Vall d’Hebron se suma al Dia Europeu de l’Ús Prudent d’Antibiòtics

Vall d’Hebron se suma a aquesta jornada un any més, per fomentar un ús racional d’aquests medicaments i sensibilitzar sobre l’augment de bacteris amb capacitat de combatre els efectes dels antibiòtics

18/11/2022

Cada 18 de novembre se celebra el Dia Europeu de l’Ús Prudent d’Antibiòtics, impulsat pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties per conscienciar sobre l’amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública. Vall d’Hebron se suma a aquesta jornada un any més, per fomentar un ús racional d’aquests medicaments i sensibilitzar sobre l’augment de bacteris amb capacitat de combatre els efectes dels antibiòtics, el que provoca que tinguin menys eficàcia i les infeccions s’agreugin, amb major risc de transmissió per altres persones. La resistència als antibiòtics causa problemes per tractar malalties com la cistitis, la pneumònia greu o la sèpsia. Segons l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, al voltant de 33.000 persones moren cada any a Europa com a conseqüència d’infeccions resistents, unes 4.000 morts a l’Estat, el que suposa quatre cop més que les morts provocades per accidents de trànsit. 

La complexitat actual en el diagnòstic i tractament de les malalties fa imprescindible l’establiment de programes d’optimització de l’ús dels antimicrobians, els anomenats PROA, que a Vall d’Hebron funcionen amb PROA-NEN pel pacient pediàtric  i amb PROA per al pacient adult liderats pels equips d’infectòlegs pediàtrics i d’adults, respectivament, junt amb farmacèutics i microbiòlegs.

Els programes PROA estan formats per equips multidisciplinaris i assessoren tots els equips prescriptors d’antimicrobians en el diagnòstic i el tractament dels pacients amb malalties infeccioses. Es tracta de programes de qualitat assistencial que busquen millorar el pronòstic dels pacients amb infeccions i minimitzar l’aparició de resistències als antimicrobians i el cost associat.

En la seva aposta per la innovació i la docència en l’àmbit dels PROA, l’any 2020, Vall d’Hebron va llençar PlayProa, una plataforma gamificada que conté 15 casos clínics amb els quals es pot aprendre i entrenar l’ús d’antimicrobians en el i la pacient pediàtric, un projecte pioner que va dur-se a terme amb la col·laboració de l’empresa ONPLUS, especialitzada en la implantació d’estratègies per a l’aprenentatge amb la utilització de les noves tecnologies. Des de l’abril passat, PlayProa s’ha posat a disposició de la resta dels professionals de l’Estat i les societats mèdiques d’Amèrica Llatina. 

Un diagnòstic adequat és clau per adequar els tractaments

Gràcies a la incorporació a Vall d’Hebron d’una nova plataforma robòtica finançada amb fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i que compta amb un sistema de lectura recolzat per eines d’intel·ligència artificial, el Servei de Microbiologia redueix el temps d’obtenció de resultats. A més, s’ha incorporat una tecnologia de seqüenciació de darrera generació que permet obtenir informació genètica molt precisa dels bacteris que infecten o colonitzen els pacients.  Entre altres aspectes, aquesta tecnologia permet detectar ràpidament l’existència de clons de bacteris multiresistents, identificant precoçment si aquests es transmeten entre pacients, si són portadors de mutacions que els confereixen resistència als antimicrobians, el seu potencial virulent o la capacitat que tenen per a evadir la resposta immune protectora del pacient. A més, permet relacionar famílies de patògens i detectar brots epidèmics, aspectes de gran rellevància per a la presa de decisions en Salut Pública. 

No automedicar-se

En termes generals, cal recordar que els antibiòtics són medicaments pensats per tractar infeccions bacterianes i, per tant, no tenen eficàcia contra els virus com la grip o el refredat. Fer un ús incorrecte dels antibiòtics o automedicar-se només n’augmenta la resistència dels antibiòtics, que causa estades hospitalàries més prolongades i augmenta la mortalitat.
 

La complexitat actual en el diagnòstic i tractament de les malalties fa imprescindible l’establiment de programes d’optimització de l’ús dels antimicrobians, els anomenats PROA, que a Vall d’Hebron funcionen amb PROA-NEN pel pacient pediàtric i amb PROA per al pacient adult.

Comparteix-lo:

Documents adjunts

Document

Passos per a la prescripció d'antibiòtics (OCEAN)

Passos per a la prescripció d'antibiòtics (OCEAN)

Baixa

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.