El congrés dels comunicadors de la salut reuneix a Vall d’Hebron a gairebé 250 professionals

Aquest cap de setmana s'ha celebrat al Campus Vall d’Hebron el XIV Congrés de l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut (ANIS), sota el lema “Les fronteres de la comunicació en salut”. Aquesta és la principal cita dels professionals de la comunicació sanitària de l'Estat i és una oportunitat per debatre sobre els reptes que presenta la informació de salut.

08/04/2018

Els professionals de la comunicació sanitària s'han reunit el cap de setmana passat a Vall d’Hebron durant el XIV Congrés de l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut (ANIS). Aquesta associació aglutina a professionals dels mitjans de comunicació, d'hospitals i centres de recerca, així com de la indústria farmacèutica, entre altres àmbits relacionats amb la comunicació sanitària. El congrés és el marc ideal per debatre sobre els reptes que presenta la informació de salut, com, per exemple, quines imatges han de publicar els mitjans de comunicació quan es produeix un atemptat, quin paper han de jugar els professionals de la informació davant els canvis que es preveuen en la sanitat del futur o com es poden combatre els “bulos” o falses notícies en salut.

Durant la inauguració del congrés, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, gerent de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, va assenyalar que “la comunicació en l'àmbit sanitari és un tema molt important i per a Vall d’Hebron és un privilegi acollir aquest congrés”. Així mateix, va posar l'èmfasi en què una de les primeres mesures que va adoptar en arribar a la Gerència de l'hospital va ser la posada en marxa del Departament de Comunicació, precisament “perquè creiem en la comunicació”. En aquest sentit, “estem compromesos per aconseguir que els nostres professionals comuniquin cada vegada millor els avanços que aconsegueixen, sense crear falses expectatives”. El Dr. Vicenç Martínez va destacar també que Vall d’Hebron “és el primer hospital d'Europa en nombre d'assajos clínics, amb una cultura en la qual el pacient està al centre del sistema, i amb l'objectiu clar de millorar dia a dia la relació i la comunicació entre els professionals i els pacients”.


Per la seva banda, la Dra. Ana Ochoa de Echagüen, directora assistencial de l'Hospital Vall d’Hebron, va participar en la xerrada inaugural, centrada en: “Informadors, pacients i professionals de la salut davant la sanitat del futur”. Durant la seva intervenció, la Dra. Ochoa va assenyalar que “els pacients cada vegada estan més i millor informats sobre les seves patologies. Per això és important escoltar la seva veu. En aquest sentit, a Vall d’Hebron demanem el punt de vista a grups de pacients per veure com podem millorar la qualitat assistencial”. Així mateix, va destacar que un dels principals reptes als quals s'enfronta la sanitat del futur és l'envelliment de la població. En aquest sentit, la Dra. María Neira, directora de Salut Pública i Medi ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va comentar que “la comunicació ha de ser un element clau en aquesta nova sanitat”.

Una de les taules que va generar més debat va ser la centrada en: “Tractament de les imatges de víctimes d'atemptats o successos en mitjans i xarxes socials: Estem traspassant la frontera?”, moderada per Rosa Romà, directora de Comunicació de Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari. El fet que la majoria de les persones tinguin un telèfon que permet realitzar fotografies i vídeos i compartir-les immediatament en xarxes socials provoca que es facin públiques imatges que poden ferir la sensibilitat o vulnerar la intimitat de les víctimes. En aquest sentit, els participants al debat van coincidir en la rellevància de trobar un equilibri adequat entre la necessitat d'informar i de respectar els drets de les víctimes.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.