hora de prevenir-la. La pràctica d’exercici físic suau i freqüent també ajuda.

Si vols saber-ne més, escolta el cinquè capítol, amb la veu especialitzada de la professional de l’hospital Vall d’Hebron: la Cap de la Unitat de Cefalea i del seu Grup de Recerca, la Dra. Patricia Pozo.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.