Vall d'Hebron participa en un assaig clínic amb vafidemstat per evitar les complicacions respiratòries greus en pacients amb COVID-19

L'assaig ESCAPE es durà a terme amb pacients amb COVID-19 i pretén aturar la progessió de la síndrome de distrès respiratòria aguda, una de les principals causes de mortalitat.

23/04/2020

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus participa en l'assaig clínic ESCAPE promogut per Oryzon i que ha estat aprovat aquest matí per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris. L'assaig avaluarà l'eficàcia i la tolerabilitat del tractament combinat de vafidemstat amb el tractament estàndard utilitzat en els hospitals, per evitar la progressió a la Síndrome de Destret Respiratori Agut (ARDS per les seves inicials en anglès) en pacients amb COVID-19 greu.

Vafidemstat és una petita molècula que actua a diferents nivells, reduint el deteriorament cognitiu, la pèrdua de memòria i la neuroinflamació, i a més exerceix efectes neuroprotectors. S'ha estudiat en models preclínics i clínics d'envelliment accelerat, malaltia d'Alzheimer, esclerosi múltiple, així com en l'estudi de l'agressivitat en pacients amb trastorns psiquiàtrics.

Inicialment en l'assaig ESCAPE (de les seves sigles angleses ESCAPE: Efficacy and Safety of a Combined treatment with vafidemstat to prevent ARDS in adult Patients with severe COVID-19) participen dos hospitals, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar i es preveu que puguin incorporar-se més centres si fos necessari. El Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Malalties Infeccioses del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) serà el responsable de coordinar l'assaig.

Es tracta d'un assaig clínic de fase II, obert, aleatoritzat, de dos braços de tractament, en el qual està previst incloure 20 pacients en cada braç de l'assaig.

ESCAPE pretén aturar la progressió a ARDS en pacients greus per COVID-19, una de les principals causes de mortalitat. ARDS és un procés autoinflamatori agut que apareix a conseqüència del que s'ha denominat com a "tempesta de citocines", una reacció desesperada de l'organisme davant la infecció que acaba provocant una fallada multiorgànica. S'havia descrit en l'epidèmia MERS-CoV, i s'ha tornat a observar en COVID-19, que les citocines Interleukina-6 (IL-6) i Interleukina-1B (IL-1B) juguen un paper rellevant en el desencadenament inicial d'aquesta tempesta autoimmune.

Vafidemstat ha demostrat en models preclínics aguts d'inflamació que produeix una ràpida i notable disminució d'IL-6, IL-1B i altres citocines inflamatòries rellevants com TNF-a i IFN-g, entre d'altres. En concret, en un estudi clínic recent amb vafidemstat en població anciana (Estudi ETHERAL en malaltia d'Alzheimer) la molècula s'ha mostrat molt segura en tractaments prolongats i s'ha descrit un descens significatiu d'un marcador rellevant d'inflamació cerebral.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.