Vall d’Hebron rep una beca FUNSECO per investigar els efectes de l’obesitat en la funció la immunitat adaptativa

L’estudi pretén investigar com l’excés de greix corporal altera el nombre i la funció dels limfòcits T derivant en una major predisposició a patir malalties de caire infecciós.

14/08/2024

El projecte concedit recentment a la dra. Ana Ciscar Belles i al dr. Ramon Vilallonga Puy, els dos ubicats al servei de Cirurgia General de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, serà finançat per la FUNSECO. Té com a principal objectiu el de definir amb precisió els efectes que té l'obesitat sobre la immunitat adaptativa dels pacients amb obesitat i, més específicament sobre la funció dels limfòcits T.

Nombrosos estudis epidemiològics demostren que l’obesitat està associada a una major predisposició a patir malalties de caire infecciós, i que aquestes cursen amb major severitat en individus obesos. Això s’ha pogut observar bé durant la pandèmia de Covid-19, on les dades van demostrar que la infecció de pacients obesos amb el virus Sars-Co2 augmentava considerablement el risc d’hospitalització i la necessitat de ventilació mecànica, i n’incrementava notablement la taxa de mortalitat.

Malgrat l’evidencia, la raó per la que els individus obesos presenten pitjor capacitat de resposta enfront d’organismes patògens encara es desconeix. Sembla associada a una funció deficient del diversos components cel·lulars del seu sistema immunològic. Precisament, aquest estudi pretén investigar com l’excés de greix corporal altera el nombre i la funció dels limfòcits T. Es tracta d’una població diversa de cèl·lules del sistema immune encarregades de modular la resposta de l’hoste enfront els patògens i que participen en l’eliminació d’aquelles cèl·lules infectades per virus o altres microorganismes.

En l’estudi  s’identificaran les diverses poblacions de cèl·lules T en sang i teixit adipós de pacients obesos i amb normopès, i s’estudiarà la seva polarització i capacitat de secretar citoquines en ser activades in vitro. Això permetrà conèixer l’estat funcional dels limfòcits T.

A l’estudi participaran conjuntament la Unitat Cirurgia Endocrina, Metabòlica i Bariàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, sota la direcció del Dr. Vilallonga i la Dra. Ciscar, i el Laboratori de Metabolisme i Obesitat del Vall d’Hebron Institut de Recerca, dirigit pel Dr. Villena. A més, comptarà amb la col·laboració de la Dra. Ciudin, cap de la Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat de l’hospital.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.