Play Proa, el joc de formació en el bon ús dels antibiòtics de Vall d’Hebron, ja està disponible per a tots els professionals de l’Estat i Amèrica Llatina

És una plataforma gamificada desenvolupada per Vall d'Hebron que conté 15 casos clínics amb els quals es pot aprendre i entrenar l’ús d’antimicrobians en el i la pacient pediàtric.

04/04/2022

L’ús inadequat dels antibiòtics és un problema de dimensió i abast universal que comporta un impacte significatiu en la salut individual i comunitària, pitjors resultats terapèutics, efectes adversos innecessaris i un impacte econòmic negatiu. La complexitat actual en el diagnòstic i tractament de les malalties fa imprescindible l’establiment de programes d’optimització de l’ús dels antimicrobians, els anomenats PROA. Davant de la necessitat de transmetre la cultura de l’ús òptim dels antimicrobians, de donar a conèixer els riscos d’aparició d’efectes adversos i reconèixer els aspectes clau en la presa de decisions en l’ús d’aquests fàrmacs, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va desenvolupar i llançar el 2020 PlayProa, una plataforma gamificada que conté 15 casos clínics amb els quals es pot aprendre i entrenar l’ús d’antimicrobians en el i la pacient pediàtric. Aquest projecte pioner s’ha dut a terme amb la col•laboració d’ONPLUS, una empresa especialitzada en la implantació d’estratègies per a l’aprenentatge amb la utilització de les noves tecnologies. 

PlayProa és una iniciativa de l’equip PROA-NEN de Vall d’Hebron. Aquest equip, format per 17 professionals de Pediatria, Farmàcia i Microbiologia fomenta des del 2015 les bones pràctiques clíniques en l’ús d’aquests fàrmacs. Així, PROA-NEN va impulsar aquest programa d’activitats formatives gamificades que es va estrenar el 2020 per als i les residents i facultatius de Pediatria, Farmàcia i Microbiologia de Vall d’Hebron, que durant dos anys han pogut jugar-hi per formar-se i per endur-se un premi si treien la millor puntuació. Ara, vist l’èxit de la iniciativa, s’ha decidit posar-la a disposició de la resta de professionals i de societats mèdiques de l’Estat i de l’Amèrica Llatina especialitzades en pediatria, immunologia, microbiologia, infectologia o que tinguin interès en la matèria l’utilitzin per formar-se en el bon ús dels antimicrobians. PlayProa és un producte tecnològic del qual se n’ha protegit la propietat intel•lectual i industrial. La plataforma permet utilitzar-se en diferents idiomes i poden customeritzar-se versions amb el corporativisme desitjat. Els ingressos que se’n derivin de l’explotació (inscripcions, adquisicions de llicències d’ús) aniran destinats a la investigació del grup de recerca en Infecció en el Pacient Pediàtric Immunodeprimit del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

“L’aposta per la gamificació permet que els coneixements en el diagnòstic i tractament de les malalties infeccioses pediàtriques es consolidin molt millor i així s’assegura una correcta praxi clínica”, explica el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de recerca en Infecció en el Pacient Pediàtric Immunodeprimit del VHIR. D’altra banda, “aquesta activitat s’emmarca en la línia d’incorporar eines formatives immersives i innovadores a l’estratègia de Docència”, comenta la Dra. Mónica Rodríguez, directora de Docència.
    
El programa es desenvolupa a través de 15 activitats, cadascuna amb un cas clínic que es resol en menys d’una hora. En cada cas clínic, uns actors plantegen un escenari clínic que l’usuari ha de solucionar mitjançant qüestionaris i proves. Així, la persona participant ha de prendre diferents decisions que sumen punts per escalar posicions en el rànquing global. D’aquesta manera, la plataforma proporciona una experiència innovadora a partir de diferents històries protagonitzades per un equip de metges i metgesses que fan que l’experiència de l’aprenentatge sigui molt més natural i eficaç.

PlayProa té l'aval de la Societat Catalana de Pediatria i de la Societat Espanyola d’Infectologia Pediàtrica i ha rebut el premi I Ruta de la Innovació de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, així com un Educational Grant de Gilead.
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.