Vall d’Hebron ha acollit el debat sobre l’hospital del futur i les noves tecnologies en el marc de la Mobile Week Barcelona

Un any més, la taula ha servit per analitzar l’impacte de les noves tecnologies en el dia a dia de l’hospital.

25/02/2020

Com serà la sanitat del futur? Amb què pot ajudar la intel·ligència artificial als professionals de la salut? Com permet la realitat virtual treballar amb els pacients que s’enfronten a una intervenció? Aquestes i altres preguntes van centrar ahir la taula rodona titulada “L’hospital del futur: noves tecnologies a Vall d’Hebron que salven vides”. L’acte s’emmarcava en la Mobile Week Barcelona, l’esdeveniment que durant una setmana organitza conferències, tallers i activitats en diferents escenaris de la ciutat, en el marc del Mobile World Congress. Aquest any, el Mobile World Congress ha estat cancel·lat, però no pas les activitats de la Mobile Week Barcelona.

Fins a sis professionals van participar a la taula, moderada per Eva Aurin, cap de la Unitat d’Innovació i Salut Digital de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La primera intervenció va venir de la mà d’Enric Barba, president del club d’Innovació i Tecnologia CECOT, que va centrar la seva paraula en el pacient del futur. “Els hospitals s’han d’adaptar a l’envelliment de la població, hem d’estar atents als canvis sociològics dels pacients”, va assenyalar Enric Barba. També va parlar de l’ús de les tecnologies per fer un seguiment del pacient, i va apuntar que “els mòbils intel·ligents i els wearebles permeten l’aplicació de sensors, apps i tecnologia de localització per obtenir dades sobre la salut, la diagnosi, la prevenció i la gestió de les malalties.”

A continuació va intervenir el Dr. Manel Escobar, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de Vall d'Hebron, que va explicar com intervé la intel·ligència artificial (IA) en les proves diagnòstiques i com facilita la detecció de tumors i malalties minoritàries, entre altres patologies. “La IA en un futur ajudarà a interpretar imatges mèdiques. Actualment, en tasques concretes ja pot igualar i fins i tot superar la intel·ligència humana”, va assegurar. També va avançar que a Vall d’Hebron s’està validant un sistema basat en la IA que permetrà predir com evolucionarà un càncer de pulmó en un pacient diagnosticat.

Pel que fa a la robòtica, el Dr. Ramon Vilallonga, cirurgià general de la Unitat de Cirurgia Endocrina i responsable de formació de cirurgia robòtica, va explicar que “ha vingut per a millorar la precisió i destresa del cirurgià i aquest hospital ha estat pioner en formar professionals i en aplicar-ho als pacients.” En la mateixa línia, Inma Pueyo, supervisora d’Infermeria del Bloc Quirúrgic, va posar com a exemple de la tecnologia al bloc quirúrgic el sistema de traçabilitat dels pacients, que permet “millorar l’eficiència i reforçar la seguretat gràcies a l’innovador sistema de localització via Bluetooth que detecta el pacient durant tot el recorregut per les diferents sales del bloc quan se sotmet a una operació.”

Una altra tecnologia que està entrant en força al servei de la salut és la realitat virtual. En va parlar el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria, que va apuntar que “és molt útil en el tractament de les fòbies i del trastorn per estrès posttraumàtic, ja que permet al pacient posar-se en context com ara situacions de guerra, terratrèmols, etc.; o els trastorns alimentaris com l’anorèxia i la bulímia.” També va parlar de la meditació com a teràpia, posant sobre la taula anàlisis de dades en què es demostra que la millora a l’adherència als tractaments és molt elevada quan es practica.

Per últim, el Dr. Juan Carlos Ruiz, del Servei Medicina Intensiva, va explicar al detall les instal·lacions de l’Smart UCI, i va definir com la tecnologia facilita la presa de decisions a prendre “gràcies al Centricity Critical Care, el programa que analitza les dades clíniques que genera l’equipament mèdic (per exemple, la pressió arterial dels pacients) i les que provenen de la història clínica del pacient i que les mostra al personal de l’UCI mitjançant el concepte cockpit (en anglès, la cabina dels avions amb el quadre de control).

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.