Vall d’Hebron formarà futurs emprenedors en salut amb el programa d·HEALTH Barcelona

Protocols o procediments que podrien ser més eficients; espais físics que amb adaptacions permetrien una millor atenció a l’usuari; sistemes informàtics i canals de comunicació que facilitarien una relació més propera entre personal sanitari i pacient: els hospitals estan plens de potencials punts de millora. Ara, un equip del programa de postgrau d·HEALTH Barcelona format per estudiants amb formació en enginyeria, ciència, disseny i/o business farà una immersió al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus per identificar-hi possibles necessitats clíniques no satisfetes, concretament al Servei de Cardiologia. Els estudiants, amb la col·laboració dels tutors del servei, escolliran una de les necessitats per desenvolupar un projecte de negoci, i elaboraran un informe per a l’hospital amb les potencials àrees de millora detectades durant la immersió.

01/12/2017

d·HEALTH Barcelona és un dels quatre únics programes europeus inspirats en la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford. Els alumnes viuen dos mesos d’immersió clínica a hospitals per detectar in situ necessitats clíniques reals no resoltes susceptibles de ser convertides en nous productes o serveis. Al llarg del programa experimenten un cicle complet d'innovació, des de la identificació de la idea de negoci fins al disseny i prototipatge d'una solució viable i la recerca de finançament. En paral·lel, adquireixen coneixements en medicina, desenvolupament de negoci i habilitats en design thinking i lideratge creatiu, amb més de 70 professors internacionals procedents de la pròpia Stanford, Kaos Pilot o empreses de Silicon Valley, entre d’altres.

d·HEALTH Barcelona impacta cada any a més de 1.100 persones de l’ecosistema català de salut entre personal sanitari i hospitalari, pacients, mentors, venture capital, centres de recerca i tecnològics i altres actors clau. Les anteriors edicions del programa, impulsat per Biocat dins de la seva línia de desenvolupament de talent Moebio, han comptat amb la col·laboració de l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann, als quals s’afegeix ara Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus.

La immersió clínica dels alumnes de d·HEALTH és una experiència molt productiva no només per als estudiants sinó també per als hospitals, que poden identificar dins de la seva activitat diària potencials processos d’innovació i millora que impacten directament en la vida diària dels pacients –explica Raquel Riera, directora de Moebio–. Ara ampliem aquest impacte a tot l’ecosistema de salut català obrint la porta de d·HEALTH Barcelona a altres centres hospitalaris, el primer d’ells Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus”.

Pel gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, “participar en aquest programa suposa continuar apostant per la innovació sempre al servei del pacient, un projecte en el qual l’hospital més gran de Catalunya no hi podia faltar”. Per la seva banda, el Dr. David García-Dorado, cap del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron, assenyala que “poder detectar possibles necessitats clíniques no satisfetes és un nou estímul per seguir millorant l’atenció dels pacients. El nostre és un servei altament especialitzat, on es realitzen els procediments més avançats i amb la més moderna tecnologia”.

Al Servei de Cardiologia, la gran varietat de malalties que presenten els pacients obliga als professionals a tenir un gran nombre d’unitats multidisciplinàries.  Aquestes unitats orientades als reptes futurs de la cardiologia situen Vall d’Hebron al capdavant en l’assistència de les malalties del cor. Bon exemple d’això són  les unitats de la Síndrome de Marfan, la implantació de vàlvules transcatèter, o el tractament de l’embaràs en dones amb cardiopatia o endocarditis.

 

Un miler de millores cada any

A cada edició de d·HEALTH Barcelona, els estudiants detecten una mitjana de més de 1.000 necessitats, de les quals un 65% són potencials oportunitats de nous negocis i el 35% són possibilitats de millora als mateixos hospitals. Els estudiants escullen una necessitat per elaborar un pla de negoci, i elaboren per a l’hospital un informe amb les millores que poden implementar ells mateixos.

 

Un creixent nombre d’emprenedors a l’ecosistema

El 97% dels graduats de d·HEALTH Barcelona emprenen projecte propi o troben feina al sector tot just després de la seva finalització. De fet,en els últims quatre anys han sorgit 40 nous emprenedors que han accelerat nou projectes en l’àmbit de les tecnologies mèdiques. La resta han trobat oportunitats laborals en companyies com l’Hospital Sant Joan de Déu, Mayo Clinic, l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Barcelona SuperComputing Center, DKV Seguros, Neos Surgery o Capital Cell, entre d’altres.

El cas d’èxit més significatiu sorgit de d·HEALTH és usMIMA, que arran d’una necessitat detectada amb pacients de l’Institut Guttmann ha tret al mercat un dispositiu mèdic no invasiu per combatre el restrenyiment crònic (MOWOOT) i que ha obtingut nombrosos reconeixements internacionals.

La cinquena edició de d·HEALTH Barcelona arrenca el gener de 2018 i el procés d’inscripció és obert. El programa està dirigit a joves titulats en els àmbits d’empresa, disseny, enginyeria o ciències de la vida que vulguin emprendre en el sector salut. Els requisits d'admissió estan disponibles al web (http://moebio.org/programs/d-health-barcelona/application-process).

d·HEALTH Barcelona és una iniciativa de Biocat, l’entitat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya. El programa té el suport de la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona i l’escola danesa KaosPilot. D’altra banda, d·HEALTH Barcelona forma part del programa Innovation Fellowships de la iniciativa europea EIT Health, cosa que permet als alumnes fer mobilitat internacional amb altres programes i formar part de l’extensa xarxa europea EIT Alumni un cop finalitzat el programa. 

Compartir:

Noticias relacionadas

Profesionales relacionados

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. 
Procedencia: El propio interesado.