Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El càncer de pròstata, de testicle, la salut mental i la prevenció del suïcidi dels homes centren la tasca de l’organització benèfica Movember, que des de 2003 ha finançat més de 1.250 projectes relacionats amb la salut masculina arreu del món.
Professionals del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) s’han sumat un any més al moviment de la Fundació Movember, que té per objectiu millorar la salut masculina. Contracció de les paraules moustache (bigotis) i november (novembre), Movember –que anima als homes a deixar-se créixer els bigoti durant aquest mes com a senyal d’adhesió– ha finançat 1.250 projectes relacionats amb el càncer de pròstata, de testicle, la salut mental i la prevenció del suïcidi entre els homes des que va crear-se el 2003.
Promoure la detecció precoç dels càncers de pròstata i testicle i fer que la població masculina es conscienciï de la importància de la salut mental figuren entre els objectius de Movember. Si vols formar part de l’equip Movember, pots inscriure’t a través d’aquest enllaç. Deixar-te bigotis per canviar de cara i compartir la teva nova imatge a les xarxes amb el hashtag #Movember2021 o fer quilòmetres caminant o corrent i difondre-ho a les xarxes socials amb el mateix hashtag són altres maneres de sumar-te al Movember. També fer donacions al moviment #MovemberTeam, que s’ha marcat com a fita reduir en un 25% la quantitat d’homes que moren prematurament per al 2030 per raons que es poden prevenir.
Punters en cirurgia robòtica i detecció precoç
“Vall d’Hebron és líder en cirurgia robòtica i ha realitzat més de 1.000 prostatectomies radicals amb el robot Da Vinci a pacients amb càncer de pròstata”, destaca el Dr. Lucas Regis, del Servei d’Urologia, al capdavant del grup de professionals de Vall d’Hebron que s’ha unit al moviment Movember. En el cas del càncer de pròstata, el segon tipus de càncer més comú entre homes d’arreu del món amb més d’1,4 milions de casos registrats cada any, el Dr. Lucas Regis destaca la importància de la detecció precoç, ja que la malaltia es desenvolupa sense símptomes en els estadis inicials en la majoria dels casos.
Tenir una edat avançada (entre 50 i 70 anys), o antecedents familiars (un pare o un germà que han patit càncer de pròstata) són factors de risc. Per a la detecció precoç es fa una anàlisi de sang PSA, que busca la presència en sang d’una proteïna que produeixen específicament les cèl·lules prostàtiques. Si se sospita de càncer de pròstata perquè hi ha símptomes o per un PSA elevat, es realitza un tacte rectal i una nova determinació de PSA en sang. En cas de sospita clínica, es realitza una ressonància magnètica i posteriorment una biòpsia de pròstata. Segons destaca el Dr. Lucas Regis, el programa de detecció precoç de càncer de pròstata de Vall d’Hebron realitza unes 600 biòpsies l’any.
Respecte al càncer de testicle, són els homes joves els que presenten un major risc de patir-lo. Si es detecta una protuberància o inflamació en algun testicle, normalment no dolorosa, un canvi de mida, un augment de fluid a l’escrot o engrandiment o una major sensibilitat al teixit mamari, convé consultar l’especialista.
El Projecte IRONMAN
Un dels projectes que impulsa Movember a Espanya, juntament amb la Fundació FERO, és l’IRONMAN Registry. Liderat per VHIO, que és el laboratori central, i pel Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), el projecte pretén ser una gran plataforma internacional de dades clíniques i moleculars de pacients de tretze nacionalitats diferents, per establir un registre internacional d’homes amb càncer de pròstata avançat i monitorar i millorar els resultats en el tractament d’aquest tipus de tumor.
Durant el segon any de vida d’IRONMAN, s’han reclutat més de 270 pacients a l’estat i 2.000 a tot el món. El Dr. Joaquín Mateo, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata de VHIO, oncòleg a Vall d’Hebron i un dels impulsors del projecte a Espanya, afirma que: “malgrat les dificultats de la pandèmia tant pel que fa als diagnòstics i la comunicació amb els pacients, com en el camp de la recerca amb assajos clínics, hem notat el suport dels pacients i el projecte IRONMAN ha continuat creixent”.
L’objectiu és aconseguir la participació de 5.000 pacients d’arreu del món en 4 anys, 500 dels quals seran de centres espanyols, gràcies a la col·laboració d’onze centres de referència en recerca oncològica de Catalunya, Madrid, València, Andalusia i Astúries.
El major registre mundial de mostres de pacients amb càncer de pròstata avançat
El projecte IRONMAN disposa de tres eixos principals d’actuació. Cada un dels equips que hi participen realitza una recollida sistemàtica de dades clíniques de pacients amb càncer de pròstata avançat, els tractaments que se’ls hi apliquen i com responen. La recollida de dades té la finalitat d’establir un registre que serveixi per associar característiques dels pacients amb la seva resposta al tractament.
A aquest registre s’afegeixen dades de la vida personal dels pacients, ja que entendre com viuen la malaltia i com els afecta el tractament en la seva vida diària, ajuda a donar una visió molt més realista de la situació dels pacients durant la malaltia en cadascun dels països que formen part del projecte.
I, finalment, es crea un banc de mostres dels pacients que participen que permeten fer recerca translacional.
El grup de Recerca Biomèdica en Urologia del VHIR centra els seus esforços a millorar el diagnòstic del càncer de pròstata i obtenir algoritmes de predicció d’aquells tumors que són clínicament significatius mitjançant la radiogenòmica i intel·ligència artificial, explica la Dra. Anna Santamaria. Millorar el maneig de pacients candidats a desenvolupar càncer de pròstata a causa de ser portadors de mutacions en gens de reparació de dany al DNA, principalment mutacions al gen BRCA2, és un altre dels objectius que s’ha fixat el VHIR i l’equip clínic del Servei d’Urologia, així com obtenir biomarcadors que permetin detectar aquests potencials pacients.
Respecte als pacients amb càncer de pròstata metastàtic avançat, els esforços del VHIR es concentren en aconseguir eines terapèutiques basades en les quinesines i altres reguladors de la divisió cel·lular i fer-les arribar a la pràctica clínica.
Urologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.