Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
La pandèmia treu a la llum la feina essencial de dones que han estat a primera línia: metgesses, personal de neteja, infermeres o investigadores.
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on el 73% dels més de 8.500 professionals són dones, està compromès a garantir la igualtat de gènere en tots els seus àmbits i potenciar el lideratge femení. Després d’un any en que la crisi sanitària i social ha posat de manifest la necessitat de compartir les cures i de posar-les al centre de la vida, el Campus Vall d’Hebron se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona.
La pandèmia ha tret a la llum la feina de dones que han estat a primera línia. A totes les professions del Campus Vall d’Hebron, la presència femenina és superior: metgesses, infermeres, altres professionals sanitaris, investigadores, personal de la neteja, residents, i professionals de gestió i serveis. Dels 1.188 metges, 668 són dones, un 56%. Entre les 2.832 infermeres, un 83% són dones. També són majoria les 364 tècniques sanitàries de grau superior que treballen en àrees com la radiologia o els laboratoris, en comparació amb els 125 companys homes, i les 1.477 auxiliars d’infermeria, davant dels 217 homes que fan aquesta tasca.
Les dones ocupen el 62% de càrrecs directius (Direccions, subdireccions, caps d’Unitat, caps de Servei, caps de Secció, adjuntes d'Infermeria i supervisores d'Infermeria). Dins del personal de gestió i serveis, les dones també són majoria. En departaments administratius, hi ha 608 dones i 182 homes. Les dones també desenvolupen la gran part dels treballs d’hosteleria, són 131 treballadores i 51 treballadors. En canvi, hi ha més presència masculina entre zeladors i el personal de manteniment i obres.
L’aposta per la millora de la conciliació del VHIR
Des de 2011, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) compta amb un Pla d’Igualtat per garantir les mateixes condicions i oportunitats a homes i dones i contribuir al desenvolupament d’una societat més justa. El 72% del seu personal són dones. Entre el personal d'estructura i personal investigador i de suport a la recerca, el percentatge és molt similar. A estructura, el 71% del personal és femení, 127 dones i 53 homes. Entre el personal dedicat a la investigació i a donar suport a la recerca hi ha 388 dones i 147 homes, el que representa una quota femenina del 73%. No obstant això, si s'escala a posicions de major responsabilitat, és a dir, investigadores principals, caps de grup de recerca o coordinadores d'àrea, el percentatge de dones comença a disminuir. Enguany el percentatge de dones investigadores principals, és a dir, que lideren projectes de recerca s’ha equiparat al d’homes. Ara mateix, el 46% dels IPs són dones, 140 enfornt 167 homes. Pel que respecta a caps de grup de recerca, dels 62 caps de grup que hi ha, 14 són dones. I només dues dones que són coordinadores d'àrea (hi ha 8 àrees de recerca).
L'equitat de gènere sempre ha estat una prioritat pel VHIR. Amb el Pla d'Igualtat per garantir les mateixes condicions i oportunitats a dones i homes, es treballa per la integració de les dones als comités de decisió i llocs de direcció, i per millorar la política de conciliació familiar. Una altra dada significativa és el percentatge de personal femení jove, el que reflecteix la voluntat del VHIR per atraure i potenciar el talent femení tant en l'àmbit de la formació predoctoral i durant tota la carrera investigadora, com en les unitats d'innovació, projectes competitius, etc. De fet, segons les dades del 2019, el 45% del personal tenia 40 anys o menys. Aquesta dada i un alt percentatge de personal femení jove reflexa la voluntat per atraure i empoderar al talent femení tant a la formació predoctoral i durant la carrera investigadora.
Talent femení al VHIO i CEMCAT
El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) compta amb un Comitè d’Igualtat encarregat d’implementar les accions necessàries a favor de la igualtat. Al VHIO, tres de cada quatre treballadores són dones. Elles representen gairebé el 60% de les investigadores. Els líders de grup estan repartits a parts iguals entre homes i dones. L’any abans de la pandèmia, els projectes liderats per investigadores van aconseguir un 55% de totes les beques competitives concedides al VHIO. A més, les publicacions en les que les investigadores són primeres o últimes signants o ‘corresponding autor’ és de gairebé el 70% del total de publicacions del centre i, d’aquestes, més del 80% són publicacions en el primer quartil.
En quant el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT), un 63,4% dels seus treballadors són dones. Mentre que el grup de responsables és paritari, són set homes y set dones.
Protocol de violència masclista a Vall d’Hebron
El 8 de març reivindica la fi de les desigualtats. A l’agenda de 2021 destaca la reivindicació econòmica, del repartiment de les cures i una millor distribució del temps, però el gran repte segueix sent acabar amb les violències. Sortint del pic de la primera onada, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va posar en marxa el nou protocol transversal de violència masclista que ofereix protecció integral a la dona 24 hores al dia durant tot l’any. L’equip de Treball Social, al capdavant del qual està Eunice Blanco, va presentar el primer document transversal del centre que recull les línies d'actuació de cadascun dels professionals que atenen o poden atendre les dones i adolescents que arriben a causa d'una agressió física o psicològica. Aquest nou protocol de violència masclista destaca pel seu caràcter transversal perquè tots els professionals de l’Hospital tinguin unes línies ben definides d’actuació davant les situacions de violència masclista.
“Quan la pacient arriba als diferents serveis del nostre centre, requereix una actuació personalitzada i immediata per a la seva atenció i cura física, però, també, una atenció i acompanyament social i psicològic especialitzat immediat. Amb aquest protocol donem resposta transversal a aquestes situacions”, explica Eunice Blanco. “Durant el primer confinament van arribar menys casos a l’Hospital, però després va haver un repunt”, resum la cap de Treball Social.
Vall d’Hebron a més té una comissió de violència masclista que compta amb la participació de professionals que representen tot el centre.
Vall d’Hebron us convida a participar en el Dia Internacional de la Dona
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Vall d’Hebron us convida a inundar les xarxes socials com a símbol de la lluita per una societat igualitària. Primer, us heu de fer una foto individual o en grup amb alguna peça de roba preferiblement de color lila i incrustar-la en la plantilla que trobareu al final d’aquest correu. I després, compartiu aquesta imatges a les xarxes socials amb els hastags: #DiaInternacionalDeLesDones i #8M2021.
Aquesta iniciativa s’emmarca en les diferents accions que hi ha en marxa dins del Programa WomenInScience, com per exemple, l’exposició “Científiques catalanes 2.0” que es pot visitar al vestíbul de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona fins el 26 d’abril i que mostra el treball de 24 investigadores que estan al capdavant de la recerca científica del nostre entorn més proper, entre elles dues investigadores de Vall d’Hebron.
El programa Women In Science, que impulsa Vall d'Hebron i l'IRBLleida, busca garantir l’equitat de gènere, promoure l’empoderament de la dona i fer visible el paper essencial de les dones en la ciència per construir una societat més justa.
Una altra de les activitats destacades amb motiu del Dia Internacional de la Dona és el llançament de la 4ª edició del Mocador Solidari el 4 de març, de la mà de Judit Mascó, padrina de la campanya. Es tracta d'una iniciativa impulsada des de Vall d’Hebron amb la col·laboració de Natura. Els beneficis de la venda dels mocadors es destinen a la recerca en càncer de la dona a través del finançament de dues investigadores predoctorals.
A més, la Dra. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia, participa el 8 de març en un seminari sobre "Lideratge femení i gestió de la #covid" organitzat per l’ICS.Descarrega la plantilla aquí
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.